^
  • 10 av Australiens bästa stränder

10 av Australiens bästa stränder

I Australien finns flera av världens allra bästa stränder, men var kan du hitta de absolut bästa? Här kommer våra Australienexperters tips på de 10 bästa stränderna – utan inbördes ordning.

Whitehaven Beach

Med sin kritvita pulverliknande sand, turkosblå hav och orörda natur som bakgrund, är Whitehaven Beach i ögruppen Whitsundays ofta med på listan över världens bästa stränder. År 2013 blev den utnämnd till Australiens bästa, och det är svårt att inte hålla med när man kliver ut på den långa, vita stranden. Whitehaven Beach är extra vacker från luften.

Lizard Island

Det tropiska paradiset Lizard Island ligger i den norra delen av Stora Barriärrevet och bjuder på fantastisk snorkling direkt från de öde, tropiska stränderna. Mitt på ön finns ett litet berg där upptäcktsresande James Cook en gång stod och spejade ut över korallrevet. Övernatta kan man göra på en av Australiens bästa lyxresorts.

Wineglass Bay

Wineglass Bay på Tasmanien är också en återkommande kandidat till att hamna bland världens 10 bästa stränder. Den spektakulära halvmåneformade bukten bjuder på en kombination av vit, mjuk pulverliknande sand och safirblått hav samtidigt som den omges av rosa granittoppar och låga grönklädda berg. Det finns bland annat bra möjligheter att fiska, segla och vandra i området.

Noosa

Stranden i Noosa är perfekt om du vill testa på surfing men inte känner dig helt redo för de stora vågorna. Här hittar du nämligen små, snälla vågor, livräddare och möjligheten att ta en surflektion eller två om du är nybörjare. Därefter är det värt att göra ett besök på Hastings Street som är fylld med bra shopping, restauranger och barer.

Mandalay Beach

Med sin placering i närheten av Australiens sydvästligaste punkt kan Mandalay Beach se ut att ligga vid världens ände. Det är definitivt värt bilresan för att få uppleva den långa, vita sandstranden och den spektakulära kustlinjen i D’Entrecasteaux National Park. Från stranden har du dessutom en vacker utsikt över Chatham Island och havet.

Nudey Beach Fitzroy Island

Den är liten, kort men fantastiskt vacker väl på plats. 45 minuter med färja från Cairns ligger korallön Fitzroy island där du finner Nudey Beach, framröstat som Australiens vackraste strand 2018. 

Turquoise Bay

Det ligger många orörda stränder längs Australiens ödsliga västkust, men Turquoise Bay i närheten av Exmouth är bland de absolut bästa. Stranden i sig är vacker men det är även en bra utgångspunkt till att utforska det mer sällan besökta korallrevet Ningaloo Reef. Här kan du med lite tur få simma med de gigantiska och helt ofarliga valhajarna.

Byron Bay

Byron Bay vid Australiens östligaste punkt har en förmåga att charma de flesta, från surfare och hippies till välbärgade och alla andra typer av strandbesökare. Det centrala är den vackra, långa sandstranden som bjuder på härliga vågor att surfa på. Men det är även en bra idé att hoppa ned i en kajak och utforska några av de mindre stränderna och dolda bukterna längs kusten.

Elephant Cove

Den vackra bukten Elephant Cove längs Western Australias sydkust har fått sitt namn efter de enorma granitstenarna Elephant Rocks, som ligger precis vid strandkanten. Det är en speciell upplevelse att simma i detta idylliska och sällan besökta område. Du kan enkelt klättra upp på någon av de stora stenarna för att sedan kasta dig ner i det djupa, kristallklara vattnet.

Hyams Beach

Hyams Beach ligger ca 180 kilometer söder om Sydney och är enligt Guiness Rekordbok den stranden i världen som har vitast sand. Den fina sandstranden ramas på vackrast möjliga vis in av det turkosblå vattnet och inte mindre än tre skyddade naturområden. Detta bjuder in till en kombination av avslappning på stranden och stora naturupplevelser.

Läs här om våra resor till Australien som tar dig till dessa underbara stränder!

/MyPlanet 2018