^
  • Australien - Queensland - Great Barrier Reef -Frankland Island
    5 unika Queensland-upplevelser

5 unika Queensland-upplevelser

Great Barrier Reef, vackra stränder och storstäderna Brisbane och Cairns är det som Queensland är mest känt för. Men Australiens nordöstra hörn bjuder på mycket mer än bara rev, storstäder och stränder. MyPlanets resekonsulent Rikke Beckmann har rest i Australien många gånger och har kunskap om Queenslands många unika sevärdheter. Hon kommer här med sina tips på 5 annorlunda, unika och spännande upplevelser i Queensland. Hon tar med dig hela vägen från Lamington National Park i syd till Undara Vulcanic National Parks underjordiska gångar, Magnetic Islands regnskog och gruvstaden Mount Isa i det nordliga Queensland. 

Bli inspirerad här på sidan och se MyPlanets resor till Australien och resor till Queensland

Lamington National Park

Sydväst från Brisbane hittar du Lamington National Park. Parkens närmaste granne är den moderna staden Gold Coast, som bjuder på långa ständer, ett livligt nattliv och bra surf. Kontrasten mellan strandlivet i Gold Coast och Lamington National Park är slående. ”Lamington är en fantastisk plats med vacker utsikt över bergen och det sydostliga Queensland. Det är som att gå in i en helt annan värld med vattenfall, subtropisk regnskog och ett rikt djurliv”, berättar Rikke. Med mer än 150 km vandringsleder är möjligheterna stora att för att gå på upptäcktsfärd i denna fantastiska frodiga värld. Rikke rekommenderar att du bor på Oreillys Guesthouse. ”Det är en helt unik plats med den trevligaste personalen”.

 

Undara Vulcanic National Park

Längre norr ut, omkring 300 km sydväst från Cairns, ligger Undara Vulcanic National Park mitt i den röda australiensiska outbacken. Undaras största attraktion befinner sig under jorden, där du hittar en av världens längsta lavatunnelsystem. Lavan har skapat en äventyrlig labyrint av gångar och grottor. På några platser leder mörka tunnlar till spegelblanka underjordiska sjöar, samtidigt som regnskogens växter trivs bäst i andra delar av tunnelsystemet. Det är en speciell upplevelse att utforska hålorna, där både kängurur, fladdermöss och färgrika fågelarter har hittat den plats de föredrar att vara på. ”Undara är en fantastisk plats med massor av upplevelser. Och du kan dessutom bo i en gammal restaurerad tågvagn, vilket är en speciell och stämningsfull upplevelse”, berättare Rikke. 

Magnetic Island

Magnetic Island ligger utmed Queenslands östkust. Du kan flyga helikopter till ön, eller ta den 20 minuter långa färjeturen från Townsville. ”Magnetic Island är en mysig liten ö, den är som gjord för en dagsutflykt från fastlandet. Hyr till exempel en jeep och kör genom den vackra regnskogen till de många fina stränder och idylliska bukter”. En stor del av ön är nationalpark och bjuder på ett rikt djurliv. Här finns bland annat mer än 186 olika fågelarter, wallabies och sköldpaddor. Är du mer till äventyr och roliga aktiviteter i vatten, åk på en dykutflykt från ön, hyr fiskeutrustning och pröva lyckan, eller upptäck de många dolda bukter i en havskajak. 

 

Mount Isa

900 km från den närmaste större staden Townsville på östkusten ligger en av Australiens största gruvstäder Mount Isa, omgiven av den torra, röda outbacken. Rikke understryker att en guidad tur ner i koppar- och zink-gruvan är ett måste under ditt besök i Mount Isa. ”När man kliver i overallerna som delas ut, tänder pannlampan och blir nedhissad i djupet, vet man att det väntar en spännande upplevelse. Guiderna är alla gruvarbetare, de har arbetat i gruvan större delen av sina liv, så de har massor av historier att berätta om både de bra upplevelserna och de hårda tiderna”. Outbacken, som omringar Mount Isa, är också värd att utforska. Besök till exempel områdets nationalparker eller sjön Lake Moondarra, som ligger några få kilometer utanför Mount Isa. 

Carnarvon Nationalpark

Rikke var väldigt imponerad efter sitt möte med Carnarvon National Park. 700 km nordväst från Brisbane ligger denna gröna oas, där Carnarvon George skär 30 km genom landskapet. Det är inte många som känner till parken, och den har därför få besökare. Så ett besök här innebär ofta massor av naturupplevelser utan de stora turistgrupperna. Utforska de många vandringslederna, och njut av den vackra utsikten över gröna landskap, sandstensklippor och blanka sjöar. Parken är dessutom ett hem för många vackra exempel på aboriginal konst.