^
  • ANZAC Day - Australien

ANZAC Day - Australien

Den 25 april – en av de viktigaste dagarna i den australiensiska kalendern. Datumet du måste känna till om du besöker Australien, och framförallt om det är i april. I kalendern står det Anzac Day, en förkortning av Australian and New Zealand Army Corps Day. Dagen då landet högtidligt firar minnet av alla australiensiska och nyzeeländska soldater som stupat i krig.

När första världskriget bröt ut var Australien ett ungt land, endast 13 år gammalt. Det nya landet Down Under behövde etablera sig bland världens nationer, så när Storbritannien i augusti 1914 förklarade krig mot Tyskland, drogs Australien – som en del av Commonwealth – med in i kriget.

Den 25 april 1915 var dagen då en invasion av Gallipoli i Turkiet var planerad, och Australian New Zealand Army Corps försökte sig på en landstigning vid ett smalt sund i Dardanellerna. Redan innan de allierade kommit iland i gryningen angreps de från de höga klipporna som låg runt omkring, och Anzac led stora förluster.  

Det hela slutade i katastrof. Först i slutet av 1915 evakuerades de resterande trupperna från Gallipoli. Det totala antalet stupade män från båda sidor var långt över 110.000, varav 8.000 var australiensiska soldater. Totalt miste fler än 60.000 australiensiska soldater livet under första världskriget. I förhållande till invånarantal var Australien ett av länder som förlorade flest man på första värdkrigets slagfält.

Hela nationen bidrog

420.000 australiensare, av nationens då ca 5 miljoner invånare, deltog under första världskriget. Det motsvarade 38,7 % av alla australiensiska män mellan 18 och 44 år.

På 1920-talet utsågs den 25 april till en helgdag, och än idag samlas folk till en lugn och högtidlig kransceremoni vid det lokala krigsmonumentet. Man minns offren, inte bara från Gallipoli och andra slagfält under första världskriget, utan från samtliga krig och konflikter Australien någonsin deltagit i. De sista veteranerna från Gallipoli dog för flera år sedan, men deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn möter troget upp med medaljer placerade vid sidan av en röd vallmo av papper på högra bröstet. Anzac Day är därför fortfarande en dag som förenar Australien.

Anzac biscuit

Det var långt till kriget i Europa och mammor och flickvänner i Australien var bekymrade över om männen fick tillräckligt med mat. På grund av den långa transporttiden med båt till Europa och de skiftande temperaturerna längs vägen, var det inte lätt att skicka proviant. Kvinnor är dock som bekant uppfinningsrika när det gäller deras nära och kära, så de skapade en småkaka som kunde klara resan norrut. Som kex hade de lång hållbarhetstid och var ändå en uppskattad present när de kom fram. Först kallades de för soldiers biscuits, men efter Gallipoli döptes de om till Anzac biscuits. Än idag är det tradition att äta Anzac biscuits på Anzac Day, men numer också under resten av året.

Anzac biscuits - recept

2½ dl havregryn
2½ dl mjöl
2½ dl socker
2 dl riven kokos
125 g smör
2 msk sirap
½ tsk bikarbonat (bakpulver kan användas)
1 msk kokande vatten
russin

Lös upp bikarbonatet i det kokande vattnet och tillsätt smält smör och sirap. Tillsätt därefter alla torra ingredienser och russin efter eget tycke och smak. Degen formas till små bollar som läggs på en smord plåt och plattas till med en gaffel. Grädda i 150° i ca 16 minuter (beroende på storlek).

Läs mer

Här kan du läsa mer om Anzac Day, som har varit en högtid sedan den 25 april 1916.

Läs här om våra resor till Australien!