^
  • Australiens fascinerande djurliv

Australiens fascinerande djurliv

Australien är synonymt med unika naturupplevelser. Tack vare kontinentens isolering från resten av världen under miljontals år har landets djur och växter haft möjlighet att utvecklas utan påverkan utifrån. Australien har faktiskt haft hela 45 miljoner år på sig att utvecklas sedan landmassan bröts sig loss från den afrikanska kontinenten, och det fascinerande resultatet av denna isolering kan man tydligt se.

Australien bjuder på tusentals unika pungdjur, reptiler, grodor och fåglar som endast lever här. Framförallt pungdjuren är unika och med nästan 170 olika arter lever det fler pungdjur i Australien än någon annanstans i världen.

Känguru

Självklart är den välkända kängurun det första djuret på vår lista. Den charmerande, hoppande varelsen är en del av den stora pungdjursfamiljen, som också inkluderar arter som koala och wombat. Det finns omkring 50 olika arter av kängurur och de mindre wallabies. Däribland den stora röda kängurun som kan bli hela två meter lång, springa i över 65 km/h och hoppa tre meter upp i luften! Kängurun är det enda stora pungdjuret i världen som hoppar för att ta sig fram, men det finns en speciell anledning till det. De sparar nämligen på energin genom att hoppa, vilket kan vara livsviktigt för dem i områden där de måste röra sig mycket i jakt på mat och vatten. De kan dessutom pausa sin graviditet om förhållandet för ungarna är dåliga, exempelvis på grund av torka.

Kängurur kan ses i hela Australien, framförallt i öppna landskap under kyliga morgnar och på kvällen.

Koala

Koalan är till mångas förvåning inte en björn utan ett pungdjur – och ett otroligt sött sådant. Av den anledningen har den blivit ett av de mest populära djuren att få syn på i Australien, men du ska inte förvänta dig alltför mycket spänning i koalans sällskap. Koalan sover nämligen ungefär 18 timmar per dygn och resten av tiden används till att njuta av upp till ett kilo delikata eukalyptusblad som utgör koalans dagliga diet. Den dricker inte ens vatten! Koalor spenderar all sin tid i trädkronorna och kommer sällan ner på marken. Oftast ser man koalor som sitter och kramar trädet som de sitter i. Det har inte att göra med att de är rädda att trilla ner, utan att trädets temperatur är lägre än vindens och därför hjälper trädet till att kyla ner koalans mage. Koalan är en ikon för Australien, och därför förvånar det många att koalan faktiskt är en utrotningshotad djurart.  

Koalor kan ses i eukalyptusträd i östra Australien. Ofta ses de även i stadsparker och i skogar i förorter.

Emu

Emun är världens näst största levande fågel efter strutsen. Den kan bli uppemot två meter hög, och trots att den inte kan flyga rör den sig över stora områden i sin jakt på föda. Emun kan till och med leva under hårda ökenförhållanden då den kan klara sig i flera veckor utan föda – och vatten dricker den sällan, men ser till att dricka stora mängder när möjligheten finns. Forskare påstår att anledningen till att den inte kan flyga bara är ren och skär lathet. När dinosaurierna dog ut fanns det plötsligt ett överflöd av mat och betydligt färre djur att oroa sig för, så behovet av att kunna flyga försvann med tiden. Emun pryder tillsammans med kängurun Australiens officiella vapensköld. Just dessa två djur har valts ut tack vare att de bara kan röra sig framåt – inte bakåt.

Emuer kan upplevas i stora delar av Australien, från Victorias skogar till den öppna outbacken.

Tasmansk djävul

Den tasmanska djävulen blev berömd genom Looney Tunes tecknade filmer. Det lilla pungdjuret fick sitt namn av de första europeiska bosättarna på grund av dess ibland aggressiva beteende samt otroligt starka käkar, vilka kan krossa ben. Lätet har nog också spelat in, för trots att den tasmanska djävulen bara är ungefär lika stor som en vanlig katt, kan den låta som ett stort monster. Den tasmanska djävulen är dessvärre utrotningshotad då en cancersjukdom inom beståndet har utrotat ungefär 80 % av arten under de senaste 20 åren. Idag finns den endast på ön Tasmanien, men man har nyligen hittat genetiska tecken på att arten är nära att kunna försvara sig själv mot den förfärliga sjukdomen.

Den tasmanska djävulen kan ses på Tasmanien.

Saltvattenskrokodil

De är enorma, ytterst aggressiva och otroligt territoriella. Den australiensiska saltvattenskrokodilen är ett djur du inte ska komma för nära. Med en vikt på uppemot 1000 kg och en längd på upp till sju meter är krokodilen den största reptilen på jorden. De är otroliga på att anpassa sig till omgivningen och kan också överleva i sötvatten, sumpmarker och floder flera hundra kilometer från kusten. Saltvattenskrokodilen kan uppnå en otroligt hög hastighet både på land och i vatten, men den spenderar större delen av dagen vid vattenytan i väntan på sitt byte. Den kan nämligen se, höra, lukta och andas även när den har större delen av kroppen under vattnet. Med 40-60 stora tänder och djurrikets kraftigaste käkar är det en bra idé att hålla sig på avstånd från de hungriga krokodilerna som lurar under vattenytan.

Kakadu i Northern Territory och Daintree River i Queensland är bra platser att få syn på saltvattenskrokodiler, men de finns även i andra delar av norra Australien.

Numbat

Numbat är en rolig liten skapelse som precis som många andra av Australiens unika djur är ett pungdjur. Den väger ungefär ett halvt kilo och lever nästan enbart på termiter som den slickar i sig med sin långa tunga. Med sin borstliknande svans och vita ränder har den en väldigt lättigenkännlig pälsdräkt. Numbat har tidigare varit vanlig i hela södra Australien men är nu utrotningshotad och kan bara hittas på få platser i Western Australia. Flera projekt arbetar dock med att försöka bevara arten i det vilda.

Numbatten kan bara ses på få platser i sydvästra Western Australia.

Dvärgpingvinen

Det är svårt att tro, men det torra och soliga Australien är faktiskt hem åt världens minsta pingvinart. På svenska kallas de för dvärgpingviner men lokalbefolkningen kallar dem för fairy penguins tack vare deras storlek på endast ca 30 cm. De simmar dagligen uppemot 100 kilometer i jakt på fisk och bläckfisk, och har man tur kan man få syn på dem vid solnedgången när de vaggar tillbaka över stranden, upp mot sina bon vid klipporna.

Dvärgpingvinen kan bland annat ses längs Australiens södra kust, där Philip Island utanför Melbourne särskilt populärt.

Wombat

Wombats är ännu ett av Australiens unika pungdjur. En gullig liten sak som är nära besläktad med koalan. Till skillnad från koalan håller wombats sig på marken i skogen, där de bor i långa tunnlar i jorden. Wombats lever på gräs och rötter och ger sig sällan ut på dagen för att hitta föda. De rör sig vanligtvis inte speciellt snabbt, och därför föredrar de säkerheten i tunnlarna. Där nere har de nämligen en försvarsmekanism som kan få tunnlarna att rasa ihop om de angrips av ett rovdjur.

Wombats kan ses i sydöstra och östra Australien, ofta längs med vägen efter mörkrets inbrott.  

Näbbdjur

Vid första anblick liknar näbbdjuret ett skämt, vilket var precis vad européerna trodde det var när det första uppstoppade näbbdjuret kom till Europa. Den har näbben från en anka, svansen från en bäver och kroppen och pälsen från en utter. De jagar med hjälp av känseln och elektriska impulser i vattnet, och hanarna har vassa och minst sagt giftiga piggar på baktassarna att försvara sig med. Näbbdjuret är också bisarrt när det kommer till en annan sak. Det är nämligen det enda pungdjuret, förutom echidnan, som lägger ägg och därefter diar sina ungar när de har kläckts. Näbbdjuret lever på insekter och kräftdjur i vattendrag och sjöar. De har inga tänder så de suger även med grus, som de sedan använder till att ”tugga” maten med.

Näbbdjuret kan ses i östra Australien. Eungella National Park vid gryning och skymning är en bra plats att hålla utkik efter dem.

Echidna

Det går inte att se, men näbbdjurets närmaste släkting är den piggsvinsliknande echidnan. De lägger båda ägg och diar sina ungar, men där upphör också likheterna. Echidnan lever på myror och termiter som den fångar med den långa tungan som finns i djurets snabelliknande näsa. Näsan är försedd med sensorer som genom elektriska impulser kan hitta myrorna. Kroppen är täckt av tjocka piggar som den använder som skydd, och om det behövs är de duktiga på att gräva. Dock föredrar de att någon annan gör jobbet, och kan de hitta en grotta eller ett övergivet kaninhål återanvänder de det gärna. Echidnan har dock inte helt glömt sitt tidigare liv som vattendjur. De är utmärkta simmare och det är inte ovanligt att de tar ett bad för att rengöra sig.

Echidnan kan ses i stora delar av Australien. I allt från regnskog till torra områden med halvöken och till och med i stadsparker då och då.

Läs här om våra resor till Australien där du kan uppleva djurlivet på nära håll!