^
  • Den perfekta dagen i Sydney

Den perfekta dagen i Sydney

Det är inte utan anledning som den australiensiska storstaden Sydney är känd som The Harbour City. Staden ligger vackert runt den stora naturliga hamnen, vilken skapar en fantastisk kuliss åt en modern, mångkulturell storstad fylld med kultur, shopping och spännande sevärdheter. Operahuset ska man självklart besöka när man är i Sydney, men det finns mycket mer än så i denna vackra storstad. Det vet MyPlanets Australienexpert Susan allt om, och därför bad vi henne beskriva sin perfekta dag i Sydney.

Morgon vid Operahuset

Börja dagen i Sydneys botaniska trädgård som ligger mitt i staden och är en populär mötesplats för stadens invånare. Tidigt på morgonen möter man förmodligen stressade affärsmän på väg till jobbet, men senare på dagen fylls parken av människor som har ledigt och njuter av den vackra naturen. Det är först och främst utsikten över Sydneys hamn, Operahuset och Sydney Harbour Bridge som gör parken till något alldeles speciellt. Det gäller inte minst från utsiktsplatsen Mrs Macquarie’s Chair, där många vykortsbilder har tagits. Ljuset är som bäst på morgonen då du har solen i ryggen och en perfekt utsikt mot Operahuset. Köp eventuellt med en kopp kaffe och lite frukost från ett bageri i närheten och njut av en picknick med stadens bästa utsikt i den varma morgonsolen.

Fortsätt genom parken till Operahuset som alltid är värt ett besök. Oavsett hur många gånger man har sett den berömda takkonstruktionen tar den alltid andan ur en. Om du inte har varit på en guidad tur där inne redan, så är det ett alternativ, ett annat är att gå på en fantastisk guidad tur genom området The Rock som är Sydneys äldsta kvarter. Det var här allt började och det är mysigt att gå runt mellan de gamla lagerbyggnaderna som idag är fyllda med caféer, gallerier och små butiker. Guiderna är väldigt duktiga på att väcka områdets historia till liv och de har många roliga anekdoter från européernas första år i landet.

Efter rundvandringen finns det gott om alternativ till en god lunch på något av The Rocks många caféer – kanske med utsikt mot Operahuset.

Förmiddag på toppen av Sydney

Det är bra att äta en ordentlig lunch, för nu väntar en av Sydneys absoluta höjdpunkter – bokstavligt talat. Bridge Climb är ett fantastiskt sätt att uppleva Sydney på, och inte minst Operahuset från en helt ny vinkel. Det går kort och gott ut på att man bestiger historiska Sydney Harbour Bridge. Säkerheten är naturligtvis på topp och guiderna är väldigt kunniga. Det kan trots det vara lite av en utmaning att ta sig högre och högre upp samtidigt som marken kommer längre bort och vinden ökar, men utsikten är värd det. På toppen ligger Sydney för dina fötter och du har världens bästa utsikt över Operahuset, stadens skyskrapor och den stora naturliga hamnen där exklusiva förorter kryper på längs vattnet.

Eftermiddag på stranden

När du står stadigt på marken igen är det dags att återhämta sig lite. Jag hade valt att köpa en kopp kaffe och packa ner ett paket Tim Tam chokladkex, som i mina ögon är en obligatorisk ingrediens i en perfekt dag i Australien. Ta eventuellt med kaffet och hoppa på en av färjorna som avgår från Circular Quay. Färjan går härifrån till förorter överallt i staden, och det är ett fantastiskt – och billigt – sätt att få uppleva staden och Operahuset på från vattnet. Det finns många alternativ att välja mellan. Balmain är en av Sydneys äldsta och mysigaste stadsdelar som bjuder på vackra, små butiker i historiska byggnader. Reser du med barn skulle jag definitivt hoppa på färjan till Taronga Zoo där man kan mata kängurur, klappa koalor och komma nära över 4.000 andra djur från Australien och resten av världen. Det fulländas med en vacker utsikt över Sydney. Om man önskar en annorlunda och mer adrenalinfylld djurparksupplevelse är det värt att välja den nya attraktionen Wild Ropes där du tar dig fram på hängbroar och i rep genom trädkronorna, omgiven av vilda djur.

Skulle jag själv få bestämma så hade jag valt att hoppa på färjan till Manly. Här upplever man nämligen ännu en anledning till att jag älskar Sydney. På soliga helger vallfärdar lokalbefolkningen till de gyllene stränderna i utkanten av Sydney. Bondi Beach är nog den mest kända med sina ikoniska livräddare, men jag gillar stämningen i Manly. Här finns dessutom små butiker och caféer som lockar med kallt vitt vin i solen. Detta är den perfekta platsen att lägga ett par timmar på det som australiensare är så bra på – att vara utomhus och njuta av det fantastiska klimatet.

Kväll i Darling Harbour

Fram på eftermiddagen skulle jag hoppa på färjan tillbaka mot centrum. Solen skulle stå lågt på himlen nu och staden badar i ett vackert gyllene ljus. Ta eventuellt färjan tillbaka till Circular Quay, vilket tar dig förbi Operahuset. Här kan du byta och hoppa på färjan till Darling Harbour.

Det är alltid fullt av liv i Darling Harbour, som är en av stadens mest populära nöjeskvarter. Här finns naturligtvis ett brett utbud av restauranger och butiker, men Darling Harbour bjuder även på en liten kinesisk trädgård, ett hav av kulturarrangemang och fantastiska sevärdheter som exempelvis Powerhouse Museum där vetenskap presenteras på ett roligt och lärorikt sätt. Du kan även utforska livet under havsytan på imponerande SEA LIFE Sydney Aquarium som är hem åt sjökor, pingviner, hajar och andra spännande djur från haven omkring Australien. Du kan dessutom gå till sjöss på en äkta America’s Cup-båt eller ”flyga” din egen Boeing 737 i en otroligt verklighetstrogen flygsimulator.

Det finns väldigt mycket att utforska i Darling Harbour om man har lust, men området är också en attraktion i sig självt. Det är mysigt att bara njuta av stämningen sida vid sida med lokalbefolkningen samtidigt som ljusen tänds i Sydneys skyskrapor och natten sakta säker sig över Australien.

Läs här om våra resor till Sydney i Australien!