^
  • Guide till Stora Barriärrevet

Guide till Stora Barriärrevet

Stora barriärrevet är ett överflöd av färger och djurliv - och alla kan uppleva det. Du behöver inte en lång dykutbildning och du behöver inte vara en van snorklare. Att uppleva Great Barrier Reef är ett minne för livet och bör alltid ingå i resan till Australien.

Nästan 3.000 korallrev

Stora barriärrevet är världens största och längsta korallrev och är uppsatt på Unescos lista över världsnaturarv. Det sträcker sig 2.500 km från Australiens nordöstra spets till mitten mellan Bundaberg och Gladstone och består av mer än 2.600 individuella rev och 900 öar. Stora Barriärrevet kan också, som den enda levande organism på jorden, ses från rymden.

 

Långt från land

Koraller som finns i ett stort antal olika former, både hårda, mjuka och i stora samlingar som vajar försiktigt av vågorna. Tusentals fiskar av alla storlekar, mönster och färgkombinationer bebor revet och bidrar till att göra det till en av världens vackraste platser. Det mesta av revet ligger många km från land och är inte synligt från kusten.

Övernatta på en ö

Ett bra sätt att verkligen få uppleva Great Barrier Reef är att bo på någon av de fantastiska öarna utmed Barriärrevet. Man skiljer på 2 typer av öar, 'korallöar' och 'gröna öar'. Korallöar är de öar som ligger direkt på Great Barrier Reef och som ger dig möjligheten att utforska revet direkt från stranden. Exempel på sådana öar är Heron Island, Lady Elliott Island, Green island och Lizard island. De 'gröna öarna' ligger inte direkt på Great Barrier Reef men har istället fantastisk regnskog, härliga stränder och annat som lockar. Härifrån kan du sedan ta en dagstur för att snorkla eller dyka. Exempel på dessa öar är Hamilton Island, Hayman Island, Magnetic Island och Daydream island. Öarna finns i alla prisklasser från prisvärt till ren lyx. Fördelen med att välja en ö istället för att bo iland och ta dagsturer är att du får både en revupplevelse och en öupplevelse samtidigt med allt vad det innebär, det känns lite lyxigare.

 

Många sätt att uppleva revet på

Du kan uppleva det Stora Barriärrevet på flera olika sätt. Du kan välja att bo på en av få unika korallöar där du kan gå direkt från stranden till revet, du kan välja att åka på en dagstur från Cairns, Hamilton Island eller Whitsundays eller så kan du välja att ta på en flerdagars kryssning där du upplever flera delar av revet och dit inga dagsturister kommer, då har du gott om tid att snorkla och kanske även dyka.

Testa snorkling

Även om du aldrig har snorklat innan rekommenderar vi starkt att du försöker när du är på Stora Barriärrevet. Alla kryssningar, dagsutflykter samt längre turer har utbildade guider ombord som kan lära dig hur man snorkla även om du aldrig har provat det förut. Det är också värt att komma ihåg att vattnet i Australien är varmt och skönt så snorklingen är oftast en otroligt vacker och trevlig upplevelse. Under deras vinter, maj-september, ligger vattentemperaturen på ca 20-24 gånger vilket gör att man kan med lätthet resa hit under den svenska sommaren. Dessutom är vädret betydligt stabilare.

Upptäck revet från luften

Vill du inte snorkla finns det alltid möjlighet att uppleva revet från ett glasbottenbåt, från en helikopter eller sjöflygplan. Det är bara från luften du får en ungefärlig uppfattning om hur stort revet verkligen är.

Fakta om Stora Barriärrevet

  • Stora Barriärrevet är världens längsta rev och levande organism
  • Revet sträcker sig över 2.500km längs med Australiens östkust
  • Revet består av mer än 900 öar och 3.000 korallrev
  • Stora Barriärrevet är hem åt över 400 olika arter av korall
  • Vid revet lever över 1.500 fiskarter och otaliga havssköldpaddor, fåglar och valar (Under svenska sommaren)