^
  • Måsten från Adelaide till Melbourne

Måsten från Adelaide till Melbourne

Turen från Adelaide till Melbourne i Australien bjuder på fantastisk natur, mysiga småbyar och världsberömda vinområden. Men vad får du absolut inte missa på vägen? Vi frågade våra Australien-experter, som kom med dessa 5 bud på fantastiska upplevelser.

Önskar du också att uppleva dessa områden kan vi rekommendera resan Södra Australiens höjdpunkter.

Kangaroo Island

Trots sin relativt lilla storlek bjuder Kangaroo Island på en mängd av olika slags landskap. Från vita stränder och gyllene sanddyner, till öppna buskiga landskap och dramatiska klippkuster. Mest berömt är Remarkable Rocks. En samling surrealistiska stenskulpturer på en klippa ut mot havet, som har formats av elementens krafter under flera miljoner år. Djurlivet är minst lika rikt. Kängurur, koalor, emuer, myrpiggsvin och många andra djur kan upplevas i Hanson Bay Wildlife Sanctuary samt i Flinders Chase National Park. Även i havet är det stor aktivitet. Pälssälar solar sig vid Admiral’s Arch, och pingviner går i parad över stranden i solnedgången. Även valar kan ses till och från utmed kusten från juni till augusti. 

Coonawarra

När vinrankorna börjar dyka upp längs med vägen har du kommit fram till Coonawarra. Inte färre än 12 istider under de sista ca. 600.000 åren har skapat helt unika jordbruksförhållanden med en rik, röd jord fylld med näring. Tillsammans med det soliga och relativt kyliga kustklimatet ger det perfekta förhållanden för några av världens bästa Cabernet Sauvignon-marker. Andra druvor odlas också, och många av Australiens bästa – och dyraste – viner produceras på druvor härifrån. En bra utgångspunkt för ett besök i Coonwarra är staden Mount Gambier, som också har den speciella sjön Blue Lake, som ändrar färg. 

Grampians National Park

Grampians är ett av Australiens mest förbisedda naturområden. Parken domineras av spektakulära klippor, som sträcker sig over skogbeklädda dalar och skapar ett hav av fantastiska utsiktsplatser. Inte minst klippformationerna The Pinnacle och The Balconies, där du har en otrolig utsikt över landskapet långt under dig. Börja ev. besöket i besökscentret Brambuk, där du får en bra introduktion omkring områdets natur och djurliv. Centret ägs och drivs av områdets ursprungliga befolkning, som på ett ärofyllt sätt vidareförmedlar sin gamla kultur till centrets besökande. 

Great Otway National Park

På det blåsiga Cape Otway står ett fyrtorn och markerar den ena änden av den kuststräcka som de första pionjärerna döpte till ”Ship Wreck Coast”. Bort från kusten sträcker sig tempererade regnskogar in i landet. Detta är Otway National Park, där enorma ormbunkar och porlande vattendrag fyller marken. Området är speciellt kända för sina många koalor. Men håll också utkik efter kängurur, myrpiggsvin och de färgstarka fåglar som håller till bland trädkronorna. 

Great Ocean Road

Great Ocean Road är en av världens vackraste kuststräckor. Här ringlar sig vägen längs med havet, där mäktiga vågor i miljoner år har slagit in mot kusten och skapat otroliga klippformationer. Mest berömt är The 12 Apostles. Men det finns många andra grunder till att stiga ut ur bilen och njuta av utsikten. Längs med sträckan ligger också berömda surfstränder och mysiga småbyar, som ofta bjuder på spännande konstgallerier. Bort från kusten lockar nationalparker med allt från tempererade regnskogar och eukalyptusskogar till öppna landskap med låg växtlighet.