^
  • Med familjen i husbil genom Australien

Med familjen i husbil genom Australien

En husbil är som gjord för en familjesemester, och det vet MyPlanets resesäljare Yvonne allt om. Hon har kört husbil genom Australien två gånger med sin familj, vilket bjudit dem på spännande äventyr och massor av kvalitetstid ihop.  

”Se upp för krokodilen förresten”, näst intill skrek receptionisten efter mig när jag var på väg ut från receptionen. Vi hade precis kommit fram till en campingplats i närheten av staden Townsville och jag hade informerat om vår ankomst i receptionen. Jag stannade tvärt och tittade tillbaka mot receptionisten, som var igång med något annat som om inget hade hänt. ”Ursäkta, men vad var det du sa?” Han tittade upp. ”Se upp för krokodilen”, upprepade han som om det var det mest naturliga i världen. ”Vi har en krokodil som håller till i floden. Ibland kommer den lite väl nära, så det kan vara en bra idé att hålla sig på avstånd från vattnet.” ”Är det en stor krokodil?”, flög det ur mig. ”Nej, den är väl drygt tre meter eller något däromkring. Men den är stor nog för att man ska hålla sig på avstånd.”

Jag tackade och gick ut mot husbilen. ”Hur gick det?”, frågade min man när jag satte mig. Jag vände mig om och tittade på barnen som satt i baksätet. ”Vi äter definitivt inne i husbilen ikväll!”

Ett riktigt äventyr

Jag, min man och våra två barn på fyra och sju år hade lämnat Brisbane några veckor tidigare och gett oss ut på en tre veckor lång resa norrut längs östkusten mot Cairns. En resa som redan hade bjudit på en rad fantastiska upplevelser. Vi hade gosat med koalor på Lone Pine Koala Sanctuary i närheten av Brisbane och kört 4WD på Fraser Island. Vi hade även seglat bland Whitsundays tropiska öar och badat i vattenfall omgivna av Australiens vilda natur.

Med barn i den åldern är det viktigt att också bara ta sig tid till att vara tillsammans. Några av de bästa dagarna var faktiskt när vi bara hade det mysigt utan att ha planerat en massa. Vi spelade spel, gick en promenad eller badade vid någon av alla stränderna längs kusten. Vi kunde också leta reda på en lekplats där den minsta kunde leka med barnen som bodde i området. Till just den här typen av resa visade sig husbilen snabbt vara helt perfekt.

Friheten med en husbil

Det finns många fördelar med att köra husbil, och framförallt när man reser med barn. Man kan stanna när man behöver en paus, och när man är hungrig eller törstig har man alltid något till hands. Det finns också en ekonomisk fördel med det. Man kan spara mycket pengar genom att laga sin mat själv, och barnen var ändå oftast trötta när det var dags för middag. Då var det skönt att kunna mysa i husbilen istället för att gå ut och leta efter en restaurang. Många nätter spenderade vi dessutom på naturcampingplatser utanför städerna, vilket är möjligt när man har boendet med sig.

En annan fördel är att man bara packar ur en gång, och så har man allt med sig överallt. Det är betydligt lättare än att man ska packa resväskan varje gång man ska flytta till en ny plats. I husbilen kunde vi bara sätta oss tillrätta, spänna fast säkerhetsbältet och rulla vidare mot nya äventyr, samtidigt som barnen satt vid bordet och ritade eller lekte.

Mest av allt bjöd ändå husbilen på riktigt familjemys. Här var vi otroligt långt borta från den stressiga vardagen och vi hade inget vi behövde göra, förutom att slappna av och njuta av att vara tillsammans som familj. Vi hade massor av tid och det gjorde att vi levde i nuet på ett helt annat sätt än vanligt.

Globetrotters i alla åldrar

På så vis förflyttade vi oss sakta men säkert upp längs kusten mot Cairns. Krokodilen på campingplatsen fick vi aldrig syn på, även om jag tittade intensivt på floden varje gång vi närmade oss den, men det är jag bara glad för. Nu i efterhand är det en av historierna som vi fortfarande pratar om, den gången när vi bodde på en campingplats där det fanns en krokodil. Att skapa gemensamma minnen är en viktig aspekt när vi åker på semester, och det finns det gott om möjligheter till i Australien. Landet är fyllt av äventyr för globetrotters i alla åldrar.
 

3 goda råd när du kör husbil i Australien med barn:
 

Dela upp flygresan
Den långa flygresan till Australien kan verka avskräckande, men man kan välja att göra ett stopp i exempelvis Singapore på vägen. Det delar inte bara upp resan. Städer som Singapore är dessutom fyllda med spännande exotiska upplevelser för både barn och vuxna.

Var inte för ambitiös
Det tar tid att resa med barn och de orkar inte köra flera hundra kilometer varje dag. Därför är det en bra idé att inte vara för ambitiös när resan ska planeras. Koncentrera er på ett mindre område och se till att lägga in dagar när ni inte har något planerat. Det kan också vara en bra idé att stanna på samma plats flera dagar istället för att åka till ett nytt ställe varje dag.

Upplevelser för alla
Barn och vuxna tycker inte alltid att samma saker är roliga eller spännande. Det behöver inte betyda att allt ska ske på barnens villkor, absolut inte. Se dock till att det också finns saker på programmet som de också tycker är roliga.

Läs här om våra resor med husbil i Australien!