^
  • Singapore för matälskare

Singapore för matälskare

Gastronomi i världsklass

De flesta invånarna i Singapore har en stor passion gemensamt: mat. Lyckligtvis erbjuder staden något för allas smak. Allt från fina gourmetrestauranger där nyskapande stjärnkockar trollar fram det senaste inom det asiatiska köket, till de många gatuköken där Singapores etniska mångfald verkligen tillåts uttrycka sig i en mängd exotiska rätter. Här samlas folk från alla olika nationaliteter och samhällsskikt för att umgås och äta billiga nudelsoppa, krabba i chilisås och andra delikatesser till sent inpå småtimmarna.  

Etnisk mångfald

Många olika folkslag har genom tiderna satt sin prägel på Singapore, vilket tydligt kan ses på stadens menyer. Här hittar du mat från hela Asien, men också resten av världen. Särskilt spännande är det dock att utforska Singapores stämningsfyllda etniska kvarter.  

I Little India vallfärdar kvinnor i färgsprakande saris mot de rökelsehöljda templen. Allt medan gatuförsäljare erbjuder blommor och mobilskal till ljudet av de senaste Bollywoodhitsen som strömmar ut från alla de små butikerna. Detta är det perfekta stället att smaka en indisk tikka marsala eller korma med tillhörande nanbröd. Det finns gott om bra restauranger att välja mellan. Från stadig vardagskost på små familjerestauranger till gourmetmat på Song of India, som kan stoltsera med en eftertraktad Michelin-stjärna. 

Går smaken mer åt marockansk lammgryta, malaysiska nudlar eller libanesisk kebab med humus, så är det de muslimska kvarteren omkring Arab Street du ska besöka.  

Eller kasta dig ut i Singapores fantastiska kinesiska kvarter. Här är de små bakgatorna tätt packade med stånd som säljer allt från traditionell medicin till ätpinnar. Samtidigt ljuder munkarnas mässande bland de gyllene buddhastatyerna i områdets vackra tempel. Särskilt magisk är Chinatown när den tropiska natten sänker sig över staden och wokarna tänds upp i skenet av kinesiska lampor. Bord ställs upp på de förut så myllrande gatorna och doften av stekta nudlar och grillad fisk blandar sig med ljudet av all världens språk. Marinerade ankor hänger i fönstren och i stånden bubblar väldoftande soppor sida vid sida med smakrika curryrätter. Kvaliteten är extremt hög. Till och med så hög att gatuköket Hong Kong Soya Chicken i China Town Complex har fått en Michelin-stjärna! 

Peranakans unika kök

En annan spännande kultur som har satt sin prägel på Singapore och Malaysia är peranakan. De är ättlingar till kinesiska och indiska immigranter som för flera generationer sedan gifte sig med icke-muslimer ur den malaysiska halvöns lokalbefolkning. Tillsammans skapade de en unik kultur och inte minst ett eget kök, vilket skiljer sig både från det kinesiska och det malaysiska.  

Ett bra ställe att få en introduktion till denna kultur är stadsdelarna Joo Chiat och Katong, samt de fina husen längs Koon Seng Road, som traditionellt har varit bebodda av peranakans. Det är kulturen peranakan som står bakom en av Singapores mest älskade rätter: laksa. Denna kryddiga nudelsoppa med fisk och skaldjur innehåller en mängd ingredienser och är ett bra exempel på peranakans blandning av kinesiskt och malaysiskt kök. Laksa finns på restauranger över hela staden, men enligt många infödda fås den bästa laksan på 328 Katong Laksa på East Coast Road nummer 216.

Chili Crab; Singapores nationalrätt

En annan klassisk Singapore rätt är Chili Crab, som är en stark kandidat till titeln som landets nationalrätt. Det finns en värld av olika recept på Chili Crab, men grundreceptet består av krabbkött serverat i en tjock sås baserad på tomater, chili och andra olika kryddor. Var man får stadens bästa Chili Crab är en evig diskussion, men Jumbo Seafood och Red House nära Boat Quay är båda bra bud.  

En drink med utsikt på en roof top bar 

Efter en god middag kan kvällen fulländas med en drink vid Clarke Quay, där restauranger, jazzbarer och hippa kaféer ligger sida vid sida utmed floden. Du kan också titta förbi Chimjes, där stadens gamla kloster är inrett med trevliga restauranger och kaféer. Eller sätt dig på en av stadens barer med takterass där du från toppen av en skyskrapa kan njuta av den tropiska natten och utsikten över Singapores glittrande hav av ljus. 1-Altitude, Ce La Vi, Lantern och Level 33 är alla bra alternativ som fångar just det som gör Singapore så fantastiskt. 

 
Stanna på väg till Australien och Nya Zeeland

Stanna i Singpore några dagar på väg till Australien och Nya Zeeland. Läs mer om våra resor till Australien och våra resor till Nya Zeeland. Ring oss på 0775-888 088 för offert, eller gör en förfrågan här!