^
  • Vild natur omkring Cairns

  • Vild natur omkring Cairns

Vild natur omkring Cairns

Ibland behöver man inte resa till världens ände för att uppleva vild och orörd natur. Ofta räcker det med att man bara svänger av på en sidoväg och kör längs en annan väg än alla andra. Det fick MyPlanets Australienexpert Margit erfara när hon valde att lägga kusten, stränderna och Stora Barriärrevet bakom sig och istället bege sig inåt landet.

”Wow”, var det första jag tänkte när jag stod i restaurangen på Rose Gums Wilderness Retreat och såg ut över trädtopparna som bredde ut sig som en oändlig grön matta bort mot de låga bergen i horisonten. Den stora utomhusterrassen var byggd på pålar, så jag befann mig uppe i höjd med trädkronorna där en flock papegojor hoppade från gren till gren. När jag stod där var det svårt att föreställa sig att vi hade lämnat Cairns bakom oss för mindre än två timmar sedan.

En oas i regnskogen

Man kommer ovanligt nära inpå naturen på Rose Gums, i hjärtat av Atherton Tablelands. Varenda en av de enbart nio villorna, har byggts på pålar mellan trädkronorna och det är alltid minst 100 meter till närmaste granne. Även restaurangen är upphöjd ovanför skogen så att man befinner sig i den del av regnskogen där livet där verkligen äger rum. Även om man är omgiven av natur behöver man inte kompromissa när det gäller komforten. Varje villa erbjuder på gott om plats samt faciliteter som bubbelpool, ett fullt utrustat kök, eldstad och mjuka sängar. Det finns naturligtvis även en grill – det är ju Australien – samt en privat terrass där man kan njuta av omgivningarna i lugn och ro.

Mer information
Rose Gums Wilderness Retreat

Ett rikt djurliv

Villorna är fantastiska, och jag säger normalt sett inte nej till att unna mig lite extra i vackra omgivningar. Det var ju trots allt först och främst naturen vi hade kommit för att uppleva, så efter incheckning letade vi fram vandringsskorna och begav oss ut på vandringslederna genom regnskogen. Det finns framförallt ett rikt djurliv i skogen med bland annat sugar gliders, possums och flygande hundar som lever bland träden. Det gör även olika kängurur, fler än 160 fågelarter samt de förunderliga näbbdjuren som i skymningen kan ses leta föda i skogens sjöar och andra vattendrag.

En natt bland trädkronorna

Vi fortsatte djupare in i skogen bland skrattande papegojor och färgglada fjärilar. En enstaka sköldpadda stötte vi också på när vi korsade ett litet vattendrag och på ett annat ställe fick vi syn på en flock kängurur som låg och vilade under ett träd. Tiden flög förbi och innan vi visste ordet av var det dags att bege sig tillbaka mot lodgen.

Här hade det dukats upp till middag på restaurangens stora utomhusterrass. Efter ett dopp i bubbelpoolen satte vi oss tillrätta i den varma kvällsluften, omgivna av skogens ljud. Det finns möjlighet att själv laga mat i villan om man önskar det, men denna kväll lät vi kocken ta hand om matlagningen – vilket vi absolut inte ångrade. Vi var därför både mätta och glada när vi senare gick tillbaka mot vår lilla villa uppe bland trädtopparna.

Världens minsta känguru

Nästa morgon vaknade vi av ljudet från skrattande fågelstämmor. Jag tittade försiktigt ut på terrassen där en flock färgglada regnbågslorikiter hade satt sig tillrätta på räcket. Dock åkte vingarna snabbt ut när de fick syn på mig och fortsatte sedan sitt högljudda sökande efter föda djupare in i skogen. Vi hade valt att gå upp tidigt för att delta i den dagliga morgonpromenaden tillsammans med lodgens naturguide. Vad man får se är alltid en fråga om tur. Vi hade turen med oss och förutom många olika fåglar fick vi även syn på en så kallad musky rat-kangaroo. Det är den minsta känguruarten i världen. Det påstås även att det är den äldsta känguruarten, vilket kanske är orsaken till att den går mer på fyra ben än andra kängurur.

Väl tillbaka på lodgen hade vårt kylskåp fyllts på med lokala råvaror så att vi kunde njuta av en fantastiskt god frukost på vår privata terrass. Vi hade utan tvekan kunnat spendera en natt eller två till på Rose Gum för att få ut så mycket som möjligt av platsen. Men nya äventyr väntade på oss, så vi tog farväl av värdparet och satte oss tillrätta i bilen med kursen inställd på Undara Volcanic National Park längre in i landet.

Lavatunnlarna i Undara

Gradvis ändrade landskapet karaktär. De frodiga skogbeklädda bergen planades ut och ersattes av platta, torra vyer under en hög, blå himmel. Områdets största naturliga attraktion är dock inte helt enkel att få syn på – för den ligger under jorden. För ca 190.000 år sedan skapade ett gigantiskt vulkanutbrott häftiga lavaströmmar som banade väg ner genom gamla floder, och formade en rad underjordiska tunnlar. Några av dessa passager ligger precis under jordskorpan, och det översta stenlagret har kollapsat på flera ställen så att det nu är möjligt att komma ner i de underjordiska gångarna. 

”Det är den här vägen”, visade guiden och gjorde tecken för att vi skulle följa efter. Vi var fortfarande ovan jord, men kunde nu se den enorma öppningen i marken framför oss. ”Vi kommer behöva ljus där inne”, fortsatte han på en tydlig australiensisk accent och gav oss varsin ficklampa. Vi tände ficklamporna och gick försiktigt in i grottan. Det tog lite tid innan våra ögon hade vant sig vid mörkret, men snart började stenmuren omkring oss att träda fram. Vi insåg vilket gigantiskt rum vi stod i. Guiden kunde uppenbarligen se vad vi tänkte. ”Den längsta lavatunneln som finns idag är 1,3 kilometer lång, 22 meter bred och 11 meter hög”, berättade han. ”Men tidigare sträckte sig tunnlar som denna över 100 kilometer under jorden.” Vi gick längre in i mörkret för att få en bättre känsla av de enorma dimensionerna och inom kort var vi helt uppslukade av den underjordiska världen.

Övernattning på ett tåg

Tillbaka ute i det starka, australiensiska solljuset hade det blivit dags att checka in på vårt hotell för natten. Undara ligger väldigt långt ifrån allt, men trots det ligger ett av Australiens mest säregna hotell här. Hotellet ligger i en rad fina gamla tågvagnar som står utspridda i det torra landskapet. Vagnarna har såklart moderniserats, och en del har till och med egen dusch och toalett. Detta utan att ha gått miste om sin charm.

Nästa morgon vaknade vi upp till doften av bacon och färskbryggt kaffe. Solen stod fortfarande lågt på himlen och nattens sista stjärnor glimmade svagt över den australiensiska outbacken. Denna morgon var det förberett för ”bush-breakfast”, vilket innebär frukost runt bålet. Vi satte oss ner och njöt av känslan av att känna hur naturen vaknade till liv runt omkring oss. Kaffekannan hängde och dinglade över glöden, och inom kort satt vi med varsin tallrik med bacon, ägg, bönor och allt annat som kan tänkas ingå i en frukost i outbacken.

Såhär är Australien – full av överraskningar. Jag har rest runt mycket i Australien flera gånger, men landet har en så fantastisk tendens till att fortsätta att överraska. När man tror att man har sett allting i ett område så stöter man på platser som Rose Gums och Undara. Det får en bara till att spekulera över vilka andra otroliga upplevelser som ligger och väntar i detta mäktiga land.

Läs här om våra resor till Cairns och Queensland!