^
  • South Australias 'bucket list'

South Australias 'bucket list'

Dyk med vithajar, njut av utsikten från Adelaide Oval eller smaka på några av Australiens bästa viner. Livet är kort så om du hellre samlar på minnen än frimärken så har South Australia en värld av upplevelser att erbjuda.

Resenärer som söker det spännande kan se fram emot höjdpunkter som en flygtur över outbacken och 'lågpunkter' som dykning med vithajar. Resenärer som hellre har ett lugnare tempo kan se fram emot gastronomiska äventyr på historiska vingårdar. Om det är äventyr eller njutningar som lockar så erbjuder South Australia en lång lista upplevelser du bör pröva på en gång i livet. Här har vi samlat fem möjligheter. Hur många av dessa har du redan gjort?

Dykning med vithajar vid Port Lincoln, Eyre Peninsula

I havet utanför Port Lincoln, 64 mil från Adelaide kan du dyka med vithajar i deras egen miljö. En av opertörerna, Adventure Bay Charters, erbjuder två olika sätt att få ögonkontakt med ett av havets mest fruktade djur.

På hajdyket i bur får du en våtdräkt och dykutrustning innan du glider ner i hajburen ca en meter under havsytan. Här krävs inget dykcertifikat och luft pumpas ner via slangar till buren.

I Australien är det förbjudet att mata hajar som kan förstöra deras normal jakt-behov. Istället spelas rock'n'roll musik genom högtalarna under vattnet. Det sägs att akustiska vibrationer från musik av t.ex AC/DC och The Hilltop Hoods lockar fram hajarna. Vill du inte hoppa ner i en bur har du möjlighet att istället se hajarna från nära håll i en Aqua Sub som är som en glassbotten båt med fönster varifrån du kan se vithajarna från nära håll. Aqua Sub tar 6 personer åt gången. Hajdykningen sker vid North Neptune Islands ungefär 2 1/2 timmes båtresa från Port Lincoln. För dig som har lätt för att bli båtsjuk bör ta med tabletter i förebyggande syfte då vattnt utanför kan vara relativt guppigt.

Mer information:
Adventure Bay Charters

Vinprovning på Penfolds Magill Estate, Adelaide

De som kommer från större städer än Adelaide kommer bli överraskade över att vinområdena ligger endast 15-30 minuter utanför Adelaide centrum. Att ta sig till legendariska Penfolds Magill Estate är lika enkelt. Vingården ligger bakom ett av Australiens mest berömda vin, Grange. Vinhuset, som en gång i tiden låg i utkanten av Adelaide är nu omgivet av bostäder vilket gör att det är lätt att komma hit. Besökande kommer med på en rundtur i de historiska vinkällarna eller kan vandra genom underjordiska tunnlar, mer kända som 'drives' där vinmakaren Max Schubert i all hemlighet arbetade på de första årgångarna av The Grange, trots att vingårdens ledning hade stoppat projektet. Än idag håller Penfolds vinmakare till nere tunnlarna där de vaktar den dyrbara skatten.

Här finns flera olika turer att välja mellan. Till exempel en introduktionskurs för de som har ett allmänt intresse för vin som naturligtvis avslutas med en vinprovning i baren. Vinälskare bör beställa Ultimate Penfolds Experience. Här besöker man bland annat Grange Cottage där grunfdarna Mary och Christopher Penfolds bodde. Men, den stora höjdpunkten är sparad till sist, där man smakar några av Penfolds mest eftertraktade viner i ett av deras privata vinprovarrum, här får du bland annat möjlighet att smaka RWT, spännande portvin och naturligtvis den berömda Grange.

Mer information:
Penfolds Magill Estate

Njut av utsikten från Adelaide Oval Stadium

Sydney och Brisbane har bägge 'Bridge Climbs' där man bestiger ikoniska broar, det har inte Adelaide. Däremot erbjuder Adelaide möjligheten att klättra på Adelaide Oval Stadium, en historisk sportarena där många stora cricket och australiensiska fotbollsmatcher har spelats. Den två timmar långa, guidade turen som såg dagens ljus under 2016 erbjuder fantastisk panoramautsikt över hela staden. På grund av centrala Adelaide's platta utseende kan man se hela vägen från Adelaide Hills i den ena änden till havet på andra sidan. Precis som på de två andra klättringarna i Sydney och Brisbane får man även här iklä sig en speciell overall med säkerhetsutrustning samt teknisk utrustning för att höra guiden under klättringen.

Du kan välja mellan tre olika klättringar. Dagklättringen bjuder på bäst utsikt till bäst pris. Klättringen vid solnedgången för romantikerna och den mest extravaganta klättringen för sportälskaren där du får uppleva delar av en AFL-match 50 meter över matcharenan och målområdet. Turen tar dig också över den västra långsidan samt över en bro. När man utvecklade turen studerade man  andra klättringsturer runt om i världen så som Londons Up på O2 Arena och Dublins Etihad Skyline tur som tar dig till toppen av Croke Park Stadium.

Mer information:
RoofClimb

I flygplan över Wilpena Pound, Flinders Ranges

Höjdpunkten i Flinders Rangest efter upptäcksresande Matthew Flinders, är Wilpena Pound; en fantastisk naturlig amfiteater omgiven av skarpa klippväggar som reser sig brant kring det närliggande landskapet. Kratern, dalgången och de närliggande klippformationerna är rester av en gammal bergskedja som har blivit eroderade av naturen genom miljoner år. Träd och buskar växer på de lägre delarna av Wilpena Pound och de gröna färgerna står i skarp kontrast till de torre omgivningarna i ökenlandskapet. Många besökande utforskar området till fots men det bästa sättet att få en överblick av Wilpena Pounds dimensioner - kratern är 17 km lång och 8 km bred - är en flygtur över det uråldriga landskapet.

Det finns en rad olika flygturer att välja mellan. En operatör erbjuder till exempel turer från 20 till 60 minuter från Wilpena Pounds lilla landingsbana. Turen framhäver de geografiska höjdpunkterna så som Mary Peak som är den högsta punkten längs kanten av kratern och Pound Gap där en väg slingrar sig in i dalgången. Tidiga pionjärer hade hästar i kraterna. 'Pound' betyder faktiskt 'inhägnad för djur'. Dalen har också tidigare använts för odling av vete.

Mer information:
Flygtur över Wilpena Pound

Långlunch på Hentley Farm, Barossa Valley

Finns det något bättre än en lång, avslappnad lunch? De som tar sin lunch seriöst bör sätta kurs mot Hentley farm i Barossa Valley en timmes bilresa nordost om Adelaide. Eller ännu bättre, boka en transport så du inte behöver köra själv. Hentley Farm avslöjar inte i förväg vad som står på menyn men det finns alltid två olika menyer att välja mellan vid ankomst. 1,5 timmes 4-rätters meny eller en 3 timmar 7-rätters. Utöver det kommer det massor med små läckerheter för att rensa smaklökarna under lunchen. Chefskocken Lachlan Colwill älskar att överraska med effektfulla och ovanliga sammansättningar så som ostron serverade i gryta med rykande kolsyeris eller små sötsaker serverade i äggskal.

Det är möjligt komplettera upplevelsen med noga utvalda viner från Hentley Farm som passar perfekt till menyn. Ingredienserna på menyn kommer mestdels från den  60 hektar stora trädgården. Lunchen serveras deras moderna restaurang inredd i rustika gamla stallbyggnader från 1800-talet på Greenoch Creek.

Mer information:
Hentley Farm