^
  • South Australias största djurupplevelser

South Australias största djurupplevelser

South Australia är rikt på unika djur, vackra landskap och fantastiska upplevelser. Frågan är egentligen bara,  hur vilt vill du att det ska vara?

Kom öga mot öga med vithajar utanför Eyre Peninsula

Neptune Islands utanför spetsen av Eyre Peninsula lockar ofta till sig mycket stora vithajar. De kommer för att jaga områdets koloni av välgödda, läckra nyzeeländska pälssälar. Dessa avlägsna och obebodda öar ligger ungefär en timmes båtresa från områdets huvudort Port Lincoln, och tre olika företag arrangerar hajdykning på utflykter som varar från en till fem dagar. De tre är Rodney Fox Shark Expeditions, Adventure Bay Charters och Calypso Star Charters.

Dagsturer kostar omkring 255 pund och inkluderar transport till öarna, tre måltider samt ett dyk i hajbur. Dykcertifikat är inget krav. Det enda du behöver kunna göra är att hålla munstycket i munnen medan en nästan fem meter lång och ett ton tung vithaj sakta simmar förbi dig precis utanför buren...

Intressanta fakta: Ingen har någonsin sett en vithaj föda.

Krama en koala i Adelaide Hills

Cleland Wildlife Park ligger högt uppe på sluttningarna av Mount Lofty, med en fantastisk utsikt och vackra omgivningar där gästerna kan komma nära emos, känguruer och en mängd andra australiska djur. Det är också en av de få platserna i Australien där du kan hålla en koala. Koala Experience äger rum mellan 14 och 15.

När du är i området, missa inte att besöka utsiktsplatsten på Mount Lofty (710 meter) alldeles nära parken. Utsikten är fantastisk och när det är varmt kan du ibland se koalas i de omkringliggande eukalyptusträden.

Alternativ: Det sägs att det lever omkring 13.000 vilda koalor på Kangaroo Island och de är relativt lätta att få syn på i Flinders Chase National Park.

Intressanta fakta: Koalor är väldigt territoriella och har särskilda träd som de kallar 'hemma'. Dessa markerar de med en doft från en doftkörtel på sitt bröst. 

Skåda valar utanför Victor Harbor

I mitten av 1800-talet var de skyddade vikarna utanför Victor Harbor det perfekta stället att jaga valar på. Nu är de istället det perfekta stället att skåda valar på. Mellan juni och september migrerar sydliga rätvalar och knölvalar till dessa vatten för att kalva och leka. Det ger åskådare möjlighet att se dem skoja, hoppa och krumbukta sig i vattnet längs den vackra kusten. Om du vill komma ännu närmare kan du hoppa ombord på den snabbgående gummibåten Big Duck som tar dig väldigt nära både valar och delfiner samt även australiska sjölejon och nyzeeländska pälssälar.

Alternativ: Åk till vackra Fowlers Bay vid randen av Nullarbor Plain där du från dykbåten Asherah kan uppleva dussintals valar i turkosblått vatten från juni till augusti. Skepparna här har ett särskilt tillstånd, så att de kan komma så tätt som ca 150 meter från valarna. Det finns för närvarande en ansökan inlämnad om tillstånd att få låta gästerna simma med knölvalar.

Intressanta fakta: Antalet sydliga rätvalar i Australiens farvatten har nästan fördubblats de senaste 10 åren.

 

Simma med ett delfiner i storstan

Glenelg är Adelaides mest populära strandförort och ligger bara 40 minuters bilresa från centrum. Här kan du följa med Temptation Sailing Dolphine Cruise på en båttur i bukten Gulf St. Vincent som är lekplats för fler än 1.000 delfiner. Temptations 55 fot katamaran är utrustad med en speciell flytlina som gör det möjligt att komma riktigt nära delfinerna. När du har blivit utrustad med mask, snorkel och våtdräkt hoppar du i vattnet och håller fast i linan medan delfinerna nyfiket simmar närmare.  

Alternativ: Åk till Port Adelaide där Adventure Kayak erbjuder en speciell urban vildmarksupplevelse. Inte bara kommer du att paddla kanot mellan 20 historiska skeppsbrott. Du har också möjlighet att se en massa delfiner som håller till i floden.

Tag til Port Adelaide, hvor Adventure Kayak byder på en særlig urban vildmarksoplevelse. Ikke blot kommer du til at sejle i kano mellem 20 historiske skibsvrag. Du har også mulighed for at møde en flok delfiner, der holder til i floden.

Intressanta fakta: Delfiner sover genom att lägga sig vid ytan i tre till fyra timmar åt gången. Endast halva hjärnan kopplas bort, vilket gör det möjligt att fortsätta andas.

Se jättebläckfiskars färgsprakande parningsritual utanför Whyalla

Mellan maj och augusti är ett liten pöl med grund vatten utanför Whyalla, hem åt ett naturfenomen som inte kan upplevas någon annanstans på jordklotet. Nämligen parningstid för de halvmeter långa jättebläckfiskarna som lever här. Ett bra år samlas uppemot 200.000 bläckfiskar utanför stränderna norr om den lilla staden på Eyre Peninsula. Men det mest spektakulära är inte antalet. Det är det sätt som hannarna försöker fånga honornas uppmärksamhet på så att de kan para sig. Hannarna utvecklar strategier för att locka ut honorna från sina gömställen på revet. Den mest iögonfallande strategin är när de pulserar i alla regnbågens fäger som en naturens egen neonskylt. Skådespelet äger rum precis vid strandkanten så allt du behöver är ett cyklop, snorkel och en våtdräkt så du inte fryser. Whyalla Diving  i Whyalla hyr ut våtdräkter och snorklingsutrustning för ca 350 kr för två dagar.  

Intressant fakta: Forskare har undersökt bläckfiskens förmåga att plötsligt byta färg eftersom sådana egenskaper kunde varit intressant inom militären i framtiden.

Möt de chokladfärgade kängruerna på Kangaroo Island

Kangaroo Island har blivit världsberömd för sitt stora bestånd unika astraliska djur som har kunnat leva ostört här i frånvaron av invaderande arter. Kangaroo Island är sex gånger större än Singapore och har isolerats i 18.000 år, vilket är tillräckligt länge för att ha utvecklat sin egen unika underart av känguruer.

Kangaroo Island kängurun har en söt, chokladfärgad päls som är tjockare och mer skiftande än sina släktingar på fastlandet. Den är också mindre och mer satt i kroppen, och de svarta händerna gör att de ser ut som de har små handskar på sig. Du behöver sällan gå någon lång bit för att få syn på dem. Titta bara på öppna, kuperade landskap på ön runt soluppgång och skymning.

Alternativ: När vi nu pratar om speciella underarter, missa inte heller de sällsynta, yellow-footed rock wallabies som håller till i de gamla ravinerna i Wilpena Pound i Flinders Ranges. Dessa små, söta djur lever på smala klippor och ses oftast på de lodräta stenväggarna i Brachina Gorge. Kanske har du tur att se deras små, smala ansikten titta ner på dig, eller kanske kan du få en skymt av deras ovanliga, randiga svans. 

Intressant fakta: Det är inte ovanligt att se Kangaroo Island kängurur på öns vita sandstränder. De använder stränderna som genvägar eftersom de kan ta sig fram mycket snabbare över dessa sandiga "motorvägar" än genom snåriga buskage.

Simma med sjölejon vid Baird Bay

Australiska sjölejon är så lekfulla att vissa människor jämför dem med valpar. Se vad du själv tycker när du får på dig cyklop och snorkel och åker med Bird Bay Ocean Eco Adventures till vackra vatten nära Streaky Bay på Eyre Peninsula. Sjölejonen i Baird Bay är alla vilda, men när utflyktsarrangören Allan Payne tar med gäster på sin båt kan de inte motstå lite mänsklig interaktion. Som om detta inte var nog med upplevelser för en dag, får du också chans att snorkla med alla delfiner som finns här.

Adventure Bay Charters erbjuder också fantastiska undervattensupplevelser med sjölejon i en koloni inte långt från Port Lincoln Marina.

Alternativ: Seal Bay på Kangaroo Island är hem åt en av Australiens största kolonier av australiska sjölejon. Besökare kan gå med en ranger genom kolonin och därmed komma nära ungarna när de leker, hannarna slåss om herradömet och honorna diar sina nyfödda. 

Intressanta fakta: Beståndet av australiska sjölejon är på bara 14 700 individer. 85% av dessa lever i South Australia. Resten lever i Western Australia.

Leta efter wombats endast 90 minuter från Adelaide

Följ med Adelaide Private Tour på en tvådagars resa och leta efter skyddade bredhuvade wombats. Du får uppleva romantiken och komforten med att bo i fina tält och njuta av måltider tillagade över öppen eld när du övernattar på ett 2.800 hektar stort privat landområde nordost om Adelaide. En erfaren guide lär dig om landskapet samt om wombats och andra djur som finns i området. Det ingår till och med en liten vinprovning i Barossa som en liten bonus. 

Intressants fakta: Wombats är pungdjur och samtidigt duktiga grävare. Honan har därför öppningen på sin pung bakåt så att den inte fylls med jord och smuts när hon gräver.   

Gräv djupt i jakten på punglejon i Naracoorte

Naracoorte Cave National Park är en sann skattkista av fossila rester från djur som levde här för 200.000 år sedan. År 1969 hittade man resterna av ett punglejon, vilket man tror är det största, köttätande djuret som någonsin har levt på den australiska kontinenten. Grottorna har också haft rester av thylaciner - mer kända som tasmansk tiger - liksom gigantiska känguruer, vilka forskare tror gick upprätt snarare än hoppade.

Detta grottsystem som finns med på UNESCO:s världsarvslista består av 28 kända grottor, varav några är öppna för allmänheten. Beroende på din kondition (och förhållande till små, trånga utrymmen) kan du antingen promenera på väl upplysta gångvägar, eller så tar du på dig hjälm och knäskydd och utforskar några av de djupare grottorna..

Intressanta fakta: Punglejonen var kraftigt byggda och storleksmässigt jämställda med dagens lejonhonor. De var uppenbarligen byggda för att döda med kraftiga käkar, stora knivskarpa tänder och klor som kunde dras in. De var dock inte nära besläktade med dagens lejon, utan istället närmare en del av diprotodonfamiljen, vars närmaste nu levande släktingar är wombats och koalor.

 

Resan dit

Internationella flygbokag som Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Air New Zealand, Cathay Pacific och Malaysian Airlines flyger till Adelaide. Virgin Australia och Qantas flyger till Adelaide från alla större städer i Australien. Flygtiden från Sydney eller Melbourne är under två timmar.