canada_-_hummer2.jpg

En kulinarisk resa

Följ med på en kulinarisk resa från kust till kust i Kanada där dina smaklökar får sig en utmaning. 

Låt dig inspireras av artikeln och läs mer om våra resor till Kanada, och kom ett steg närmare en fantastisk matupplevelse!

Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick och Newfoundland var från början bebodda av skotska, engelska, irländska och franska immigranter vars inflytande ses i shortbread (en slags mördegskaka), blueberry grunt (inbakade blåbär), fruit crisps, mjukt vitt bröd och fish chowders (fisksoppa). 

Den absoluta favoriten är dock all den fantastiska fisk som hämtas upp ur Atlanten. Föreställ dig härliga bufféer med färska humrar, ostron, kammusslor, lax, strandsnäckor och musslor. Eller ”ät tills du storknar”-hummermiddag på de lokala församlingshusen, och med en luftig jordgubbskaka till dessert. 

Newfoundlands bidrag till det kanadensiska köket är utan tvekan Jiggs’ dinner gjort på kokt nötfärs, potatis, morötter och kål serverat med ärtmos (torkade ärtor kokta i en duk i samma gryta och därefter mosade). Avsluta med en bit Screech Pie (Screech är en slags rom) och du har den perfekta middagen – en oformell måltid som delas med vänner och grannar. 

En annan speciell rätt är fiddleheads – en saftig grönsak som smakar lite som sparris. Fiddleheads är de nya skotten på en ormbunke, och blir normalt serverade lätt ångkokta eller inlagda. 

Quebec – La Belle Province

Rätter som kommer från Quebec har en viss kvalitetsmedveten savoir-faire, kanske pga. provinsens franska historia. Tourtière, en köttpaj, och gula ärtor hör fortfarande hemma bland klassikerna. Med hänsyn till att Quebec producerar över 8 % av världens lönnsirap, så är det inte heller konstigt att lönnsirap ingår i många rätter. Det är inte bara till pannkakor - det hälls också på bönor till cabanes de sucre, det hälls på snön under Quebecs vinterkarneval och bakas in i den otroligt goda tarte au sucre (lönnsirapspaj).

Quebec producerar också fantastiska ostar – Oka och Ermite Blue är två, och blev ursprungligen framställda av munkar i Quebec för ett par hundra år sedan. 

Så finns det poutine, som nog är det mest övertygande bidraget till det kanadensiska köket, och den minst värdesatta rätten i Quebec. Poutine är resultatet om man blandar pommes frites med en slags ost och brunsås. Denna populära ”gaturätt” introducerades år 1957 när krögare Ferdinand Lachance gjorde rätten till en lastbilschaufför som ville ha pommes frites och ost i en påse att ta med. Rätten är fortfarande populär trots low-carb-rörelsens protester (bantningsfanatiker, se www.lowcarb.ca), och några av Montreals bästa kockar har faktiskt utvecklat gourmetversioner av rätten. 

Modiga Ontario

Ontarios kök är kanske det mest varierande i Kanada, och går från att vara helt nere på jorden till att vara otroligt stilfullt och glamoröst. Ontario är bebott av nästan 30 % av landets befolkning – många är immigranter – så om en ingrediens har säsong på en plats i världen, så kan du nästan vara säker på att hitta den på den lokala marknaden eller hos grönsakshandlaren i de flesta storstäder. 

Några av de bästa internationella restaurangerna i världen finns i de etniska kvarteren i Toronto, och det faktum att man igen har börjat sätta pris på närodlade matvaror från Ontario avspeglas på menyer i hela provinsen. 

En specialitet som bara finns i Ottawa är Beaver tail pastry. Skönt nog är den enda saken som bakverket har gemensamt med Kanadas favoritmaskot att den är formad som en bäversvans. Beaver tail pastry introducerades i Ottawa  år 1978 och påminner om en donut i smak och konsistens. Ingen skridskotur på Ottawas Rideau Canal utan en ”bäversvans”!

Präriens kök

Det är ingen överraskning att regionen som är känd under namnet ”Kanadas brödkorg” är hemstad till landets bästa bröd och pajer. Kokkonsten i Manitoba, Saskatchewan och Alberta har vart under inflytande av bosättare från Ryssland, Ukraina och Skandinavien, vars bröd och kakor fortfarande kan avnjutas. 

Annan typisk präriemat inkluderar vanliga kött- och potatisrätter (gjort på Alberte-nötkött), piroger, kålrullar, matiga sallader, rökt kött, korv, pickles och relish och en rad sötvattensfisk ska inte förglömmas. Framförallt en fisk är känd internationellt – Winnipeg goldeye, som normalt sett är rökt. Rätter med vildris är också populära, likaså är Saskatoon-bär inbakta i den gudomliga Saksatoon-pajen. 

Fusion på västkusten

Maten från British Columbia är kalifornisk och asiatisk med en touch av Kanada. Fokus ligger på fisk- och laxrätter serverade med tillbehör och vin från Okanogan Valley. Vancouvers blomstrande, asiatiska samhälle har satt sin prägel på staden och gjort den till den perfekta platsen att frossa i mat från exotiska Stillahavsländer. En specialitet som helt klart har satt Nanaimo i British Columbia på världskartan är en Nanaimo-bar – en dröm i tre lager av krossade grahamskex med kokos, smörkräm och chokladglasyr. 

Det ska vara vilt

Vilt är populärt överallt i Kanada och framförallt i Northwest Territories, Yukon och Nanavut. Kokkonsten i den här delen av Kanada kombinerar det bästa från det ursprungliga köket (rökt kött och fisk) med vilt som t.ex. karibu (ren), hare, myskoxe, björn, rådjur och säsongens frukter och bär. Havets skafferi är också populärt med t.ex. val, säl, arktisk forell och räkor. 

Den gemensamma nämnaren

Den mest kanadensiska mattraditionen av dem alla är nog sommarens BBQ. I de varma sommarmånaderna älskar kanadensarna att slappna av med kalla drycker och BBQ där man grillar allt från traditionella hamburgare till satay (grillspett) och grönsaker. Det är inte heller någon kanadensisk sommar utan majskolvar och vattenmelon.

Ett par goda råd

Om du reser till Kanada är det några saker du ska komma ihåg om du vill smälta in bland de lokala. Pop är soda. Chips är inte fries. Det heter chocolate bar och inte candy bar. Och slutligen: det mest kanadensiska sättet att beställa kaffe på är att be om en Duoble Double, men bara på det lokala Tim Hortons (kanadensisk cafékedja). Varsågod!

Skriven av: Patricia Ricknell
Patricia är kanadensare, men har bott i Stockholm de senaste 10 åren. Hon är frilansare och driver samtidigt ett företag som arbetar med kommunikation, Pumpkin Productions, verksamt i både Sverige och Kanada. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Canada - Ontario - Niagara (5)_0

Östra Kanadas höjdpunkter

  • Upplev Toronto & Niagarafallen
  • Med egen bil över prärien
  • Upptäck okända delar av Kanada

15 dagar från 27.900 kr

Transcanada by rail

TransCanada by Rail

  • Tågresan tvärs genom Kanada 
  • Fantastiska upplevelser 
  • Vacker natur & ett minne för livet

16 dagar från 55.200 kr

canada -alerbta - jasper - rocky mountains - maligne lake - spirit island

Den stora Kanadaresan

  • Niagarafallen
  • Rocky mountains
  • Rocky Mountaineer tågresa

20 dagar från 54.700 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Canada - montreal - Mont Royl_0

Guidad cykeltur i Montreal

Upplev Montreals historia och sevärdheter från cykelsadeln på denna guidade utflykt.
 

3 tim från 630 kr

Canada - Ontario - 1000 Islands - sejltur

Båttur The 1000 Islands

Följ med på en båttur genom området The 1000 Islands med vackra slott och gröna små öar.

1 tim från 195 kr

St Lawrence Market - Toronto.jpg

Hop-on Hop-off buss i Toronto

Upplev Torontos sevärdheter med en 2-dagars biljett till stadens Hop on Hop off bussar med guide.

2 dagar från 320 kr

Canada - Quebec - guidet tur.jpg

Stadsvandring i Old Quebec

Följ med på en guidad stadsvandring genom Old Quebec och få all historia om staden från 1608 tills nu.

2 tim från 205 kr

Canada - Ontario - Toronto - Sightseeing

CN Tower i Toronto

Upplev den enastående utsikten över Toronto från toppen av det 553 meter höga landmärket CN Tower. 
Från 340 kr

1 biljett från 340 kr

Canada - Ontario - Algonquin Provincial Park - kano

Paddla kanot i Algonquin Provincial Park

Upplev vackra Algonquin Provincial Park i kanot och till fots, antingen på egen hand eller i grupp. 

4 tim från 585 kr

Canada - Ontario - Toronto - skyline - skumring_0

Cykeltur på Torontos öar

Upplev Torontos öar på cykel i skymningen och njut samtidigt av ljusen från stadens vackra skyline. 

3 tim från 780 kr

Canada - Quebec - Ottawa - War Museum

Ottawa Museum of History & War Museum

Besök de spännande muséerna Ottawa Canadian History Museum och War Museum. 

1 biljett från 180 kr

Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Guidad stadsvandring i Old Montreal

Följ med på en guidad stadsvandring i den hitoriskt spännande stadsdelen Old Montreal. 

2 tim från 240 kr

Middagscruise i Toronto

Middagskryssning i Toronto

Njut av en god middag på en båttur på Lake Ontario och upplev Torontos magnifika skyline.

4 tim från 910 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 2

Guidad vin- och ciderutflykt i Montreal

Följ med på en guidad tur och smaka på gott vin och syrlig cider som produceras utanför Montreal. 

5 tim från 890 kr

Horseshoe Falls, Niagara Falls, Canada

Bakom Niagarafallen

Följ med in bakom Niagarafallen på denna imponerande tur in bakom Hästskofallet.

1 dag från 190 kr

Canada - Ontario - Niagara Falls - Regnjakker

Båtutflykt till Niagarafallen

Med Hornblower Niagara Cruise kommer ni hissnande nära det mäktiga hästskofallet.

15 min från 260 kr

Panoramaudsigt over Quebec City-skyline med Chateau Frontenac og Saint Lawrence-floden - Quebec City, Quebec, Canada

Guidad tur i Quebec City

Denna guidade rundtur tar dig till de största historiska och moderna sevärdheterna i Quebec City. 

2 tim från 375 kr

Canada - Ontario - Niagara - Helikopter_1

Helikopter över Niagarafallen

Flyg helikopter över Niagarafallen och njut av en storslagen och spännande upplevelse.

9 min från 1.030 kr

Canada - Alberta - Calgary - Stampede

Calgary Stampede Rodeo

Upplev Calgary Stampede Rodeo, en häftig show som också kallas ”The Greatest Outdoor Show on Earth”.

2 dagar från 2.800 kr

Canada - Ontario - Toronto - Cykel - Guide

Guidad cykeltur i Toronto

Utforska Toronto på cykel och upplev stadens många sevärdheter på ett annorlunda sätt.

4 tim från 700 kr

Canada - Ontario - Niagara-on-the-lake - vin

Vintur från Toronto

Njut av en guidad vintur från Toronto där du får prova både goda viner och utsökt mat utmed vägen. 

1 dag från 1.400 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png