Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Favoriter i Montreal

MyPlanets Kanadaexpert Arne har ännu en gång varit i Montreal. Efter varje besök i denna franska storstad, tycker han mer och mer om den.

Vill du också uppleva charmiga Montreal i Kanada? Läs mer om våra resor till Kanada!

I Montreal möts du av kanadensare med olika slags bakgrund. Här finns människor med engelska, skotska och franska rötter, men en mindre del av befolkningen har också tyska, polska, marockanska, judiska och arabiska rötter. Till och med Karibien är representerat, så staden sjuder av engelsk effektivitet och fransk charm kryddat med karibisk rytm. I Montreal upplever du en 375 år gammal fransk-engelsk-kanadensisk historia blandad med ny arkitektur av glas och betong. Det är en multietnisk storstad där man tar tillvara varje tillfälle som ges för att hålla en festival. Här får du några av Arnes rekommendationer i Kanadas näst största stad. 

Besök den underjordiska staden

Gömd under jord, men väl värd att leta efter. Ett besök i Montreal utan ett besök i Montreals Underground City är inte ett riktigt besök i Montreal. ”Den underjordiska staden” består av ett nätverk av gångar som binder ihop hotell, biografer, järnvägs -och tunnelbanestationer och som innehåller butiker, gallerier, restauranger och caféer. En hel stad under staden, så du behöver inte ens gå utomhus. Några av Montreals stora shoppingcenter som The Eaton Centre och Place Ville-Marie hänger också ihop med RESO, som den underjordiska staden heter. RESO uppkom år 1962 och det finns nu mer än 120 ingångar till det 32 km långa underjordiska nätverket, som är väldigt populärt en kall vinterdag. 

Smaka på poutine

Poutine är en typisk kanadensisk rätt och speciellt för invånarna i Quebec-provinsen. Vad är så poutine? Jo, det är pommes frites med brunsås och ostbitar, så det kunde ju likaväl vara en svensk rätt. Den finns i många olika varianter där det experimenteras med salladslök, crème fraiche, korvbitar och mycket mer. Tre av invånarna i Montreal fick ge förslag på var man hittar stans bästa poutine, och de gav tre olika svar. Guiden Jean Francois sa utan tvekan att det var på Au Pied de Cochon på Avenue Duluth, studenten Paul menade att Montreal Poutine i gamla stan var bäst och journalisten Genevieve nämnde La Banquise på Rue Rachel. Som turist kan du i lugn och ro testa alla tre förslagen och hitta din egen favorit. Poutine finns överallt i Kanada, men är mest utbredd i Quebec. 

Au Pied de Cochon
Montreal Poutine
La Banquise

Upptäck Montreal

Utforska några av Montreals historiska stadsdelar tillsammans med en lokal guide och smaka samtidigt på stadens delikatesser. Smakproverna ändras utifrån säsong, men Montreals ”smoked meat”-sandwich och berömda bagels finns alltid med. I tre århundraden har immigranter sökt sig till Montreal, vilket har präglat staden och dess matscen som har innehåller ingredienser från världens alla hörn. På den tre timmar långa guidade promenaden med Fitz & Follwell får du historier om stadens invånare, ser ikoniska byggnader och upplever färgglada väggmålningar. 

Bättre bagels än i New York

I Montreal finns det två superbra bagelbagerier - Fairmount och St. Viateur. De för en konstant kamp mot varandra och i det här fallet är det bäst att vara lite som Schweiz – neutral och bara njuta av båda två. Både Fairmount och St. Viateur är helt klart snäppet vassare än de berömda New York City bagels.

Fairmount 
St. Viateur

Upplev Cirque de Soleil

Om du är i Montreal någon gång när Cirque de Soleil uppträder, bör du gå och se denna ensemble som är hemmahörande i staden. De har inte en fast scen i Montreal, utan använder istället ett tält i hamnen. I sällskap av Cirque de Soleil blir du under några timmar hänförd av olika ljud och en färgglad uppsättning med ständigt föränderliga scener samt av de uppträdandes cirkusliknande konster. Enastående!

Cirque de Soleil

Stadens gata

Den 11 km långa boulevarden Saint-Laurent går tvärs över ön Montreal ligger på och delar staden i två delar. I öster låg tidigare de fattigare kvarteren, bebodda av immigranter från Östeuropa. I väster bodde de rika familjerna, primärt från Västeuropa. Saint-Laurent var gatan där kulturerna möttes. Idag är gatan stadens puls och har en härlig blandning av trendiga småbutiker, mysiga matställen och caféer. Du kan strosa längs Saint-Laurent och få en kulinarisk resa jorden runt. I kvarteren omkring gatan hittar du också 50 väggmålningar. Varje sommar i juni månad håller Montreal en väggmålningsfestival där 20 av de existerande målningarna målas över. Det är en dynamisk utställning där nya motiv tillkommer och konstnärer från många delar av världen bidrar med imponerande konstverk på husgavlar längs Saint-Laurent.

Saint-Laurent

Stadens bästa sandwich

Kika in hos Schwartz’s på 3895 Boulevard Saint-Laurent och få en inblick i Montreals delikultur, vilken är en av Nordamerikas största. Hos Schwartz’s, som har funnits sedan 1928, hittar du Montreals bästa sandwich. Schwartz’s ger dig en enkel men stor matupplevelse med vitt bröd, lite senap och ett överflöd av det möraste, rökta köttet. 9,35 dollar + moms för en fantastisk smörgås och en Cherri Noir/Black Cherry läsk, som måste till för att fullända upplevelsen.

Schwartz deli 

Choklad, choklad, choklad

Svaret finns i namnet. Det finns ingen tveksamhet om vart fokus ligger. Glöm bort kaffe och te för en stund, besök istället Juliette & Chocolate som har fyra caféer runt om i Montreal där de serverar varm choklad och utsökta desserter med en chokad-twist. Smaka t.ex. på en skål med vanilj- och hasselnötsglass toppad med grädde, mandlar och glaserade hasselnötter. På menyn finns crepes, fondue, våfflor, mörk choklad, varm choklad och den är fylld med kreationer för den som gillar något sött. De serverar även kaffe och te, men vem vill ha det? Juliette & Chocolate är platsen för choklad-älskare. 

Juliette & Chocolate

Bixi runt i staden

Det bästa sättet att ta sig runt i Montreal på är med cykel. Du kan för några få dollar få tillgång till en cykel i 24 timmar och därefter är första halvtimmen alltid gratis. Hämtar och lämnar du cykeln inom 30 minuter är det ett otroligt billigt sätt att uppleva Montreal på. Använder du den mer än 30 minuter får du betala lite. Bixi-nätverket består av mer än 5.000 cyklar och över 450 stationer där du kan hämta och lämna cykeln. 

Montreal Bixi 

Utvalda evenemang i Montreal

 • Igloofest i januari.
 • Formel 1 Grand Prix i juni.
 • International Jazz Festival i juni/juli.
 • Just for Laughs i juli.
 • International Festival of Circus Arts i juli.
 • Montreal Comic-Con i juli.
 • Kahnawake Pow-Wow i juli.
 • Dragon Boat Race Challenge i juli.
 • Montréal Reggae Festival i augusti.
 • Les Grands Feux Loto-Québec i augusti.
 • World Film Festival i augusti/september.
 • Montreal Marathon i september.
 • Gardens of Light i september/oktober.

Fakta om Montreal

 • Inklusive förorter har staden 4,1 miljoner invånare.
 • Montreal är den nionde största staden i Nordamerika.
 • Grundad år 1642 under namnet Ville Marie, men från 1705 känd som Montreal. 
 • Montreal är efter Paris den största fransktalande staden i världen, men du kan utan problem göra dig förstådd på engelska. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Canada - Ontario - Niagara (5)_0

Östra Kanadas höjdpunkter

 • Upplev Toronto & Niagarafallen
 • Med egen bil över prärien
 • Upptäck okända delar av Kanada

15 dagar från 25.300 kr

RS3870_Park Car - Mt. Robson_0

TransCanada by Rail

 • Tågresan tvärs genom Kanada 
 • Fantastiska upplevelser 
 • Vacker natur & ett minne för livet

16 dagar från 55.200 kr

canada -alerbta - jasper - rocky mountains - maligne lake - spirit island

Den stora Kanadaresan

 • Niagarafallen
 • Rocky mountains
 • Rocky Mountaineer tågresa

20 dagar från 54.700 kr

Canada - Qubec - Montreal (4)_0.jpg

Mat och vin i Kanada

 • Smaka på mångkulturella köket
 • Landets bästa marknader
 • Vinprovning hos producenterna

16 dagar från 34.600 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Canada - montreal - Mont Royl_0

Guidad cykeltur i Montreal

Upplev Montreals historia och sevärdheter från cykelsadeln på denna guidade utflykt.
 

3 tim från 630 kr

Canada - Ontario - 1000 Islands - sejltur

Båttur The 1000 Islands

Följ med på en båttur genom området The 1000 Islands med vackra slott och gröna små öar.

1 tim från 195 kr

St Lawrence Market - Toronto.jpg

Hop-on Hop-off buss i Toronto

Upplev Torontos sevärdheter med en 2-dagars biljett till stadens Hop on Hop off bussar med guide.

2 dagar från 320 kr

Canada - Quebec - guidet tur.jpg

Stadsvandring i Old Quebec

Följ med på en guidad stadsvandring genom Old Quebec och få all historia om staden från 1608 tills nu.

2 tim från 205 kr

Canada - Ontario - Toronto - Sightseeing

CN Tower i Toronto

Upplev den enastående utsikten över Toronto från toppen av det 553 meter höga landmärket CN Tower. 
Från 340 kr

1 biljett från 340 kr

Canada - Ontario - Algonquin Provincial Park - kano

Paddla kanot i Algonquin Provincial Park

Upplev vackra Algonquin Provincial Park i kanot och till fots, antingen på egen hand eller i grupp. 

4 tim från 585 kr

Canada - Ontario - Toronto - skyline - skumring_0

Cykeltur på Torontos öar

Upplev Torontos öar på cykel i skymningen och njut samtidigt av ljusen från stadens vackra skyline. 

3 tim från 780 kr

Canada - Quebec - Ottawa - War Museum

Ottawa Museum of History & War Museum

Besök de spännande muséerna Ottawa Canadian History Museum och War Museum. 

1 biljett från 180 kr

Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Guidad stadsvandring i Old Montreal

Följ med på en guidad stadsvandring i den hitoriskt spännande stadsdelen Old Montreal. 

2 tim från 240 kr

Middagscruise i Toronto

Middagskryssning i Toronto

Njut av en god middag på en båttur på Lake Ontario och upplev Torontos magnifika skyline.

4 tim från 910 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 2

Guidad vin- och ciderutflykt i Montreal

Följ med på en guidad tur och smaka på gott vin och syrlig cider som produceras utanför Montreal. 

5 tim från 890 kr

Horseshoe Falls, Niagara Falls, Canada

Bakom Niagarafallen

Följ med in bakom Niagarafallen på denna imponerande tur in bakom Hästskofallet.

1 dag från 190 kr

Canada - Ontario - Niagara Falls - Regnjakker

Båtutflykt till Niagarafallen

Med Hornblower Niagara Cruise kommer ni hissnande nära det mäktiga hästskofallet.

15 min från 260 kr

Panoramaudsigt over Quebec City-skyline med Chateau Frontenac og Saint Lawrence-floden - Quebec City, Quebec, Canada

Guidad tur i Quebec City

Denna guidade rundtur tar dig till de största historiska och moderna sevärdheterna i Quebec City. 

2 tim från 375 kr

Canada - Ontario - Niagara - Helikopter_1

Helikopter över Niagarafallen

Flyg helikopter över Niagarafallen och njut av en storslagen och spännande upplevelse.

9 min från 1.030 kr

Canada - Alberta - Calgary - Stampede

Calgary Stampede Rodeo

Upplev Calgary Stampede Rodeo, en häftig show som också kallas ”The Greatest Outdoor Show on Earth”.

2 dagar från 2.800 kr

Canada - Ontario - Toronto - Cykel - Guide

Guidad cykeltur i Toronto

Utforska Toronto på cykel och upplev stadens många sevärdheter på ett annorlunda sätt.

4 tim från 700 kr

Canada - Ontario - Niagara-on-the-lake - vin

Vintur från Toronto

Njut av en guidad vintur från Toronto där du får prova både goda viner och utsökt mat utmed vägen. 

1 dag från 1.400 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png