^
  • 10 enastående vägsträckor i Kanada

10 enastående vägsträckor i Kanada

En roadtrip i Kanada är ett utav de absolut bästa sätten att uppleva landet på. Med den ultimata friheten bakom ratten kan du luta dig tillbaka och njuta av det vackra landskapet som passerar förbi utanför fönsret. Här kommer 10 förslag på enastående vägsträckor i Kanada som alla är kantade av upplevelser och vackra vyer. 

Cowboy Trail – Alberta

Här kan du vara cowboy utan häst. Från Cardston leder Cowboy Trail Highway #5 via Waterton, #6 till Pincher Creek och så #22 till Mayerthorpe i norr. En 700 km lång resa genom Albertas cowboynäste. Yehaaaa!

Trans-Canada – Kanada

Det finns inte bara en Trans-Canada väg, utan det är flera vägar som är en del av Trans-Canada vägsystemet. På Newfoundland-ön ligger 900 km väg och på fastlandet är den kortaste vägen via Trans-Canada till västkusten 6.450 km. Alltså är den ultimata kör-själv-upplevelsen från kust till kust genom nio provinser 7.350 km lång.

Viking Trail – Newfoundland & Labrador

Det här är en 489 km lång landsväg från Highway 1 vid Deer Lake, via Gros Morne National Park, upp längs kusten till Saint Anthony och vikingaplatsen L’Anse aux Meadows på den nordligaste delen av Newfoundland-ön.

Dempster Highway – Yokun & Northwest Territorie

Denna 735 km långa grusväg binder samman Dawson City och Klondike Highway med Inuvik i Kanadas nordligaste del. Vid vägens slut är du nästan vid kanten av Ishavet.

Trans-Labrador – Newfoundland & Labrador

Här väntar en ödslig vildmarksupplevelse om du väljer att köra de 1.150 km längs Trans-Labrador Highway från Blanc-Sablon till Labrador City. De västligaste 550 km (Route 500) består mestadels av asfalt, medan de resterande 600 km (Highway 510) till större delen består av grusväg.  

Alaska Highway - British Columbia & Yukon

Den 2.232 km långa vägen till Alaska börjar i Dawson Creek i British Columbia och slutar i Fairbanks, Alaska. Även om vägen heter Alaska Highway så ligger 1.900 km av den i Kanada.

Sea to Sky Highway – British Columbia

Från norra Vancouver till Whistler följer den första halvan av vägen Howe fjorden, och därefter övergår vattnet till berg på båda sidor av den 100 km långa landsvägen.

Icefields Parkway – Alberta

Världens vackraste landsväg snirklar sig 232 km genom nationalparkerna Banff och Jasper. Förutom några få gupp och stora svängar är nästan hela vägen raksträcka mellan bergskedjorna.

Cabot Trail – Nova Scotia

Den norra delen av ön Cape Breton omsluts av den 300 km långa Cabot Trail Highway. Mestadels följer vägen kusten, som tillsammans med den kuperade terrängen skapar en vacker kuliss runt vägen.

Yellowhead Highway – Manitoba, Saskatchewan, Alberta & British Columbia

Från präriens mysiga småstäder, många sjöar och skogar, via de snöklädda bergen till de djupa fjordarna och utmed kustbergen går Highway 16. Den sträcker sig 2.650 km från Portage La Prarie väster om Winnipeg och fram till Prince Rupert.