^
  • 24 timmar i Halifax

24 timmar i Halifax

Staden Halifax i östra Kanada grundlades år 1749 som brittisk bas för flottan och är fylld med marinhistoria, det är också den största staden vid den Kanadensiska atlantkusten. Det är en storstad där du inte får känslan av att du blir översprungen och där det finns den slags närhet som för det mesta bara finns i mindre städer. 

Morgon

Om du är redo för en rejäl frukost så ska du pröva en våffelsmörgås med jordnötssmör, banan, bacon och lönnsirap hos The Coastal på Robie Street, alternativt göra ett besök hos Jane på The Commons på Gottingen Street. Den sistnämnda har bara 40 platser och utifrån sett ser det inte ut att vara något speciellt, men här kan du vara säker på att du får god mat. 

The Coastal

Förmiddag

Halifax Seaport Farmers Market på Marginal Road etablerades år 1750 och här hittar du färska grönsaker, nyfångad fisk och nybakt bröd. Det finns även vin och öl till försäljning, och konstnärer ställer ut sina verk på marknaden. Om du är hungrig finns det mer än 25 matställen att välja bland. 

Pier 21 – det var här de stora passagerarskeppen lade till mellan åren 1928 – 1971, och där över 1 miljon immigranter kom med hopp om en bättre framtid. Idag ligger Canadian Museum of Immigration här, som berättar gripande historier om alla de öden som gick genom porten här mot en ny framtid. 

Halifax Seaport Farmers Market
Pier 21

Lunch

Om du behöver en liten paus så stanna till på en Tim Hortons och få en kopp kaffe och en donut med lönnsirap (maple dip donut) får några få dollar. Sedan är du redo för fler nya intryck i Halifax. Du kan också få bagels eller chili con carne på Tim, som ligger på Spring Garden Road och Upper Water Street. 

Eftermiddag

Havet, historien och Halifax är en tre-enighet och det känner man. Du kan uppleva den nu stjärnformade Halifax Citadel som ligger högt och mitt i centrum. Fortet är den perfekta platsen att övervaka hamnen från. Staden förknippas starkt med havet, så du skulle kunna överväga ett besök på Museum of Maritime.

Har du behov för lite uppvärmning och en smakupplevelse innan middagen så kan du gå en sväng förbi bryggeriet Alexander Keiths på Hollis Street. Keiths är ett av de äldsta bryggerierna i Kanada och håller till i historiska byggnader från år 1820. Iklädd kostym från år 1863 visar guiden dig runt i det vackra bryggeriet som talar till dina sinnen, och avslutningsvis får du smaka på den äkta varan. 

Halifax Citadel
Museum of Maritime
Alexander Keiths

Middag

Om det är kött som gäller så är Cut Steakhouse på Salter Street ett säkert val. Med stadens marina historia i tankarna kan ett besök hos Saltys vid hamnen och måltider med ingredienser från havet vara ett bra alternativ. 

Cut Steakhouse
Saltys

Kväll

Är du sugen på ett glas vin och chansen att i lugn och ro kunna njuta av dagens upplevelser, så kan du välja att gå till Bistro Le Coq på Argyle Street. Vill du hellre dricka en nybryggd öl så kika in hos Rockbottom på Spring Garden Road. 

Bistro Le Coq
Rockbottom 

Fakta om Halifax

  • Halifax har 350.000 invånare
  • Många av de som omkom när Titanic sjönk år 1912 begravdes i Halifax
  • Staden fick Kanadas första offentliga skola, första tidning och första elektriska gatlampa
  • Det var den första platsen med yttrande- och tryckfrihet i brittiska Commonwealth