^
  • 5 parker som andra inte besöker

5 parker som andra inte besöker

Kanada har många populära nationalparker, men landet gömmer också på parker som lätt blir förbisedda och därför inte har lika många besökare. Det finns en god grund till att de sju nationalparkerna i Rocky Mountains – Banff, Jasper, Yoho, Kootenay, Waterton Lakes, Mount Revelstoke och Glacier – får mest uppmärksamhet. 

Vi har valt några parker som är tillgängliga, men som ändå inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Nationalparkerna Gawai Hanaas och Wood Buffalo har endast några få tusen besökande, samtidigt som Grassland får 7.000, Pukaskwa 10.000 och Mingan 30.000 besökare varje år. 

Har du också en önskan om att besöka dessa nationalparker? Då kan du kontakta våra reserådgivare och sätta ihop din drömresa till Kanada, eller läs mer om våra resor till Kanada där vi har en uppsjö av fantastiska reseförslag.

Mingan i Quebec

Längs med kusten ligger 40 små öar som utgör Mingan Archipelago National Park, och som har den vackraste naturen i Quebec. Öarna är hem för en hel del arktiska växter som har sitt sydligaste växtområde där, och längs med kusten står upp till 8 meter höga kalkstensformationer som liknar geologiska totempålar. Det är den största samlingen av den här typen av stenformationer i Kanada. Du kan åka på guidade turer till öarna, eller göra en liten vandring på egen hand. 

Pukaskwa i Ontario

Parken består av typisk, kanadensisk barrskog som ligger ned mot klippfyllda sträckor, som skiftar med vackra sandstränder vid Lake Superior. I parken lever svartbjörnar, älgar, falkar, vargar och en underart till renar, men det finns endast ett fåtal och de hotas av vargattacker. Du kan vandra och campa i parken som beskyddar ett orört område längs de stora sötvattenssjöarna. 

Grassland i Saskatchewan

Parken består av flera mindre, enskilda områden. Här kan du uppleva stillheten på prärien och hur högt det kan vara till himlen. Det finns inga ramar som kan hålla dig nere medans du upplever ett hav av böljande präriegräs. Du kan campa, vandra, rida, åka med på prärieskonertturer och vara med vid utgrävningar av dinosaurier. På natten pryds himlen av en helt otrolig stjärnhimmel. 

Wood Buffalo i Alberta & Northwest Territories

Nu snackar vi om Kanadas största nationalpark, som täcker en yta lika stor som Danmark. Parken skapades år 1922 för att beskydda en hord av skogsbison. Du kan campa, vandra, segla kanot och kanske få syn på björnar, vargar, älgar och bävrar. När himlen blir mörk kan du också med lite tur få uppleva aurora borealis, norrsken. Fågelskådare skulle finna intresse i Peace-Athabasca-deltat, som ett av de största sötvattensdeltan i världen. 

Gwaii Hanaas i British Columbia

Parken ligger på den sydligaste spetsen av Haida Gwaii, tidigare känt som Queen Charlotte Islands, 130 km från fastlandet av British Columbia. Gwaii Haanas beskyddar 138 öar, och området är fyllt av ceder- och sitkagranar med hängande mossa som skapar en speciell stämning i den tempererade regnskogen. Himlen fylls av örnar och mellan träden står gamla, välbevarade totempålar på sin ursprungliga plats.