^
 • Därför ska du resa till Kanada

Därför ska du resa till Kanada

I en klass för sig. Så kort kan naturupplevelserna i Kanada beskrivas. Naturen är på många platser lika opåverkad som då när pälsjägare och äventyrare kom för att ta över landet, och mötte den ursprungliga befolkningen. Djupa fjordar, stigande bergskedjor, smaragdgröna sjöar, majestätiska glaciärer och massor med djur. Alltihop kryddat med välkomnande invånare och mångkulturella städer. Det är Kanada.

Drömmer du också om att få uppleva Kanadas många sevärdheter? Läs mer om våra resor till Kanada!

Med en naturlig skönhet som får den besökande att tappa andan, är Kanada en skattkista för turister, en lekplats för fiskare, vandrare, campare – för alla som älskar naturen. Kanadas natur är bland de mest storslående i hela världen. Inte minst i nationalparkerna där Kanada visar sin absolut vackraste sida. Kanada är världens näst största land och fullt av möjligheter. I öst finns Nova Scotia och Newfoundland med klippor, skärgård och mysiga, små fiskelandsbyar. 

New Brunswick och Prince Edward Island är böljande, frodiga landskap. Quebec är Kanadas största provins, och här är franska huvudspråket. Ontario har landets största stad, Toronto, huvudstaden Ottawa och Kanadas mest besökta attraktion: Niagara Falls. Prärien med Manitoba och Saskatchewan binder ihop öst och väst. Oljeprovinsen Alberta bjuder på världens 5 största shoppingcenter och vackra Rocky Mountains. Efter att ha tappat andan över bergens skönhet kommer British Columbia, där du kan åka skidor på morgonen, ta en segeltur ute på havet på förmiddagen, vandra på eftermiddagen och cykla mountainbike på kvällen.  

Utöver de 10 provinserna finns det 3 territorier längst upp i norra Kanada: Yukon, Northwest Territories och Nunavut. 

Topp 10 upplevelser i Kanada 

 • Se valar på Kanadas västkust, t.ex. valsafari Campbell River.
 • Isbjörnar vid Churchill i Manitoba.
 • Calgary Stampede i Alberte.
 • Den fransk-kanadensiska kulturen i Montreal.
 • Vandringsturer i Rocky Mountains.
 • White water rafting på Kicking Horse River i British Columbia.
 • Bo på ranch på en kanadensiska prärien.
 • Kör en tur på Icefields Parkway genom Banff och Jasper nationalparker i Alberta.
 • Tågtur med Rocky Mountaineer genom British Columbia och Rocky Mountains.
 • Camping i Kanadas fantastiska national- och provinsparker. 

Topp 10 sevärdheter i Kanada

 • De kanadensiska Rocky Mountains i västra Kanada.
 • Niagara Falls i Ontario. Ta t.ex. en dagstur till Niagarafallen.
 • ”Anne på Grönkulla” – platser i Prince Edward Island.
 • Downtown Victoria på Vancouver Island.
 • Dinosaurier på The Tyrrell Museum of Palaeontology i Alberta.
 • Dawson City – City of Gold – upplev guldgrävartiden.
 • L’Anse aux Meadows – där vikingarna gick iland i Newfoundland-Labrador. 
 • Kanadas ursprungliga befolkning på Museum of Anthropology, och totempålarna i Stanley Park. Båda i Vancouver, British Columbia. 
 • West Edmonton Mall i Alberta – världens största shoppingcenter. 
 • CN Tower och SkyDome i Toronto. 

Platser i Kanada du borde besöka

Vancouver Island

Från djupa fjordar till höga douglas-tallar, från klippformationer till livliga floder. Vancouver Island samlar i miniformat hela västra Kanadas naturvariation. Tillsammans med det korta avståndet till havet, gör det Vancuver Island till ett väldigt attraktivt alternativ till Rocky Mountains. Därefter tillkommer även mysiga Victoria, gavelmålerier i konstnärstaden Chemanius, totempålebyn Duncan och de fina landsvägarna. Du har det bästa från västra Kanada samlat på ett litet område. 

Vancouver

Reser du till västra Kanada är det en bra idé att inleda resan med några dagar i härliga Vancouver, som är den största staden i British Columbia. I en evig kamp mot Sydney i Australien kämpar Vancouver i Kanada om äran att bli korad till världens vackraste storstad. Du kan t.ex. utforska Vancouver på cykel

Världens vackraste landsväg

Icefields Parkway binder ihop nationalparkerna Banff och Jasper, och följer en stig som fick namnet ”The Wonder Trail”. Begeistringen för den vackra stigen ledde till konstruktionen av den 232 km långa väg, som stod klar 1939, och som sedan dess har tagit alla med storm. Du kan använda alla världens målande ord för att beskriva landskapet, men det kommer aldrig vara detsamma som att själv stå där med utsikt till de snötäckta topparna med den blå himlen som bakgrund. Turen kan inte köras i ett vanligt tempo. Du får hela tiden lust att stanna för att njuta av utsikten, andas in den friska bergsluften och vandra. Bakom varje sväng gömmer sig ett nytt berg och ett nytt fotostopp. 

Kanadas hjärta

De centrala kanadensiska provinserna sträcker sig långt, från öppna landskap och många gigantiska sjöar till klippor och skog. Variationen gäller också i djurlivet, från vita björnar vid Churchill till svarta björnar i Algonquin. Lägg därefter till en hel massa historia, kultur och landets största stad, Toronto. 

Östra Kanada

Området har lite av allt med många sjöar, stora skogar och porlande floder, men också bullrande Niagara Falls, storstadsmosaik med Toronto och Montreal. Vid Atlanten väntar en havsmiddag: lugna stränder, släta klippor och röd/vita fyrtorn. Se t.ex. vårt reseförslag Östra Kanadas höjdpunkter.

Franska frestelser

Quebec är Kanadas tuffa, oberäkneliga tonåring. Musiken är jazzig, bilarna är franska, dragspelet har fortfarande en bra position, osten är en framträdande matvara, städerna har trängre gator och kullersten, och det finns otroligt många mysiga caféer. Alltihop i en språklig inpackning av kanadensisk franska. 

Med havet som granne

Kanadas 3 minsta provinser – New Brunswick, Nova Scotia och Prince Edward Island – blir tillsammans kallat för havsprovinserna, pga. deras placering vid Atlanten, och här sätter havet på många sätt planen för dagen.