^
  • Gastronomi i Kanada

Gastronomi i Kanada

Kanada är kanske mest känt för sin vackra natur och sitt rika djurliv. Men även resenärer som uppskattar god mat och dryck har mycket att se fram emot i Kanada då det finns ett överflöd av färska råvaror. Här har vi samlat 7 smakupplevelser som visar många olika sidor av det kanadensiska köket. 

Vill du också smaka på gourmetmat från det kanadensiska köket? Läs mer om våra resor till Kanada.

Hummer från Nova Scotia

Hummer är synonymt med Nova Scotia. Inte bara är de utsökta skaldjuren en populär lokal delikatess, hummerfiske är också en viktig del av den lokala ekonomin. Tack vare att hummern smakar så gott i sig själv väljer många kockar att hålla sig till enkla tillagningstekniker. Några humrar grillas, andra kokas i saltvatten och en del hamnar i pastarätter. Hummer kan ätas både varm och kall och serveras ofta med smör och citron samt gott om servetter för att torka fingrarna med efteråt.   

Lönnsirap från Quebec

Inga pannkakor i Kanada utan lönnsirap. Saften tappas från lönnen och kokas sedan till den välkända, gyllene, aromatiska och trögflytande massan. Det var indianerna som kom på att man kunde använda trädets saft och det var de som introducerade lönnsirapen för nybyggarna. Omkring 90 % av Kanadas lönnsirap kommer från Quebec, men uppskattningen av den söta sirapen är lika stor i hela landet och den används till mycket mer än bara pannkakor. År 2009 gav stjärnkocken Martin Picard från Montreal exempelvis ut en kokbok med nästan 400 sidor om lönnsirapen. 

Is-vin och äppelcider från Niagara Falls

Is-vin är ett sött dessertvin gjort på druvor som plockas och sedan pressas medan de är frusna. Detta gör att man bevarar den naturliga sötman och syran, som är så karakteristiskt för is-vin. En mängd olika druvsorter kan användas till framställningen av is-vin. Riesling, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon är bland de mest populära, men även Shiraz, Merlot och andra druvor används. Viktigast är att det är rätt temperatur när druvorna plockas, och den ska ligga på minst minus 8 grader. Vinområdet omkring Niagarafallen är ett bra ställe att testa is-vin direkt från producenterna, men vinet framställs också i andra delar av landet. På några platser gör man också äppelcider med samma metod.

Mikrobryggerier i Quebec

Kanadensarna dricker inte bara is-vin. Speciellt öl har ökat de senaste decennierna, och idag är det utan tvekan den mest populära alkoholhaltiga drycken i Kanada. Mycket har hänt sedan ölen blev introducerad i Kanada av nybyggarna på 1600-talet. Det kan man framförallt tacka de otaliga mikrobryggerierna för, vilka har poppat upp överallt i landet. Inte minst i Quebec där 46 av landets 100 bästa ölsorter bryggs enligt hemsidan Beer Advokate. Men överallt i landet är man noga med råvarorna och experimenterar med nya och annorlunda recept. Prova exempelvis gärna Ice Beer eller Cream Beer.

Poutine från Quebec

Det här är en riktig kanadensisk klassiker bestående av pommes frites blandat med ostbitar och serverat med brunsås. Det är knappast nyttigt, men resultatet är så gott att rätten har spridit sig över hela landet från Quebec, där det påstås att den blev uppfunnen i slutet av 1950-talet. Rätten är faktiskt så pass populär att den är en stark kandidat till att bli Kanadas nationalrätt. Flertalet snabbmatskedjor har kastat sig över poutine, men för det mesta är den bäst på pubar eller små, lokala diners. Förutom den klassiska poutine finns det en rad nyare varianter på rätten. Testa till exempel med hummer i Nova Scotia eller med rökt kött i Montreal. Även lyxvarianter med tryffel, kaviar eller foie gras har sett dagens ljus på gourmetrestauranger runt om i landet. 

Bison - och älgbiff på prärien

Många kanadensare tackar heller inte nej till en stor, god biff. Gärna av det mer exotiska slaget. Därför ska man inte bli överraskad över att se älg eller bison på menyn på lokala steak houses. Bison är ett både välsmakande och nyttigt alternativ till nötkött. Det har nötköttets röda färg och intensiva smak, men innehåller mindre fett och är samtidigt rikt på protein och mineraler. Så det är bara att beställa en riktigt stor biff. Eller testa revbensspjäll av bison. Köttet kommer naturligtvis från rancher på den kanadensiska prärien och inte från det vilda. 

First Nation-mat i Vancouver

Detta begrepp innefattar rätter som har sina kulturella rötter i Kanadas ursprungsbefolkning, vilka levde av råvaror som de hittade i naturen. Det var naturligtvis stor skillnad från område till område samt under de olika årstiderna, men i de flesta fall jagade mannen medan kvinnan drev jordbruket eller samlade grönsaker och örter. Lönnsirap är den mest kända First Nation-maten, men även lax spelade en viktig roll på många platser. Oftast blev laxen torkad eller rökt och sparad till ett senare tillfälle som en form av ”lax-jerky” eller ”smoked salmon”, som båda är populära rätter än idag. Även andra traditionella rätter får ökad uppmärksamhet idag när restauranger och kaféer med fokus på First Nation-mat öppnar runt om i landet. Ett exempel är den lilla, men otroligt populära, restaurangen Salmon and Bannock i Vancouver.