^
  • Bland isbjörnar & vitvalar

  • Bland isbjörnar & vitvalar

  • Bland isbjörnar & vitvalar

  • Bland isbjörnar & vitvalar

  • Bland isbjörnar & vitvalar

  • Bland isbjörnar & vitvalar

Bland isbjörnar & vitvalar

Lazy Bear Lodge i Churchill är den perfekta utgångspunkten för ett arktiskt äventyr där isbjörnar vilar sig på klipporna, vitvalar samlas i stora flockar och norrskenet dansar på himlen. Följ med när Anders på MyPlanet åker till Kanada på ett äventyr på världens kant.

”Där är en!”, ropade vår guide entusiastiskt och pekade mot några stora stenblock i vattnet. Jag vände mig hastigt om i båten för att titta åt det håll han pekade åt. Först kunde jag inte se något, men när jag kisade fick jag syn på den stora vita varelsen som låg på stenarna och pustade i den arktiska sommarsolen. ”Jag vet vad det är för en isbjörn, det är en vuxen hona med en unge. Men var är ungen…?”, mumlade guiden eftertänksamt för sig själv. ”Vi kör närmare och ser efter”. Resolut vände han båten i riktning mot isbjörnen, som inte såg ut att bry sig det minsta om vår närvaro.

Ett mäktigt rovdjur

När vi kom närmare kunde jag på riktigt se vilket stort djur isbjörnen är. Med en vikt på upp emot ett halvt ton och en längd på drygt två meter är isbjörnen världens största landlevande rovdjur. Sälar är deras huvudföda och de fångar dem på isflaken med sina stora ramar. Men isbjörnen sätter också gärna tänderna i fisk, fjällräv och fåglar. De ger sig till och med på valrossar om de lyckas fånga dem, vilket inte är lätt under de arktiska sommarmånaderna när det inte finns så mycket is att jaga på. Därför söker de sig in mot land, och framförallt området omkring Churchill och Hudson Bay får besök av många isbjörnar. En ny undersökning visar att omkring 900-1.000 isbjörnar håller till i området under de arktiska sommarmånaderna och fram på hösten. De fördriver tiden med att leta efter mat samtidigt som de väntar på att isen ska komma tillbaka under hösten.

Ett liv i vildmarken

”Det är inte helt ofarligt att bo sida vid sida med isbjörnar”, förklarar vår guide senare när vi åker tillbaka mot Lazy Bear Lodge. Isbjörnarna går ofta vilse och hamnar mitt i stan, och det händer då och då att de kommer lite väl nära. ”Det har jag själv varit med om. Den var definitivt närmare än jag ville att den skulle vara”, skrattade guiden när han fick frågan. ”Men som tur var var den inte hungrig. Det är en del av vildmarkslivet, vi delar naturen med isbjörnarna och de har minst lika mycket rätt att vara här som vi har.”

En unik lodge i ödemarken

Under de varma sommarmånaderna är livet i vildmarken inte så illa. Väl tillbaka på lodgen var de i full gång i köket och inom kort kunde vi sätta oss tillrätta och äta en god middag i lodgens restaurang. Elden sprakade i den öppna spisen och det var varmt och skönt i den mysiga timmerstugan. Lazy Bear Lodge är dock inte som en vanlig timmerstuga. Den är byggd av trä som räddats från en skogsbrand och golvet består av återanvända brädor från en lagerbyggnad från 1920-talet, använt av det kanadensiska tågväsendet. Fönsterna är ännu äldre. De kommer från en handelsstation från 1800-talet och har sedan blivit varsamt restaurerade.

Således osar lodgen av historia och det den eventuellt saknar i form av modern lyx, vägs upp av dess charm och karaktär. Den är också en bra utgångspunkt för att utforska området närmare. Förutom isbjörnsturerna med båt erbjuds en rad olika aktiviteter som hundsläde, havskajak och safari-turer på tundran i en gigantisk terränggående buss. Det finns också turer där fokus ligger på den lokala kulturen och historian. Och för de riktigt äventyrslystna finns snorkelturer med vitvalar.

Vitvalar

Just vitvalarna var i fokus när vi nästa morgon efter frukost satte kurs mot Churchill River. Om vi ändå hade valt att hålla oss utanför vattenytan och låtit snorkelutrustningen stanna hemma. Omkring 60.000 vitvalar håller till i Hudson Bay, och mer än 200 fågelarter har registrerats. Det tog heller inte lång tid innan vi fick syn på de första havsfåglarna som elegant seglade med vinden ovanför oss. De följde efter båten en stund för att sedan vända om och försvinna bort.

Ännu en gång vändes allas blickar mot havet i hopp om att få syn på valarna, och efter en stunds letande hade vi turen med oss. Kaptenen saktade ner farten och sakta men säkert närmade vi oss valflocken som krumbuktade sig i vågorna. Vitvalarna kommer först och främst hit för att äta och ofta kan man se stora flockar samlas där det finns mycket fisk. Hur många valar som fanns med i den här flocken fick vi aldrig veta. Det kom hela tiden upp nya samtidigt som andra försvann ner i djupet. Vi stannade hos valarna ett tag innan vi lämnade dem i fred och satte kurs tillbaka mot lodgen där en välförtjänt lunch i skenet från kaminen väntade. 

Fakta

När är det bäst att resa?
Sommaren är populär tack vare det behagliga klimatet, tundrans vilda blommor och chansen att få se både isbjörnar och vitvalar. Men står isbjörnar högst på listan är oktober och november en perfekt tid. I den perioden söker sig många isbjörnar tillbaka mot havet, vilket ger goda chanser att få se dem både på land och på isen. Det krävs lite tur för att få se vitvalar under den här tiden på året. Norrsken kan däremot förekomma under de kalla nätterna från slutet av augusti till mars, vilket också är en stor upplevelse. Kom dock ihåg att ta med en bra vinterjacka då genomsnittstemperaturen på hösten ligger en bra bit under noll.

Hur kommer jag dit?
Lazy Bear Lodge ligger i utkanten av staden Churchill i norra Kanada. Vistelsen på lodgen inkluderar flyg från Winnipeg till Churchill tur och retur samt transport till lodgen.

Hur länge är man där?
Lodgen arrangerar turer på 2, 5 eller 6 dagar. Några turer inkluderar övernattningar i Winnipeg före och efter vistelsen på Lazy Bear Lodge.

Vad är inkluderat?
Den längsta 6-dagarsturen inkluderar 2 nätter i Winnipeg, 4 nätter på Lazy Bear Lodge, flyg Winnipeg-Churchill t/r, flygplatstransfers, frukost varje dag samt en lunch och en middag. Utöver det inkluderar den en isbjörnstur, en halvdags-tundratur i terränggående buss, en valsafari och en tur i staden med fokus på kultur. Läs om vårt paket till Churchill här.