^
 • Om västra Kanada

Om västra Kanada

När järnvägen till Canadian Pacific Railway byggdes tvärs över Kanada på 1880-talet blev de kanadensiska Rocky Mountains plötsligt tillgängliga. Upptäckten av de varma källorna i Banff år 1885 ledde till att Kanadas första nationalpark skapades – Banff National Park. Med järnvägen kom turisterna, och Banff Springs Hotel tog emot sina första gäster år 1888. Hotellet ligger där floderna Spray och Bow flätas samman och har en fantastisk utsikt. Chateau Lake Louise är ett annat legendariskt hotell i the Rockies, och även om en övernattning här inte finns med i din planering så är Lake Louise och utsikten till Victoria-glaciären absolut värd ett stopp. 

Läs mer om våra resor till västra Kanada och Rocky Mountains, och kom ett steg närmare din drömresa!

Ut i naturen

Du går verkligen miste om något om du inte stannar till i den lilla staden Banff i några dagar och upplever naturen i the Rockies. Det finns en uppsjö av fina vandringsleder i nationalparkerna Kootenay, Banff, Jasper och Yoho. Ger du dig ut på egen hand rekommenderar vi att du tar med dig MyPlanets guide ”De kanadensiska Rocky Mountains” i fickan. Den beskriver många av de kortare vandringslederna på ett sätt så att alla får lust att snöra på sig vandringsskorna. Det bästa är att följa med på en guidad tur, vilket ger dig mycket mer än bara själva naturupplevelsen. På sitt eget sätt för guiderna gärna vidare sin stora kunskap om djur, växter, geologi och historia. De känner till området på ett sätt som du inte kan läsa dig till i en guidebok, och du kan får svar på i stort sätt allt.

De stora floderna bjuder in till upplevelser. Vill du få en kick är white water rafting på Kicking Horse River ett alternativ, letar du efter en naturupplevelse kan du flyta med längs Athabasca River. Önskar du att utforska området omkring Banff stad är det en bra idé att göra det på mountainbike eller följa med på en guidad ridtur. 

Smaragdgröna sjöar

Sjöarna i Rocky Mountains är ett kapitel för sig, och vi har samlat de absolut vackraste. 
Emerald Lake i Yoho National Park – en ädelsten i skönhet och färg. Gå en skön promenad 5 km runt sjön eller hyr en kanot och se bergen från vattnet. Moraine Lake – har en så djup färg att du inte kan tro dina ögon. Vid Lake Louise ska du också göra ett stopp. Vill du få en större utmaning och komma bort från turistgrupperna så är Lake O’Hara i Yohoparken att föredra. 

Världens vackraste landsväg

Icefields Parkway binder ihop nationalparkerna Banff och Jasper och följer en stig som fick namnet ”The Wonder Trail”. Begeistringen för den vackra stigen ledde till byggnationen av den 232 km långa vägen som stod färdig år 1939, och som sedan dess har tagit alla med storm. 

Du kan använda all världens målande ord för att beskriva landskapet, och det är ändå inte i närheten av att själv stå där med utsikt till de snötäckta topparna med den blå himlen som bakgrund. Bilresan kan inte köras i vanligt tempo – du får hela tiden lust till att stanna och njuta av utsikten, andas in den friska bergsluften och vandra. Bakom varje sväng gömmer sig ett nytt berg och ett nytt fotostopp. 

Västra Kanada med husbil

Djupa fjordar på västkusten och sandstränder på Vancouver Island. Från klippformationer och dånande floder till höga Douglas-tallar och bergskedjor som sträcker sig upp mot himlen. Västra Kanada bjuder på stor naturvariation. Sedan tillkommer platser som skidorten Whistler, livliga Vancouver med sina gröna parker, Vancouver Island med mysiga Victoria, väggmålningar i konstnärstaden Chemanius, fina landsvägar och du har västra Kanadas höjdpunkter samlade på en resa med husbil. 

Camping

Västra Kanada har många billiga, fina och offentliga naturcampingplatser i nationalparker, provinsparker och offentliga skogar. Det finns dessutom privata platser där de ofta erbjuder många faciliteter och pool. 

Inledning och avslutning

Du kan inleda och avsluta husbilssemestern i Vancouver och Calgary, samt i Seattle i USA. 

Topp 10 upplevelser i västra Kanada

 • Köra längs Icefield Parkway genom nationalparkerna Banff och Jasper 
 • Björnsafari på Vancouver Islands västkust, t.ex. vid Tofino och Ucluelet
 • De smaragdgröna sjöarna i Rocky Mountains
 • Floating eller rafting längs Athabasca-floden eller Kicking Horse-floden
 • Vancouver och Stanley Park
 • Whistler
 • Valsafari, t.ex. från Campbell River
 • Victoria
 • Dinosaurierna vid Drumheller
 • Båttur längs Inside Passage från Port Hardy till Prince Rupert eller omvänt