^
  • Skidsemester i Kanada - varför då?

Skidsemester i Kanada - varför då?

”Varför ska man åka hela vägen till Kanada för att åka skidor”? Den frågan fick MyPlanets medarbetare Susan Buchhave och Heine Sahl flera gånger innan deras resa till Kanada. När de kom hem igen fanns det inget tvivel om vad de skulle svara.

Vill du också susa ned för backarna i Kanada på en skidsemester? Läs mer om våra skidresor samt våra resor till Kanada.

Vi vaknade den där decembermorgonen till en fantastisk syn. Mängder av snö singlade ner från himlen och täckte Whistler med vit nysnö lika fin som florsocker. Snön här är torrare än den vi har i Europa, vilket har gett den namnet ”Champagne powder”. Vi skyndade oss i kläderna och efter en gigantisk frukost på Fairmont Chateau Whistler var vi redo för ännu en dag i snön. Vi hade båda åkt skidor tidigare i Europa, men ingen av oss såg sig själv som en rutinerad skidåkare. Lyckligtvis erbjuder Whistler fantastiska skidskolor och pister för alla nivåer och mer än 200 markerade rutter och pister slingrar sig genom landskapet. Här finns också tre glaciärer, 16 alpine bowls och många möjligheter för att vara den som gör de första spåren i nyfallen snö. Ett bra och modernt nätverk av liftar ser till att man snabbt och enkelt kan komma runt, och inom kort stod vi på toppen av den första pisten.

Vi kan rekommendera erfarna skidåkare att hyra en skidguide som tar en med runt i området och berättar om naturen och stadens historia. Detta är ett bra sätt att uppleva systemen på, och man kommer helt säkert att komma till pister man inte annars hade testat på. Äventyrslystna kan få en adrenalinkick på turer med heliski, hundsläde, ziplines, snöskoter och mycket, mycket mer.

En perfekt bas

Whistler är i sig själv en mysig bas att komma tillbaka till på kvällen. Placeringen nära lifterna är perfekt, och stora delar av staden har försetts med bilfria gågator. Det skapar en helt unik stämning på kvällen när folk myser inne på de många restaurangerna och ljuset från fönsterna får snön att glittra. Det finns många bra matställen att välja mellan, och alla kan hitta något som passar sin smak och plånbok. Från finare cuisine med tillhörande vinmeny till en avslappnad middag i glimret från en sprakande öppen spis. Möjligheterna till shopping är också utmärkta, och nattlivet bjuder på mysiga lounger, stämningsfulla barer och populära klubbar. Men se till att vara redo nästa morgon när den nyfallna snön väntar på bergen runt omkring staden.

Därför Whistler

De kommande dagarna flög iväg med fantastisk skidåkning, goda middagar och massor av vintermys. Med tiden blev vi mer och mer säkra på skidorna och kunde börja utforska de svåra pisterna på berget. Det finns många anledningar till att förlägga sin skidsemester till Whistler. Den mysiga staden, den vackra omgivningen, den perfekta snön och läget bara två timmar med bil från Vancouver, är utan tvekan några av Whistlers många fördelar. Men det starkaste kortet är nog att det finns perfekt skidåkning för alla. Från de olympiska skidåkarna som kämpade om medaljer på det här berget år 2010, till nybörjare som upptäcker glädjen av att stå på ett par skidor för första gången. I Whistler kan alla få en skidupplevelse för livet – och samtidigt njuta av det storslagna bergslandskapet. När vi packade ihop sista morgonen och satte kurs mot Vancouver igen tvivlade vi inte: de senaste dagarna i Whistler hade slagit allt vi någonsin hade testat på en skidsemester i Europa. Det fanns faktiskt bara en fråga: när får vi möjlighet att komma tillbaka?

Best overall skiresort 2017 (Youtube)

Fakta om Whistler 

  • Nordamerikas största skidområde med fler än 200 pister och rutter.
  • Ligger ca 2 timmar norr om Vancouver
  • Genomsnittligt snöfall per år på 11,63 m.
  • Fler skidliftar än något annat skidområde i Nordamerika.
  • Varierad terräng med pistat, offpist och trädskidåkning.
  • En lång säsong från november till maj.
  • Passar både nybörjare och avancerande åkare. 
  • Enormt utbud av restauranger, afterski och nattklubbar.