^
  • Tåget sammanlänkade Kanada

Tåget sammanlänkade Kanada

Först var det kanoten. Utan kanoten inget Kanada. I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet var det pälsjägarna som öppnade upp Kanada genom att hela tiden söka sig längre och längre västerut i jakten på päls. Alexander Mackenzie var den förste som korsade Kanada från kust till kust. Det var med en kanot år 1793. På 1880-talet kom tåget och öppnade på så vis upp prärien och västkusten för nybyggare. Kanada var nu sammanlänkat från kust till kust.  

Vill du också uppleva Kanada med tåg? Läs mer om våra Tågresor till Kanada samt Resor till Kanada

Tåg från kust till kust

År 1867 grundades Kanada i form av fyra provinser i öster. Därefter blev det en kamp mot tiden att få med framförallt västra Kanada, så att det inte skulle bli en del av USA. År 1871 var avtalet med Västern på plats och British Columbia blev en del av Kanada. Priset man fick betala för avtalet var en järnväg från de folkrika provinserna i öst till de ödsliga områdena vid Stilla havet.

Den 7 november 1885 slog man i den sista spiken i järnvägen i östra British Columbia, och landet hade bundits ihop med hjälp av en järnväg från kust till kust. Idag kan du besöka The Last Spike vid Craigellachie och Last Spike Gift Shop, som ligger halvvägs mellan Sicamous och Mt. Revelstoke precis vid Trans-Canada Highway. Det är ett bra stopp för en glass, som kan ätas på samma tid som det tar att beskåda den sista spiken som slogs i järnvägen för nästan 150 år sedan.

Man räknar med att det år 1871 bodde färre än 40.000 människor i British Columbia, varav 25.000 var First Nations. Den 4 juli 1886 ankom det första tåget till CPR:s västra terminal i Vancouver. Inom loppet av bara några få år fick järnvägen invånarantalet och ekonomin i Vancouver och British Columbia att fullständigt explodera.

Fakta om Via Rail

De viktigaste rutterna är:

  • The Canadian som kör från Toronto via Winnipeg, Edmonton och Jasper till Vancouver.
  • The Corridor som förbinder Toronto, Montreal, Ottawa, Windsor, Sarnia och Quebec City.
  • The Ocean som förbinder Montreal med Matapédia och Halifax.
  • Det går också tåg från Winnipeg till Churchill.

 

Via Rail har 73 lok, 444 passagerarvagnar och 475 tågavgångar per vecka i åtta provinser på en 12.500 km lång järnväg.