^
  • Toronto – the city that works

Toronto – the city that works

Den charmiga storstaden Toronto besöks av många som ett fantastiskt alternativ till New York. Kanadas största stad och kulturhuvudstad bjuder på en mångfald i samma storleksordning som The Big Apple, och kontraster åt vilket håll man än tittar åt. ”The city that works” är ett av de många smeknamn staden har, men ”New York City as run by the Swiss” faller platt för min del. För likheten med New York är inte svår att se. Men allting fungerar bara i Toronto, som är en ovanligt trevlig stad att befinna sig i.  

Toronto är som mosaik av olika kulturer och religioner och det är en av de renaste och vackraste storstäderna i världen. Lokalbefolkningen är också en faktor som väger tungt hos många när man reser, då de bidrar till att göra upplevelsen unik. Ett tips från en invånare istället för en guidebok är speciellt, och denna hjälp är lätt att få från de många vänliga Toronto-borna.

Stadens unika charm utrycks framförallt i den vackra arkitekturen. Från de moderna skyskraporna till det mysiga området och matmarknaderna i Kensington. Toronto är i många sammanhang den gyllene medelvägen. Om det så är mellan nytt och gammalt, natur och stadsliv eller lokalt och internationellt. I det mångkulturella Toronto talas det inte mindre än 130 språk, och hela åtta olika religioner finns representerade.

En av de största sevärdheterna i Toronto-området är de imponerande Niagarafallen. Här väller tre vattenfall ut över klipporna och skickar kaskader av 3.160 ton vatten per sekund. Det är ett fascinerande naturfenomen på nivå med Grand Canyon, och det bara måste upplevas minst en gång i livet. Du kan antingen ta dig in bakom fallen eller varför inte ta en helikoptertur över vattenmassorna?

Toronto bjuder på upplevelser för både stora och små och en resa till den spännande storstaden kan komponeras på all världens sätt. Här är våra tips på vad du ska uppleva i Kanadas största stad.

Saker du måste uppleva i Toronto
 

1. CN Tower

En tur upp till toppen av det 553 meter höga radiotornet är något av det vackraste du kan uppleva i Toronto. Njut av utsikten över Kanadas största stad samtidigt som du får en riktigt god måltid på 351 meters höjd. Är du även förtjust i adrenalinkickar och hårresande upplevelser kan du testa att hänga ut över kanten på byggnaden i en sele.

2. Fantastisk mat och lokal öl

Något av det som kännetecknar Toronto är de många mikrobryggerier och restauranger som bjuder på matupplevelser ut över det vanliga. Testa ett av de spännande fusionköken som exempelvis Rasta Pasta, som bjuder på en spännande blandning av det jamaicanska och italienska köket. I Toronto är en måltid inte bara en måltid och en öl är inte bara något man dricker till en fotbollsmatch. Här går de in för det med kropp och själ, och det märks på smaken. Besök också St. Lawrence Market som är en fantastisk matmarknad fylld med de bästa ostarna, närproducerad frukt och grönt samt det finaste köttet och den färskaste fisken. Ett härligt ställe att hitta ingredienserna till sin picknick ute vid Toronto Islands på.

3. Besök Toronto Islands

Toronto Islands är den perfekta fristaden för lokalbefolkningen. Hit kommer de för att koppla av och komma bort från innerstaden. En stor och bilfri ö med fina sandstränder, vacker natur och den absolut bästa utsikten över Torontos skyline i solnedgång. Har du familjen med till Toronto är detta platsen där barnen kan bli av med lite överskottsenergi. Här kan de leka på någon av de många lekplatserna som finns, se på djur på bondgården eller så tar ni allihop en cykeltur runt ön.  

4. Besök ett museum

Torontos många museer är också värda ett besök då de bjuder på bra, både permanenta – och tillfälliga, utställningar i världsklass. Besök exempelvis Royal Ontario Museum eller Art Gallery of Ontario och njut av vacker konst från hela världen. Sportintresserade får inte gå miste om Hockey Hall of Fame, där du kommer nära tidernas största stjärnor och Stanley Cup pokalen.

5. Många andra upplevelser

Som vilken annan storstad av den här kalibern bjuder Toronto självklart på shopping i absoluta världsklass. Gör ett besök i de finaste butikerna på Bloor Street, det stora Eaton Shopping Center mitt i stan eller njut av möjligheterna i Toronto Premium Outlets liknande USA:s stora outlets. Turister som inte kan få nog av sport har också riktigt mycket att se fram emot. I Toronto kan du uppleva världens bästa ligor i basketboll, baseboll, lacrosse och ishockey och sitta vid sidlinjen på matcher med Toronto Raptors, Blue Jays och Maple Leafs.

Är det djurupplevelser som lockar går det att råda bot även på det. Besök de fascinerande hajarna och andra havsdjuren i Ripley’s Aquarium eller ta med familjen på en promenad genom Toronto Zoo. Det lättaste sättet att ta sig mellan de största attraktionerna är med en 3-dagarsbiljett på Torontos Hop-on-hop-off-bussar. Med den i handen kan du utforska allting i ditt eget tempo.

Om tiden finns bör en dagstur till Niagarafallen och närliggande staden Niagara-on-the-Lake stå långt upp på ”to do”-listan. 

Läs mer om hop-on-hop-off-bussar här.