^
  • 3 favoriter i Nya Zeeland

3 favoriter i Nya Zeeland

Britta på MyPlanet i Danmark kan Nya Zeeland bättre än de flesta. Hon skräddarsyr dagligen resor dit i sitt jobb som resesäljare samt håller även föredrag om Nya Zeeland där hon berättar om sina många reseupplevelser. Så när hon blev ombedd att berätta om sina tre favoritupplevelser var det inte en lätt uppgift att välja. Men valet föll på de här tre

Vandringen Tongariro Alpine Crossing

Det finns otaliga fantastiska vandringar på Nya Zeeland, varav några tar flera dagar att genomföra. Men om du bara vill göra en endagsvandring är Tongariro Alpine Crossing det perfekta valet. Det är en relativt lång vandring på nästan 20 km, men landskapet längs vägen visar något av det bästa Nya Zeeland har att erbjuda.Leden går genom Tongariro National Park som domineras av de tre vulkanerna Ngaruruhoe, Tongariro och Ruapehu. Området är faktiskt landets äldsta nationalpark och en av de få platser i världen som är inskrivna på UNESCO:s världsarvslista både för sin natur och sin kulturella betydelse för de lokala maorierna. Vandringen tar dig genom dramatiska, vulkaniska landskap med steniga bergssidor och vackra sjöar i starka färger. Området är fortfarande termiskt aktivt, men sist Tongariro hade ett utbrott var 1897. Naturligtvis är den termiska aktiviteten noggrant övervakad så det finns inte någon anledning att vara nervös. Tvärtom erbjuder vandringen ett utmärkt tillfälle att uppleva det vulkaniska landskapet på nära håll. För att inte tala om den vackra utsikten över de andra vulkanerna som reser sig som perfekta käglor över Nordöns frodiga landskap. Något som är nytt är att det nu är möjligt att följa med på en guidad tur som börjar strax före soluppgången. Det finns flera fördelar med detta. Ofta är vädret bäst på morgonen samt att det med största säkerhet kommer att vara mindre folk ute på leden. Och så får du ju möjligheten att uppleva soluppgången över det vackra landskapet.

Här kan du se alla våra reseförslag och utflykter till Tongariro. 

Besök på Royal Albatross Center

Även om du inte har något större intresse för fåglar är ett besök på Royal Albatross Center nära Dunedin en häftig upplevelse. Här kommer du nära fåglarna och du får en uppfattning om vilket imponerande djur albatrossen verkligen är. Med ett vingspann på över tre meter och en vikt på upp till nio kilo är de enorma. De kan verka klumpiga på land, men det försvinner omedelbart när de får luft under vingarna och graciöst glider på luftströmmarna. Fåglarna tillbringar större delen av sitt liv till havs och de beger sig endast in till land för att lägga ägg och föda upp sina ungar. Albatrosser lever i par livet ut, men är bara tillsammans för att kunna fortplanta sig. Så det kan mycket väl hända att de bara ser varandra vartannat år, men på ett eller annat förunderligt sätt lyckas de ändå komma till kolonin samtidigt. Ibland med mindre än en timmes mellanrum. Då börjar de omedelbart förstärka bandet mellan sig med hjälp av en parningsdans. Om allt går bra väntas det inom kort ungar i kolonin.Senast jag var där hade alla ungarna lämnat boet, med undantag för en. Guiden sa att föräldrarna hade lämnat den och att den nu skulle lära sig att klara sig själv. Försiktigt sträckte den ut vingarna och tog mod till sig, men ångrade sig i sista minuten. Vi var väldigt nära och kunde följa det stora ögonblicket från först parkett. Den försökte igen och försvann ur vårt synfält. Men strax efteråt såg vi en ung albatross på himlen ovanför oss. Jag är säker på att det var den lilla ungen som var på väg ut i livet. Det kommer att ta flera år innan den återvänder till denna plats för att hitta sig en partner. Men den har gott om tid. Albatrosser är bland de fåglar som lever allra längst. Det är inte ovanligt att albatrosser passerar 40 år och man vet att ett särskilt exemplar uppfostrade sin sista unge vid en ålder av 62 år!

Läs mer om vår utflykt till Otago halvön. 

Subtropiska Abel Tasman

Abel Tasman ser inte ut som något du förväntar dig att hitta i Nya Zeeland. Här finns subtropiska laguner, gyllene stränder och inbjudande vatten, som på sina ställen kan ha en nästan blågrön nyans. Men det här lilla paradiset existerar och ligger på Sydöns nordkust. Tar du dig tid att utforska det erbjuds det gott om möjligheter till äventyr.  Det finns vandringsleder kors och tvärs med allt från korta promenader till 60 km långa Abel Tasman Coast Track som normalt tar tre till fem dagar att slutföra. Du övernattar i stugor längs vägen. Om det här låter alldeles för aktivt finns det lyckligtvis gott om andra alternativ. Ett av de bästa är att utforska kusten i havskajak. Det är underbart att glida in i en öde vik och lägga till vid en perfekt sandstrand inramad av frodig växtlighet.När man paddlar kajak kan man ha tur att få se pälssälar som lever i kolonier här. Ofta ligger de och solar sig på klipporna eller så jagar de fisk i vattnet runt omkring. Det finns många små vikar att välja mellan, men om du tar dig till Golden Bay är det värt att ta upp kajaken på land en stund och gå den korta promenaden till vattenfallet Wainui. Vattenfallet är vackert och promenaden ger en bra uppfattning om hur otroligt frodig naturen är i detta område.

En alldeles speciell upplevelse får man på tre - eller femdagsturerna. Här övernattar man i ett fantastiskt, gammalt viktorianskt hus från slutet av 1800-talet. Huset tillhörde en kvinna vid namn Wilson, som fick 13 barn. Varje rum har fått sitt namn efter vart och ett av barnen, och i rummen finns det fortfarande saker som tillhörde respektive barn. Efter en hel dag i Abel Tasman finns det inget som slår att sitta i det gamla vardagsrummet framför brasan eller på den mysiga verandan omgiven av nationalparkens vilda natur. Huset är fortfarande i Wilson-familjens ägo, och det är de som arrangerar turerna idag. Detta ger ytterligare en personlig dimension till hela upplevelsen.

Här kan du läsa mer om Abel Tasman och resor och utflykter dit.