^
  • Hitta bästa maten i Nya Zeeland

Hitta bästa maten i Nya Zeeland

Över en stor portion crayfish & chips får MyPlanets utsända medarbetare i Auckland sig ett snack med köksmästare Eugene Hamilton rörande bra matupplevelser i Nya Zeeland. 

Eugene har nyligen stått för en genomgående restaurering av den ikoniska restaurangen The Cav i Ponsonby. Han har genom att göra det återskapat en lokal institution, återupprättat dess goda rykte och lyckats få en helt fantastisk restaurang på benen igen. Han kommer från en position som köksmästare under Masterchef Simon Gault, och har också varit involverad i det populära programmet Masterchef New Zealand, som även har visats på svensk tv. 

Med en solid bakgrund inom det nyzeeländska och asiatiska köket har Eugene bra koll på vilka restauranger som gäller runt om i Nya Zeeland, och han är inte sen med att dela med sig av sina favoriter.

"I Auckland finns det självklart ett hav av alternativ inom alla genrer, men är det fisk och skaldjur som står på önskelistan är min favorit Clear Depot Eatery. De har en ostronbar där de serverar färska ostron. Från mars till augusti är det helt enkelt bara ett måste att smaka på åtminstone ett dussin färska Bluff-ostron. Eller prova en portion nyzeeländska grönläppsmusslor i vitt vin och vitlök."Endast Eugens ödmjukhet gör att han inte kommenterar den stora portion hummer och pommes frites som jag satt i mig. Den mest traditionella maten i Nya Zeeland är utan tvekan fish & chips, och med sin crayfish & chips på menyn har The Cav förnyat rätten med stor framgång. Han fortsätter: "Ett riktigt bra ställe att testa det nyzeeländska köket på hittar du nere i hamnen. Med utsikt över The Viaduct, där alla de största och dyraste båtarna ligger uppställda, är Soul stället där du kan njuta av stämningen, titta på folk och koppla av med god, modern nyzeeländsk mat tillsammans med ett gott glas kallt nyzeeländskt vitt vin.”

"Är du på jakt efter den bästa japanska restaurangen på södra halvklotet, är det utan tvekan Masu by Nic Watt. En absolut favorit i min familj. Färska råvaror och spännande kombinationer av allt det goda från Japan, och ett tydligt bevis på att Japan är mycket mer än sushi. Om du vill ha något mer exotiskt, prova Kai Pasifika, som serverar söderhavsmat.Här får du möjlighet att uppleva det mycket speciella kök som finns på många ö-grupper i Stilla havet. Samoa, Tonga, Fiji och Cook Island ger inspiration till fantastiska matupplevelser, som man sällan har möjlighet att prova på ", säger Eugene. Samtalet går vidare till andra delar av landet, och det är ingen tvekan om att ifall min resa hade fortsatt norrut till Bay of Island, hade The Duke of Marlborough i Russell varit nästa stopp. Landets äldsta pub med servering har hängt med i utvecklingen, och enligt Eugene representerar de bland det bästa inom det moderna nyzeeländska köket.

Landets huvudstad Wellington finns med i striden om de bästa restaurangerna med den ikoniska Logan Brown, men också med den mer avslappnade Crab Shack som serverar fisk och skaldjur.

Det finns också många vingårdar som har restauranger av mycket hög klass. Eugene fortsätter: "Craggy Range Winery i Hawkes Bay ligger otroligt vackert och deras restaurang Terrôir serverar en spännande och modern meny. Detsamma gäller för Cloudy Bay Vineyard i Blenheim och Amisfield Winery utanför Queenstown. Du kan se fram emot fantastiska omgivningar och en hög servicenivå. Och så är det bara otroligt mysigt att sitta och njuta av utsikten med ett glas vin eller två och ett bord fullt av spännande smårätter."

"Är du i området runt Queenstown, så ställ dig i kön till Fergburger. Och det kommer vara kö, för att de har de absolut bästa burgare du kan tänka dig. De har öppet 22 timmar om dagen, så du ska nog komma fram till slut. I närheten av Queenstown ligger Arrowtown, där en brunch på Chop Shop rekommenderas. Ett populärt och mysigt ställe med riktigt gott kaffe och en läcker kiwi-brunch.”

Samtalet fortsätter över min efterrätt bestående av brulépudding gjord på vanilj och single malt whisky, serverad med bitter choklad och vispgrädde. Nu äter jag inte för att jag är hungrig längre.

Jag har fört in samtalet på ämnet food trucks, som jag har tidigare erfarenhet av i Nordamerika. De är ännu inte en stor hit i Nya Zeeland, men det finns tre stycken i Auckland som Eugene rekommenderar.

White Lady är en ikonisk food truck som har varit en del av stadsbilden i nästan 70 år. Det här är stället där du får testa en riktig kiwiburger. Här kan du få både rödbetsskivor, ägg och grillad ananas i din burgare.

Lucky Taco i Ponsonby serverar fantastiska tacos i otaliga variationer - även för vegetarianer och veganer.The Food Truck Garage är en food truck med goda och hälsosamma råvaror, och där det inte behöver stå i konflikt med att vara snabbmat.

Lyckligtvis kan även den hetaste stjärnkocken förstå att budgeten inte nödvändigtvis räcker till att gå på fina restauranger varje dag. Jag ber om tips på bra snabbmatställen. Utan minsta tvekan svarar Eugene: "Längst upp i norr ska du gå till Mangonui Fish Shop. Där får du helt enkelt Nya Zeelands bästa fish & chips. Eller Maketu Fish & Chips i Bay of Plenty. Här får du färsk fisk som smakar fantastiskt. Precis som vi alltid åt den som barn, nere på stranden direkt ur tidningspapper."

Önskas det något annat än fisk på menyn, är bästa tipset hamburgerkedjan Burger Fuel. Med restauranger på 54 platser runt om i landet finns det ofta en alldeles runt hörnet. Äkta hamburgare med riktigt gott kött, spännande kombinationer och läckra tillbehör. Och det bästa av allt är att du kan beställa och betala via deras hemsida och få information på minuten, när din beställning är klar för avhämtning. Snabbt och enkelt, utan att kompromissa om kvaliteten.

"Och kom ihåg...", kommer det avslutningsvis från Eugene: "Inget besök i Nya Zeeland utan en sväng förbi en hot bread shop för att prova en klassisk mince & cheese pie och en bit custard square till efterrätt."

Bra restauranger i Nya Zeeland

Läs mer här om våra resor till Nya Zeeland!