^
  • Nya Zeeland med tonåringar och husbil

Nya Zeeland med tonåringar och husbil

MyPlanets resesäljare Yvonne tog med familjen på ett fantastiskt äventyr i husbil genom Nya Zeelands vilda natur. En resa som bjöd på massor av familjetid och överraskande höjdpunkter.

Vi upptäckte campingplatsen vid Lake Pukaki av en ren tillfällighet. Campingplats är kanske i och för sig att ta i, då den bara bestod av ett litet öppet område med några utspridda eldstäder. Men utsikten över Lake Pukakis turkosblå vatten med de snöklädda bergen i bakgrunden var inget annat än häpnadsväckande. Luften var ovanligt klar den dagen och i fjärran kunde vi skymta Nya Zeelands högsta berg Mount Cook sträcka sig 3.764 meter upp mot himlen. Men det var något mycket närmare inpå som gjorde sig påmint -  nämligen middagen.

Knappt hade vi dragit i handbromsen innan vår son hade hittat fiskespöt och kastade ut linan i det klara, kalla vattnet. Han hade snabbt turen med sig och det dröjde inte länge innan det låg en nyfångad lax på grillen, medan vi njöt av solnedgången över bergen med ett glas kallt, vitt vin i handen.

Äkta familjesemester

Övernattningen vid Lake Pukaki var bara en av många höjdpunkter på vår resa till Nya Zeeland. Min man, våra två barn på 13 och 16 år och jag, hade kastat oss ut på ett stort familjeäventyr.I fem veckor åkte vi från den ena stora naturupplevelsen till den andra och upplevde på nära håll hur fantastiskt varierad naturen på Nya Zeeland är. Trots det faktum att landet inte är större än det är, bjuder det på allt från öde, subtropiska stränder och aktiva vulkaner till snöklädda berg och idylliska vinområden.

Men minst lika viktigt var att husbilen erbjöd ett riktigt hem åt vår familj. Även när vi körde mellan de olika platserna kunde en utav oss sitta och ha kul med barnen vid bordet i husbilen, och på kvällen kring lägerelden pratades det glatt om dagens upplevelser. Till barnens stora glädje fanns det ofta internet på de större campingplatserna. Men vi övernattade ofta på naturcampingplatser långt ifrån allt, och här upplevde vi något som många familjer söker i vardagen; tid för varandra. Långt från måsten, läxor och behovet av att vara online hela tiden. Det var underbart!

Fördelar med husbil

Husbilen och campinglivet förde oss utan tvekan mer samman som familj. Men det fanns också många andra fördelar med att köra husbil. Du packar bara upp en gång och sedan har du allt tillgängligt hela tiden. Blir barnen törstiga finns det dricka i kylskåpet, och när hungern gör sig påmind har man ett fullt utrustat kök att använda. Du sparar mycket pengar på det viset, och det gör det också möjligt att utnyttja de många fantastiska naturcampingarna, likt den vid Lake Pukaki.Simma med delfiner

När vi tänker tillbaka på resan, är det just sådana kvällar som den vid Lake Pukaki som framträder tydligast i minnet. Men också den lilla staden Akaroa i närheten av Christchurch där du kan simma med vilda delfiner (måste bokas i god tid). Det är en fantastisk upplevelse att hoppa ner i vattnet till de charmiga djuren som nyfiket kommer fram för att studera oss närmare. Men även uppe på land är Akaroa en charmig liten stad. Här omger franska kolonialhus och lokala marknader den trevliga hamnen och bjuder in till en promenad i det varma eftermiddagsljuset.

Ett gott råd

Hemifrån hade vi varken tippat Lake Pukaki eller Akaroa som två av höjdpunkterna på resan. Men där har vi just den stora fördelen med att köra husbil; friheten att låta sig inspireras och överraskas utmed vägen. Därför är det viktigt att inte lägga upp ett fullspäckat program hemifrån. Det är mycket bättre att ha gott om tid att improvisera längs vägen eller stanna lite längre någonstans man har förälskat sig i. Först då upplever man den känslan av frihet som är så unik med att köra husbil. Det måste finnas tid för överraskningar och tid att bara vara tillsammans. Under den nyzeeländska högsommaren kan det dock vara en bra idé att förboka både turer och vissa mer populära campingplatser i förväg, då trycket är stort under den här perioden. Detta är mina bästa råd till alla som ska ut och köra husbil.

Läs mer här om våra resor till Nya Zeeland!