^
  • Toalettkonst i världsklass

Toalettkonst i världsklass

Vem skulle kunna trott, att en offentlig toalett kunde sätta den lilla staden Kawakawa på världskartan och göra multikonstnären Hundertwasser känd Down Under?

Färgglada och skeva byggnader

Att en österrikisk multikonstnär skulle göra den lilla staden i Bay of Islands norr om Auckland känd över hela världen tack vare en offentlig toalettbyggnad, kunde ingen förutse när Friedensreich Hundertwasser besökte Nya Zeeland för första gången 1973.

Hundertwasser, mest känd för sina skeva och färgglada byggnader i Österrike och Tyskland, kom egentligen bara för att arrangera en konstutställning. Han blev dock så begeistrad över Nya Zeeland att han bestämde sig för att köpa en bit land på Waikino Peninsula, öster om Kawakawa i Bay of Islands. Under åren som följde spenderade han längre och längre tid i landet, och betydligt längre än de två månader om året som han först hade tänkt sig. Han älskade den avslappnade atmosfären i Kawakawa och friheten att gå på gatan utan att bli igenkänd.

Kawakawa satt på världskartan

1998 planerade kommunstyrelsen i Kawakawa att renovera stadens 40 år gamla offentliga toalettbyggnad och Hundertwasser erbjöd sig att designa en lösning, vilket staden accepterade. Hundertwasser involverade ung som gammal från staden för att hjälpa till med uppförandet, baserat på filosofin att så länge de var involverade skulle de också vara stolta över resultatet och därmed också mer intresserade av att bevara det. Hundertwasser själv hjälpte inte bara till med design och goda råd, utan också med fysiskt arbete och praktiskt uppförande av konstverket.

Resultatet blev ett stycke unik konst som satte Kawakawa på världskartan. Här finns grästak och guldkulor, färgglada plattor i keramik och fönster av glasbitar, mosaik på väggarna, färgsprakande kolonner, skulpturer och ett inbyggt levande träd. Kawakawas helt unika toalettbyggnad har inneburit att den tidigare så lugna och okända staden definitivt är värd ett stopp på vägen till Bay of Islands.

Fakta om Hundertwasser:

  • Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser
  • Österrikisk konstnär, skulptör och arkitekt.
  • Född 15 december 1928 i Österrike.
  • Död 19 februari 2000.
  • Mest känd för Hundertwasserhaus i Wien.

Läs här om våra resor till Nya Zeeland där du kan titta på denna unika konst!