^
  • Tre generationer på resa i Nya Zeeland

Tre generationer på resa i Nya Zeeland

MyPlanets flygexpert Kent gjorde vad många bara drömmer om. Han och hans fru reste till Nya Zeeland i fyra veckor med sonen, svärdottern och tvååriga barnbarnet Morgan. Det var inte bara en helt fantastisk upplevelse, utan förde också familjen närmare varandra. Här ger han 5 goda råd för hur man gör en sådan resa till en succé.

1. Gör ett stopp på vägen

Att flyga hela vägen till andra sidan jordklotet med en tvåårig kan verka som ett övermäktigt projekt. Men med lite planering gick det faktiskt ganska smidigt. Det är alltid en bra idé att flyga så direkt som möjligt, och finns det nattflyg ökar chansen att den lille får sova. Av samma anledning är det värt att lägga in ett stopp på vägen. Vi flög direkt från Köpenhamn till Singapore där vi hade två dagar. Det gjorde det möjligt att sträcka på benen och uppleva denna fantastiska stad innan vi flög den sista sträckan till Nya Zeeland. Även utan barn bör alla överväga detta alternativ. Det gör att flygningen till Nya Zeeland känns betydligt kortare.

2. Välj övernattningsställen med omsorg

När man reser tre generationer tillsammans kommer man varandra nära.Därför är det en bra idé att ha lite extra utrymme. Vi hade valt att hyra två bilar och övernatta i stugor runt om i landet. Stugorna är perfekta när man reser med barn. De hade eget kök så vi kunde laga mat själva när vi blev hungriga. De hade också flera sovrum. Det innebar att vi kunde lägga Morgan i ett utav rummen och sedan sätta oss tillsammans i vardagsrummet. Stugorna låg dessutom på bra campingplatser, där det fanns lekplats och annat roligt för de minsta. Ett annat bra alternativ kan vara en husbil som också har flera av de fördelar som stugorna har. Dessutom behöver du bara packa upp en gång med en husbil, och du har allt med dig hela tiden.

3. Extra luft i programmet

Reser man med små barn är det alltid en bra idé att lägga in lite extra tid i programmet. Saker tar bara längre tid med barn, och kanske behövs en dag då och då där man inte ser så mycket mer än den lokala lekplatsen eller har en avkopplande dag på stranden. Sådana vilodagar har man igen när det sedan är dags för sightseeing. Nya Zeeland har massor av upplevelser som tilltalar en nyfiken tvåårig. Morgan var exempelvis helt fascinerad av de enorma Kauri-träden som växer på Coromandel-halvön. Träden kan bli 50 meter höga och upp till 2000 år gamla. De är så stora att vi inte kunde nå runt dem, trots att vi stod i en cirkel och höll varandra i händerna. Stranden vid Cathedral Cove var en annan hit. Men i princip betydde de saker vi såg mindre för Morgan. Han trivdes bra bara med att ha fyra vuxnas konstanta uppmärksamhet.

4. Dela upp er från och till

Det är inte alla upplevelser i Nya Zeeland som är praktiskt möjliga med en tvååring. Men det betyder inte att du måste gå miste om upplevelsen. En av de stora fördelarna med att resa tre generationer tillsammans, är möjligheten att dela upp sig. Exempelvis gav sig min son och svärdotter ut och paddlade kajak en dag i Abel Tasman National Park, medan vi passade Morgan. Det hade varit omöjligt att paddla med en liten kille på två år. Detsamma gäller den långa, vackra vandringen över Tongariro Crossing. Så den gick jag och min fru en dag och min son och svärdotter dagen därpå. Det fanns även kvällar där min son och svärdotter gick ner till den lokala puben och tog en öl efter att Morgan hade somnat. På så sätt fick de också lite tid, bara de två. 5. Njut i fulla drag - även efteråt

Det finns många fördelar med en generationsresa. För det första ger det en mängd fina upplevelser, som vi fortfarande pratar om. Men den största fördelen av att resa tillsammans var att få vara så nära vårt barnbarn under så lång tid. Vi kom verkligen varandra nära som familj och det har utan tvekan stärkt våra relationer – vilket märks än idag. Vi har något speciellt tillsammans tack vare resan till Nya Zeeland, och det är helt ovärderligt. Så kasta dig ut och ta chansen. Äventyret väntar och jag är säker på att du inte kommer ångra det.

Läs mer här om våra resor till Nya Zeeland!