^

Resor till Nya Zeeland

Skräddarsydda resor till Nya Zeeland sedan 1963. Gröna kullar, djupa fjordar, glaciärer och mäktiga berg.

En resa till Nya Zeeland bjuder på ett hav av olika upplevelser, men de flesta reser till Nya Zeeland för att uppleva naturen. Här finns en enorm variation av landskap, allt från dramatiska vulkaner i Tongariro National Park och sprutande gejsrar i Rotorua på Nordön till vackra stränder i Abel Tasman och storslagna fjordlandskap vid Milford och Doubtful Sound på Sydön. Nya Zeeland bjuder också på valsafari vid Kaikoura, vinprovning i Marlborough och mysiga städer som Christchurch, Auckland och Queenstown. Om du föredrar att uppleva Nya Zeeland med bil eller husbil är helt upp till dig, vilken typ av resa du än väljer kan du se fram emot en upplevelse för livet.   

 

 

Inspirerande reseförslag

Nedan kan du läsa om flera inspirerande reseförslag till Nya Zeeland och till landets två huvudöar – Nordön och Sydön. Resorna är bara förslag och allt kan sammansättas efter just dina behov och önskemål.

Låt dig också inspireras av vårt stora Nya Zeeland-magasin som ger dig 100 sidor med spännande information!

Klicka här för att beställa ett magasin

Fakta

Fakta om Nya Zeeland


 


Ett land med flera öar

Nya Zeeland består av flera öar. De tre största är Nordön, där de flesta nya zeeländare bor, den lite mer glesbefolkade Sydön samt lilla Stewart Island beläget vid foten av Sydön. 

 

Natur och gästfrihet

Nya Zeeland har allt samlat på ett ganska litet område. Det betyder att ni på en semester kan ta del av nästan hela landet och dess makalösa landskap. Det är först och främst naturen som varje år lockar besökare från hela världen till Nya Zeeland, men det är även de äventyrslystna, vänliga, varma och raka Kiwier (nya zeeländarna) som gör att man bara vill återvända gång efter gång till detta storslagna land.  

 

Korta avstånd

Nya Zeeland är ungefär lika stort som Storbritannien, men bara för att avstånden är korta ska min inte låta sig luras. Vägarna är smala och snirklar sig fram genom kuperande och vackra landskap. Därför pratar man ofta om avstånd i timmar istället för kilometer. 

 

Så långt är det  - i timmar / kilometer

Auckland - Bay of Islands: 4:15 / 240 

Auckland - Rotorua: 3:35 / 234

Rotorua - Napier: 3:50 / 223

Napier - Wellington: 4:50 / 323

Nelson - Christchurch: 6:15 / 424

Christchurch - Dunedin: 5:00 / 362

Christchurch - Queenstown: 7:15 / 486

Queenstown - Dunedin: 4:25 / 283

 

Klimat

Nya Zeeland har sommar när vi har vinter. De varmaste månaderna är december, januari och februari med temperaturer på 20-30 grader. De kallaste månader är juni, juli och augusti med 5-15 grader. Förbered er på frost vintertid under natten och i bergen är det typiskt under fryspunkten dygnet runt. 

 

Omväxlande väder

På grund av Nya Zeelands belägenhet och de stora bergskedjorna som genomskär landet på längden är vädret mycket ombytligt. Också inom små avstånd. Det regna våldsamt på ena sidan av bergen, medan det är sol på andra. Det är en god idé att undersöka vädret innan ni beslutar er för dagens program. 

 

New Zealand i siffror

Areal: 268.000 km2 (ca. hälften så stort som Sverige)

Befolkning: 4,1 miljoner

Huvudstad: Wellington (450.000)

Största stad: Auckland (1,2 miljoner)

Högsta punkt: Aoraki / Mt Cook (3.753 m)

Längsta flod: Waikato River (435 km)

Största sjö: Lake Taupo (616 km2)

Djupaste sjö: Lake Hauroko (462 m)

Längsta glacier: Tasman Glacier (28,5 km)

Avstånd från norr till söder: ca. 1.600 km

Kustlinje: 15.134 km

Nationaldag: Waitangi Day, 6 februari

Nationalsymbol: Kiwifågeln och ormbunksblad

Tidszoner: 1

Språk: Engelska

Valuta: Nya Zeeländsk dollar

 

Karta