Canada - Churchill - Lazy Bear Lodge - Isbjørn

Bland isbjörnar & vitvalar

Lazy Bear Lodge i Churchill är den perfekta utgångspunkten för ett arktiskt äventyr där isbjörnar vilar sig på klipporna, vitvalar samlas i stora flockar och norrskenet dansar på himlen. Följ med när Anders på MyPlanet åker till Kanada på ett äventyr på världens kant.

 

”Där är en!”, ropade vår guide entusiastiskt och pekade mot några stora stenblock i vattnet. Jag vände mig hastigt om i båten för att titta åt det håll han pekade åt. Först kunde jag inte se något, men när jag kisade fick jag syn på den stora vita varelsen som låg på stenarna och pustade i den arktiska sommarsolen. ”Jag vet vad det är för en isbjörn, det är en vuxen hona med en unge. Men var är ungen…?”, mumlade guiden eftertänksamt för sig själv. ”Vi kör närmare och ser efter”. Resolut vände han båten i riktning mot isbjörnen, som inte såg ut att bry sig det minsta om vår närvaro.

Ett mäktigt rovdjur

När vi kom närmare kunde jag på riktigt se vilket stort djur isbjörnen är. Med en vikt på upp emot ett halvt ton och en längd på drygt två meter är isbjörnen världens största landlevande rovdjur. Sälar är deras huvudföda och de fångar dem på isflaken med sina stora ramar. Men isbjörnen sätter också gärna tänderna i fisk, fjällräv och fåglar. De ger sig till och med på valrossar om de lyckas fånga dem, vilket inte är lätt under de arktiska sommarmånaderna när det inte finns så mycket is att jaga på. Därför söker de sig in mot land, och framförallt området omkring Churchill och Hudson Bay får besök av många isbjörnar. En ny undersökning visar att omkring 900-1.000 isbjörnar håller till i området under de arktiska sommarmånaderna och fram på hösten. De fördriver tiden med att leta efter mat samtidigt som de väntar på att isen ska komma tillbaka under hösten.

Ett liv i vildmarken

”Det är inte helt ofarligt att bo sida vid sida med isbjörnar”, förklarar vår guide senare när vi åker tillbaka mot Lazy Bear Lodge. Isbjörnarna går ofta vilse och hamnar mitt i stan, och det händer då och då att de kommer lite väl nära. ”Det har jag själv varit med om. Den var definitivt närmare än jag ville att den skulle vara”, skrattade guiden när han fick frågan. ”Men som tur var var den inte hungrig. Det är en del av vildmarkslivet, vi delar naturen med isbjörnarna och de har minst lika mycket rätt att vara här som vi har.”

En unik lodge i ödemarken

Under de varma sommarmånaderna är livet i vildmarken inte så illa. Väl tillbaka på lodgen var de i full gång i köket och inom kort kunde vi sätta oss tillrätta och äta en god middag i lodgens restaurang. Elden sprakade i den öppna spisen och det var varmt och skönt i den mysiga timmerstugan. Lazy Bear Lodge är dock inte som en vanlig timmerstuga. Den är byggd av trä som räddats från en skogsbrand och golvet består av återanvända brädor från en lagerbyggnad från 1920-talet, använt av det kanadensiska tågväsendet. Fönsterna är ännu äldre. De kommer från en handelsstation från 1800-talet och har sedan blivit varsamt restaurerade.

Således osar lodgen av historia och det den eventuellt saknar i form av modern lyx, vägs upp av dess charm och karaktär. Den är också en bra utgångspunkt för att utforska området närmare. Förutom isbjörnsturerna med båt erbjuds en rad olika aktiviteter som hundsläde, havskajak och safari-turer på tundran i en gigantisk terränggående buss. Det finns också turer där fokus ligger på den lokala kulturen och historian. Och för de riktigt äventyrslystna finns snorkelturer med vitvalar.

Vitvalar

Just vitvalarna var i fokus när vi nästa morgon efter frukost satte kurs mot Churchill River. Om vi ändå hade valt att hålla oss utanför vattenytan och låtit snorkelutrustningen stanna hemma. Omkring 60.000 vitvalar håller till i Hudson Bay, och mer än 200 fågelarter har registrerats. Det tog heller inte lång tid innan vi fick syn på de första havsfåglarna som elegant seglade med vinden ovanför oss. De följde efter båten en stund för att sedan vända om och försvinna bort.

Ännu en gång vändes allas blickar mot havet i hopp om att få syn på valarna, och efter en stunds letande hade vi turen med oss. Kaptenen saktade ner farten och sakta men säkert närmade vi oss valflocken som krumbuktade sig i vågorna. Vitvalarna kommer först och främst hit för att äta och ofta kan man se stora flockar samlas där det finns mycket fisk. Hur många valar som fanns med i den här flocken fick vi aldrig veta. Det kom hela tiden upp nya samtidigt som andra försvann ner i djupet. Vi stannade hos valarna ett tag innan vi lämnade dem i fred och satte kurs tillbaka mot lodgen där en välförtjänt lunch i skenet från kaminen väntade. 

Fakta

När är det bäst att resa?
Sommaren är populär tack vare det behagliga klimatet, tundrans vilda blommor och chansen att få se både isbjörnar och vitvalar. Men står isbjörnar högst på listan är oktober och november en perfekt tid. I den perioden söker sig många isbjörnar tillbaka mot havet, vilket ger goda chanser att få se dem både på land och på isen. Det krävs lite tur för att få se vitvalar under den här tiden på året. Norrsken kan däremot förekomma under de kalla nätterna från slutet av augusti till mars, vilket också är en stor upplevelse. Kom dock ihåg att ta med en bra vinterjacka då genomsnittstemperaturen på hösten ligger en bra bit under noll.

Hur kommer jag dit?
Lazy Bear Lodge ligger i utkanten av staden Churchill i norra Kanada. Vistelsen på lodgen inkluderar flyg från Winnipeg till Churchill tur och retur samt transport till lodgen.

Hur länge är man där?
Lodgen arrangerar turer på 2, 5 eller 6 dagar. Några turer inkluderar övernattningar i Winnipeg före och efter vistelsen på Lazy Bear Lodge.

Vad är inkluderat?
Den längsta 6-dagarsturen inkluderar 2 nätter i Winnipeg, 4 nätter på Lazy Bear Lodge, flyg Winnipeg-Churchill t/r, flygplatstransfers, frukost varje dag samt en lunch och en middag. Utöver det inkluderar den en isbjörnstur, en halvdags-tundratur i terränggående buss, en valsafari och en tur i staden med fokus på kultur. Läs om vårt paket till Churchill här.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Canada - Ontario - Niagara (5)_0

Östra Kanadas höjdpunkter

 • Upplev Toronto & Niagarafallen
 • Med egen bil över prärien
 • Upptäck okända delar av Kanada

15 dagar från 25.300 kr

RS3870_Park Car - Mt. Robson_0

TransCanada by Rail

 • Tågresan tvärs genom Kanada 
 • Fantastiska upplevelser 
 • Vacker natur & ett minne för livet

16 dagar från 55.200 kr

canada -alerbta - jasper - rocky mountains - maligne lake - spirit island

Den stora Kanadaresan

 • Niagarafallen
 • Rocky mountains
 • Rocky Mountaineer tågresa

20 dagar från 54.700 kr

Canada - Qubec - Montreal (4)_0.jpg

Mat och vin i Kanada

 • Smaka på mångkulturella köket
 • Landets bästa marknader
 • Vinprovning hos producenterna

16 dagar från 34.600 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Canada - montreal - Mont Royl_0

Guidad cykeltur i Montreal

Upplev Montreals historia och sevärdheter från cykelsadeln på denna guidade utflykt.
 

3 tim från 630 kr

Canada - Ontario - 1000 Islands - sejltur

Båttur The 1000 Islands

Följ med på en båttur genom området The 1000 Islands med vackra slott och gröna små öar.

1 tim från 195 kr

St Lawrence Market - Toronto.jpg

Hop-on Hop-off buss i Toronto

Upplev Torontos sevärdheter med en 2-dagars biljett till stadens Hop on Hop off bussar med guide.

2 dagar från 320 kr

Canada - Quebec - guidet tur.jpg

Stadsvandring i Old Quebec

Följ med på en guidad stadsvandring genom Old Quebec och få all historia om staden från 1608 tills nu.

2 tim från 205 kr

Canada - Ontario - Toronto - Sightseeing

CN Tower i Toronto

Upplev den enastående utsikten över Toronto från toppen av det 553 meter höga landmärket CN Tower. 
Från 340 kr

1 biljett från 340 kr

Canada - Ontario - Algonquin Provincial Park - kano

Paddla kanot i Algonquin Provincial Park

Upplev vackra Algonquin Provincial Park i kanot och till fots, antingen på egen hand eller i grupp. 

4 tim från 585 kr

Canada - Ontario - Toronto - skyline - skumring_0

Cykeltur på Torontos öar

Upplev Torontos öar på cykel i skymningen och njut samtidigt av ljusen från stadens vackra skyline. 

3 tim från 780 kr

Canada - Quebec - Ottawa - War Museum

Ottawa Museum of History & War Museum

Besök de spännande muséerna Ottawa Canadian History Museum och War Museum. 

1 biljett från 180 kr

Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Guidad stadsvandring i Old Montreal

Följ med på en guidad stadsvandring i den hitoriskt spännande stadsdelen Old Montreal. 

2 tim från 240 kr

Middagscruise i Toronto

Middagskryssning i Toronto

Njut av en god middag på en båttur på Lake Ontario och upplev Torontos magnifika skyline.

4 tim från 910 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 2

Guidad vin- och ciderutflykt i Montreal

Följ med på en guidad tur och smaka på gott vin och syrlig cider som produceras utanför Montreal. 

5 tim från 890 kr

Horseshoe Falls, Niagara Falls, Canada

Bakom Niagarafallen

Följ med in bakom Niagarafallen på denna imponerande tur in bakom Hästskofallet.

1 dag från 190 kr

Canada - Ontario - Niagara Falls - Regnjakker

Båtutflykt till Niagarafallen

Med Hornblower Niagara Cruise kommer ni hissnande nära det mäktiga hästskofallet.

15 min från 260 kr

Panoramaudsigt over Quebec City-skyline med Chateau Frontenac og Saint Lawrence-floden - Quebec City, Quebec, Canada

Guidad tur i Quebec City

Denna guidade rundtur tar dig till de största historiska och moderna sevärdheterna i Quebec City. 

2 tim från 375 kr

Canada - Ontario - Niagara - Helikopter_1

Helikopter över Niagarafallen

Flyg helikopter över Niagarafallen och njut av en storslagen och spännande upplevelse.

9 min från 1.030 kr

Canada - Alberta - Calgary - Stampede

Calgary Stampede Rodeo

Upplev Calgary Stampede Rodeo, en häftig show som också kallas ”The Greatest Outdoor Show on Earth”.

2 dagar från 2.800 kr

Canada - Ontario - Toronto - Cykel - Guide

Guidad cykeltur i Toronto

Utforska Toronto på cykel och upplev stadens många sevärdheter på ett annorlunda sätt.

4 tim från 700 kr

Canada - Ontario - Niagara-on-the-lake - vin

Vintur från Toronto

Njut av en guidad vintur från Toronto där du får prova både goda viner och utsökt mat utmed vägen. 

1 dag från 1.400 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png