USA - Wyoming - Grand Teton National Park - 6

USAs Vilda Västern & Yellowstone

En helt fantastisk bilsemester i centrala USA. Ni startar och slutar i Denver och på vägen upplever ni både nationalparker i Wyoming och öken i New Mexico.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

16 dagar från 20.200 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Oftast är det resor till Kalifornien och nationalparkerna i västra USA som får mest uppmärksamhet. Men staterna i hjärtat av västra USA har minst lika mycket att erbjuda. Under en resa hit väntar oerhörda naturscenerier, historiska städer och fascinerande lokala kulturer. 

Från Denver går resan upp genom Rocky Mountains mot Grand Teton National Park och Yellowstone National Park där bisonflockarna vandrar mellan snöklädda berg och sprutande gejsrar. Från Wyoming går turen söderut mot mormonernas stad, Salt Lake City och ökenområdena Bryce Canyon och Zion där naturen har formats till surrealistiska former genom tusentals år. Därefter väntar wildwest-landskap i Monument Valley, Painted Desert och vackra Lake Powell. Längre söderut når du guldgrävarstaden Durango, ruinstaden Mesa Verde samt konstnärsbyn Taos känd för sin unika, organiska arkitektur.

Ni upplever allt på absolut bästa sätt: I egen bil. Resvägen är redan lagd men ni har fortfarande friheten att improvisera.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Höjdpunkter på resan

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Bison Buffalo-besætning ved daggry i Lamar Valley of Yellowstone National Park i Wyoming USA
Resor till Yellowstone

Upplev varierande och vackra landskap på en resa till bland annat Yellowstone National Park och Rocky Mountains.

Upplevelser i Yellowstone National Park

Upplev Nordamerikas natur från sin vildaste och mest storslagna sida i Yellowstone National Park. Bisonoxarna betar på de öppna markerna, vargar söker föda i skogen och björnar lufsar omkring vid floderna. Se en av parkens 200 gejsrar Old Faithful skicka kokande vatten 60 meter upp i luften, eller besök ravinen Grand Canyon of the Yellowstone som pryds av de mest berömda av parkens 110 vattenfall. Glöm inte heller terrasserna vid Mammoth, dramatiska Bear Tooth Highway och färgsprakande Grand Prismatic Spring.

Du kan uppleva parken på många olika sätt – vandra, paddla kanot, water rafting eller hoppa upp i sadeln och utforska parken från hästryggen. En kort bilresa söderut bjuder Grand Teton National Park på fler dramatiska bergstoppar, klara bergsjöar och fantastiska vandringsleder. 

Upplev parkens rika djurliv

I Yellowstone National Park finns många olika djur och med lite tur kan du få syn på bl.a. björnar, vargar, bisonoxar och hjortar. Framförallt Lamar Valley anses vara en bra plats för att få uppleva vargar, bisonoxar, björnar och ett hav av andra djurarter. I Madison Valley håller prärievargar och grizzlybjörnar till, samtidigt som älgarna trivs bäst på öppna ängar och i skogar i Bechler-området. 

Mormonernas land

Upplev mormonernas stad Salt Lake City som ligger omgiven av spegelblanka saltsjöar och låga berg fyllda med vackra vandringsleder. Du kan också ta vägen förbi saltslätten Bonneville där många nya fartrekord slagits sedan 1914.

Canyonlands, indianer och öken

Längre söderut tar det amerikanska ökenlandskapet över och hundratals orange stenbågar fyller landskapen i Arches National Park. Besök även Canyonlands solvarma klippor och eroderade landskap. Tillsammans med en indianguide kan ni vandra till mystiska grottbyar vid Mesa Verde. 

Ta med vandrarkängorna

Sätter ni kurs mot Rocky Mountains där bergstopparna speglar sig i vackra skogsjöar väntar en mängd naturupplevelser. Cykla, gå eller vandra och njut av området. Fullända resan med ett par dagar i storstaden Denver.

Karta

Dag för dag

En helt fantastisk bilsemester i centrala USA. Ni startar och slutar i Denver och på vägen upplever ni både nationalparker i Wyoming och öken i New Mexico.

Dag 1: Ankomst Denver, Colorado

När ni ankommer till Denver hämtar ni ut er hyrbil på flygplatsen och sätter därefter kursen mot hotellet.

Denver var från starten en knutpunkt för järnvägen långt ute på landet under guldruschtiden på 1800-talet. Mycket har dock hänt i modernare tid och idag är storstadsområdet Denver en månmiljonstad med ett sprudlande liv. Staden är solrik och närheten till flera nationalparker och Klippiga Bergen lockar naturentusiaster året om.

Dag 2: Steamboat Springs, Colorado

På morgonen lägger ni storstaden bakom er och sätter kursen mot Rocky Mountains National Park. Trots att nationalparken ligger ås nära miljonstaden är natur precis så vild och storslagen som man kan förvänta av Klippiga Bergen. Floder forsar över klippor, ni passerar spegelblanka sjöar och framför er har ni en alpin tundra som sträcker sig mot horisonten. Under några perioder under året blommar och nationalparken ser ut som ett vackert färgglatt täcke. Även djurlivet är imponerande och har ni turen med er kan ni få syn på både älgar, björnar och bergsfår. Så ta gott om tid att njuta av turen genom bergen mot skidorten Steamboat Springs.

Distans: ca 260 km

Dag 3: Rock Springs, Wyoming

Djurlivet fortsätter att imponera när ni kör vidare genom Klippiga Bergen, men djurlivet var också imponerande för hundra miljoner år sedan när dinosaurierna härskade på jorden. Ni kommer lute närmre den intressanta historien om dinosaurierna på Dinosaur National Monument på gränsen mellan Colorado och Utah. Här har man hittat otaliga benrester, kranier och skelett från dinosaurierna på denna arkeologiska utgrävning.

Därefter fortsätter ni till Flaming Gorge och Red Canyon i Wyoming innan dagen avslutas i Rock Springs.

Distans: ca 440 km

Dag 4: Jackson, Wyoming

Resan fortsätter norrut genom dramatiska Wind River Gorge. Längre norrut skiftar landskapet karaktär och låga buskliknande växter dominerar i synfältet. Dagens mål är den lilla cowboystaden Jackson som ligger otroligt vackert vid Teetonbergens fot. Under vintrahalvåret är det en poplär destination för skidåkning, men året runt bjuds det massor av naturaktiviteter.

Jackson har en fascinerande historia och flera historiska byggnader står fortfarande i stadskärnan. Dessa påminner mycket om den tid då cowboys kom ridande genom huvudgatan med skarpladdade pistoler. Staden var centrum för pälshandel och än i dag finns det salooner i gatuhörnen. Cowboysen finns fortfarande, men nu i en mer modern form och de smälter trevligt in bland turister och skidentusiaster som nu fyller stadens gator och caféer.

Distans: ca 310 km

Dag 5: Yellowstone National Park, Wyoming

Dagens etapp är inte så lång. Men däremot är landskapet längs vägen några av de vackraste på hela resan. Så ta gott om tid på er. Från Jackson kör ni mot Grand Teton bergskedjan som sträcker sig som en lång mur av sten. Ofta är den snötäckt. Toppen på Grand Teton reser sig 4197 meter över havet. Det är en storslagen syn och det kommer troligtvis bli många fotostopp. Håll även utkik efter vilda bisonoxar som lever i området.

Ännu fler naturupplevelser väntar i Yellowstone som sägs vara en av Nordamerikas bästa nationalparker. Det är samtidigt världens äldsta nationalpark. Yellowstone är framförallt känd för sina bisonoxar som lever här i stora flockar på de öppna vidderna samt den vulkaniska aktiviteten. Den vulkaniska aktiviteten upplevs bäst vid gejsern Old Faithful. Namnet betyder "Den gamla trofasta" då man med stor säkerhet vet vilka tidpunkter den skickar kokande vatten 60 meter upp i luften. Detta har gjort gejsern till parkens mest populära sevärdhet. Men Yellowstone bjuder även på orörda landskap och ett rikt djurliv som lever helt opåverkade av människan. Det finns 1600 km vandringsleder i de förtrollade landskapen, så med andra ord finns minst sagt mycket att välja på.

Distans: ca 130 km

Dag 6: Salt Lake City, Utah

Idag väntar en längre körning, men inte mindre spännande för det. Kursen sätts mot Salt Lake City som är känt för sitt mormontempel. Staden grundlades 1847 av en grupp mormonska pionjärer ledda av deras profet Brigham Young. Tillsammans flyktade de från det våld de upplevt längre österut och på denna lite avlägsna plats hittade de det sökte och sedan dess har ett stort mormonskt samhälle låtit sig växa fram.

Det är också möjligt att besöka den saltsjö som gett namnet till staden. Saltsjön är en liten kvarleva från den gamla Lake Bonneville. Idag är stora delar av den sjö intorkade vilket har gjort att det kvarvarande vattnet är väldigt salt.

Distans: ca 550 km

Dag 7: Bryce Canyon National Park, Utah

Idag väntar landskap som är långt mer torra än dem du upplevt i Colorado och Wyoming. I bryce Canyon har elementen genom årtusenden eroderat ökenlandskapet och skapat naturliga amfiteatrar fyllda med färgstarka klippformationer. Nationalparken har flera vackra utkikspunkter och bjuder på flera möjligheter att sträcka på benen.

Distans: ca 400 km

Dag 8: Bryce Canyon | Zion, Utah

Ni har hela dagen till att utforska Bryce Canyon. Bland annat rekommenderar vi en körtur till Rainbow Point varifrån du på en klar dag kan se upp till 100 km. Det finns också flera spännande vandrarturer i nationalparken, eller varför inte utforska området från en hästrygg. En bra överblick på nationalparken och dess möjligheter kan fås i nationalparkens informationscenter.

En annan möjlighet kan vara att ta bilen och köra till nationalparken Zion. Här möts ni av vita, orangea och röda klippor. Både Zion och Bryce är storslagna upplevelser och i soluppgång och solnedgång är natur extra vacker i skimrande färger.

Distans: ca 250 km

Dag 9: Lake Powell, Utah

Från Bryce Canyon går färden vidare till Lake Powell via Zion. Så om ni inte besökte parken igår är det möjlighet för det i dag. Från Zion går turen sedan vidare österut till staden Kanab som även kalls "lilla Hollywood" på grund alla västern filmer som är filmade i området. Dagens mål är staden Page som ligger på gränsen till Utah. Här bryts ökenlandskapet av lite av den stora Glen Canyon dämningen som skapar vattenreservoaren Lake Powell. Lake Powell är USAs näst största konstgjorda sjö. En båtutflykt på den klarblå sjön med röda klippor i bakgrunden är ett trevligt sätt att uppleva området. Ett annat förslag kan vara att köra över Glen Canyon bron som stoltserar med en längd på 475 meter i en höjd 213 meter över Colorado River.

Distans: ca 190 km

Dag 10: Cortez, Colorado

Förslagsvis ger ni er iväg tidigt på morgonen för ni har några fantastiska landskap framför er. En del av resan går genom områden som fortfarande är bebodda av Navajoindianerna. Ni kommer troligtvis möta dem när de säljer varor längs vägen eller i butiker runt om i området. Ni fortsätter sedan genom den gamla handelsstaden Cameron till Painted Desert. I Monument Valley reser sig höga sandstensformationer dramatiskt upp från det röda ökenlandskapet.

Distans: ca 450 km

Dag 11: Durango, Colorado

Nationalparken Mesa Verde är inte som de andra nationalparkerna under denna resa. Nationalparken innehar otroliga naturrikedomar med de mer än 4000 ruiner från Indianhem som finns här. 600 av dessa bosättningar är byggda mycket spektakulärt i hål eller vid foten av dramatiska klippväggar. Anasazifolket byggde dessa hem innan de plötsligt försvann omkring år 1300. Vad som faktiskt hände med detta folk är fortfarande ett mysterium. Från Mesa Verde är det en kort körtur till den historiska staden Durango i det sydvästra Colorado. Till Durango kom guldvaskare för att sälja guld och köpa andra varor. Det handlas fortfarande i Durango, men det är lite mer modernt än vad det en gång var. Strosa runt i staden under eftermiddagen och ta en de historiska intrycken.

Distans: ca 80 km

Dag 12: Taos, New Mexico

Idag lämnar ni Colorado igen och beger er in i New Mexico. Rutten för er via Pagosa Springs till konstnärskolonin Taos som har en vacker belägenhet mellan bergen Sangar de Cristo. Staden är särskilt känd för sin ler-arkitektur och många hus i området är byggda av jord och andra naturliga material. Den lokala byggstilen ger husen ett mycket stämningsfullt och organiskt uttryck. Men det är även invånarna i Taos som gör staden unik. Många konstnärer har hittat inspiration i de fina omgivningarna och har efterhand fått sällskap av gourmetkockar och hippier som letat efter en alternativ livsstil. Resultatet är en stämningsfull stad och här bor ni de nästkommande två nätterna.

Distans: ca 320 km

Dag 13: Santa Fe, New Mexico

Vi föreslår att ni börjar dagen med ett besök på Taos Pueblo som i mer än 800 år har varit bebott av indianer. Hela det lilla samhället är byggt i den lokala lerarkitekturen som inspirerat många andra byggnader i området. Både arkitekturen och indiankulturen har säkrat Taos Pueblo en plats på UNESCOs världsarvslista.

Under eftermiddagen kan ni ta en utflykt till Santa Fe som är huvudstad i New Mexico. Staden är bland de äldsta icke-indianstäder väster om Mississippi och den gamla stadsdelen ger en god introduktion till de tre kulturer som format staden. Den spanska, den indianska och den amerikanska.

Distans: ca 220 km

Dag 14: Denver, Colorado

Det är en lång, men mycket vacker bilresa från Taos till Denver. Gradvis försvinner öknen och Colorados höga berg tar över. Beroende på hur många stopp ni gjort längs vägen vill det kanske vara lite tid till att se närmare på Denver.

Distans: ca 500 km

Dag 15: Avresa Denver

Tiden för att lämna USA har kommit och ni beger er till flygplatsen där bilen återlämnas och ni påbörjar hemresan.

Dag 16: Ankomst Sverige

Välkomna hem!

Se alla dagar

Prisexempel

16 dagar från 20.200 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Amtrak - tog 3.jpg

Tåg i USA - Natur och storstäder

  • Res med tåg
  • Fina nationalparker
  • Salt Lake City & San Francisco
     

11 dagar från 28.800 kr

rsz_shutterstock_674795437

Den stora naturresan med Yellowstone

  • Björn och bison i Yellowstone
  • Amish och cowboys
  • Ökenklippor i Arches och Bryce
     

16 dagar från 25.100 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png