New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

10 platser ur Hobbit och Sagan om ringen

Nya Zeelands vackra landskap har använts som kuliss i flera stora filmsucceer genom åren, bland annat Hobbit och Sagan om ringen. MyPlanets filmexpert René Berg är en av alla dem som fascinerats av den spännande sagovärlden, och ger här sina tips på 10 spännande platser där du kan uppleva filmens värld i verkligheten och vandra i Bilbo och Frodo Baggins fotspår.

1. Piopio

De lodräta klipporna och uråldriga skogarna i Mangaotaki Rocks i Piopio har agerat bakgrund för scener från Trollshaws Forest och Staddles Farm i filmen Hobbit: En oväntad resa.

2. Earnslaw Burn

Upplev den magiska världen av glaciärer och brusande vattenfall på Earnslaw Burn som Bilbo och hans sällskap i filmen The Hobbit: En oväntad resa, färdas genom efter att ha lämnat Rivendell bakom sig.

3. Pelorus River

Här kan du återse floden från filmen Hobbit: Smaugs ödemark, där dvärgarna åker med den vilda strömmen på stora fat. Detta var enligt uppgift en av Stephen "Bombur" Hunters favoritdagar under inspelningarna. 

4. Lake Pukaki

Här vid den vackra turkosblå Lake Pukaki låg staden som i filmen Hobbit: Smaugs ödemark, kallades för Laketown. Här hittar du också det dramatiska landskapet som i filmens värld är känt som Misty Mountains.

5. Mount Doom (Mount Ngauruhoe)

Det var här Frodo förstörde ringen. Eller var det? Det mesta från Frodos resa upp på Mount Doom blev faktiskt filmat på vulkanen Mount Ruapehu, då den lokala maoristammen inte tillät att det filmades på Mount Ngauruhoe eftersom den är helig.

6. Hobbiton (Matamata)

Upplev Shire och Hobbiton, där de små hobbithålorna gömmer sig i det gröna landskapet. Det var här hobbitarna Frodo, Sam, Merry och Pippin bodde i trilogin Sagan om ringen. Följ med på en guidad tur här eller varför inte en festlig måltid bland hålorna i skenet av brinnande facklor?

7. Gardens of Isengard (Wellington)

I och runt Wellington hittar du bland annat Harcourt Park, som blev omgjort till Gardens of Isengard. Här kan du också titta på kulisserna till The River Anduin, Rivendell, Osgiliath Wood och Paths of the Dead.

8. Edoras (Canterbury)

I området Ashburton ligger Mount Sunday, där Rohan-folkets stad Edoras låg. Det tog nio månader att bygga upp kulissen, men idag finns inget kvar. Ändå osar stället fortfarande av mystik och gammal historia.

9. Ford of Bruinen (Southern Lakes)

Upplev Ford of Bruinen vid Arrow River, och fortsätt till Wilcox Green där Gladden Fields-scenerna filmades. Argonath (Pillars of the Kings) ligger också vid Southern Lakes, men de två pelarna saknas då de sattes dit i efterhand i studion.

10. River Anduin (Fiordland)

Den vackra Waiau River mellan Te Anau och Manapouri utgjorde River Anduin i Sagan om ringen, och det var där Brödraskapet paddlade söderut från Lothlórien.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png