USA - Alaska - Bjoern - Natur - 2.jpg

Rundresa med bil i Alaska

På en semester med egen bil i Alaska är det stora möjligheter att uppleva djur och natur medan ni kör genom världens sista vildmark.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

16 dagar från 45.600 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Alaska har allt från djupa skogar och öppna tundror till snöklädda toppar som sträcker sig mot himlen. Även om det finns städer och många som bor här känns det totalt öde i landskapet. Alaska är fortfarande mer djur och natur än det är människan.

År 1867 köpte USA Alaska från Ryssland för 7,2 miljoner dollar. Ett rent vrakpris med tanke på att Alaska är 30 gånger större än Sverige och innehåller några av världens vildaste och mest storslagna landskap.

Utforska denna vackra och avlägsna del av USA på en egen road-trip. Vi har valt att lämna förslag på en kör-själv-tur med bil men den kan även göras med husbil.

Detta är ett reseförslag där vi har tagit hänsyn till de stora avstånden som finns i Alaska, samt vad vi rekommenderar er att se och uppleva. Alaska är helt klart en upplevelse för livet!

Läs mer om denna spännande resa i programmet nedan. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Karta

Dag för dag

På en semester med egen bil i Alaska är det stora möjligheter att uppleva djur och natur medan ni kör genom världens sista vildmark.

Dag 1: Ankomst Anchorage

Från Sverige flyger ni västerut till Anchorage i Alaska. Vid ankomst hämtar ni upp hyrbilen på flygplatsen. Strax därefter går färden till centrala Anchorage där ni checkar in på hotell för de kommande två nätterna.

Dag 2: Heldag i Anchorage

Ni har nu hela dagen framför er till att utforska denna avsidesliggande storstad. Grundandet av Anchorage sträcker sig tillbaka till 1914 då staden började som ett litet tältläger vid järnvägen. I dag har staden växt till en modern storstad med cirka 300 000 invånare. Cirka häften av alla invånare i Alaska bor i Anchorage. Detta innebär att ni inte behöver köra särskilt långt utanför 50-skyltarna förrän ni möts av Alaskas vildmark där björnar och älgar rör sig längs vägarna. Innan Anchorage byggdes upp var Alaska bebott av olika indianstammar och spännande information om indianerna och dess historia kan och bör upplevas på Alaska Native Heritage Centre. En annan frestande möjlighet är att njuta av stadspulsen i Anchorage trevliga stadskärna som utöver konstmuseum bjuder på flertalet shopping malls, mickrobryggerier och trevliga restauranger och caféer.

Dag 3: Homer

I dag väntar de första intrycken av Alaskas vilda natur när ni lägger Anchorage bakom er och sätter kursen söderut. Dagens mål är staden Homer på Kenai-halvön. Bilresan tar er först genom Chugach National Forest och sedan genom naturområdet Kenai National Wildlife Refuge. Sista biten mot Homer snirklar sig vägen längs Cook Inlet och utsikten härifrån över havet är inte mindre än fantastisk. Naturen är storslagen längs med hela resan och speciellt den höga koncentrationen av djur gör detta område så enastående. Både björnar, älgar, nordamerikanska renar och en rad andra djur håller till i de djupa skogarna längs med kusten. Normalt tar det 4-5 timmar att köra mellan Anchorage och Homer, men vi rekommenderar att ni använder hela dagen och gör många stopp.

Distans: ca 370 km

Dag 4: Heldag i Homer

Homer ligger vackert beläget ner mot vattnet vid en fjord. Branta klippväggar reser sig dramatisk upp ur havet och topparna är snötäckta en stor del av året. Ni har hela dagen till att utforska Homer och dess kringliggande natur. Strax utanför staden ligger fjordarna spegelblanka och väntar på att bli utforskade. Cykling, fisketurer och kajakäventyr är bara några av alla aktiviteter som finns i området. Dessutom kan ni även åka på björn- eller valsafari. Till och från är det till och med möjligt att se späckhuggare i vattnet utanför staden. Homer som stad har lockat många konstnärer genom åren och det har satt en speciell prägel på stadskärnan. Kulturlivet blomstar och ävenstadens museum. Teatrar och musikscener har alltid spännande upplevelser att bjuda på. Trots att staden är liten med bara 6000 invånare är urvalet av restauranger imponerande stort.

Dag 5: Seward

Fågelvägen mellan Homer och Seward är inte så lång, men med bil tar vägen er nästan hela halvön runt. Men tur är det, eftersom bilvägen är spektakulär och körningen i sig själv är en stor upplevelse. Vi rekommederar att ni planerar in en paus vid Trail Lake vid Moose Pass. Trail Lake är ett klassiskt Alaska landskap med en vacker sjö omringad av vild natur och berg. Håll utkik efter älg som ofta kan ses vid sjökanten.

Distans: ca 290 km

Dag 6: Heldag i Seward

Staden Seward är hälften så stor som Homer och placeringen är ännu mer dramatisk. Staden ligger på flackt stycke land inklämt mellan havet och de branta bergen. Utsikten från den lilla hamnen är fantastisk. Det är framförallt de många möjligheter till friluftsliv omkring Seward som lockar besökare till detta hörn av Alaska. Ett bra ställe att starta sitt Seward besök är på stadens besökscenter där ni kan höra mer om mountainbiking, klättring, vandring och valsafari, fiske, rafting och mycket mer. Allt utifrån väder och vind. Möjligheterna och aktiviteterna är otroligt många. Det är ingen risk att gå sysslolös i Seward.

Dag 7: Hatchers Pass

Från Seward kör ni till Hatcher Pass. Hatcher Pass är inte det mest besökta område i Alaska trots att området har mycket att bjuda på. Naturen är imponerande men istället för branta klippväggar längs kusten möts ni nu av lite mjukare bergstoppar och gröna ängar. Dock var det inte den vackra naturen som lockade människor till området utan guldet. På 30- och 40-talet var guldgruvan i Hatcher Pass den mest lönsamma i Alaska. 1941 nådde gruvan sin största succé och de 204 gruvarbetarna utvann under året tillsammans ett ton guld. Gruvan stängde 1955 men levnadstecken från guldåren ses fortfarande runt om i staden. Besökscentret tipsar om guidade utflykter och mindre vandringar i området.

Distans: ca 280 km

Dag 8: Valdez

Från Hatchers Pass sätter ni kursen söderut mot Stillahavet och det lilla fiskesamhället Valdez. Valdez spelade en viktig roll under guldfebern, då många guldgrävare anlände hit på vägen till guldområdena längre i upp i norr. Efter guldåren var det koppar som lockade nya besökare till området. Idag är det framförallt två saker som gör staden berömd. Det första är den mer än 100 mil långa Trans-Alaska oljelinje som slutar i Valdez. Det andra är storslagna bergsområden, mäktiga glaciärer och stora vattendrag som väntar strax utanför Valdez. Det förstnämnda är nog det som satt Valdez på kartan, men det är det andra som gett Valdez smeknamnet "Alaskas Schweiz".

Distans: ca 430 km

Dag 9: Heldag i Valdez

Med en hel dag i Valdez har ni mycket tid att utforska detta storslagna naturområde. Havet utanför Valdez på Prince Williams sund har ett rikt djurliv. Uttrar jagar fisk på det grunda vattnet, sjölejon solbadar på klipporna medan sälar, tumlare och säckhuggare patrullerar på det djupare vattnet utanför kusten. Under några tidpunkter på året söker sig också knölvalar in i dessa näringsrika farvatten.

På land är bergen hem för getter samt bruna och svarta björnar. En lång rad mindre djur håller även till mellan bergen och längs med vattenbrynet spatserar vadfåglar runt på jakt efter godbitar i det kalla vattnet. Högt på himlen cirkulerar havsörnar och håller ett vaket öga med allt som rör sig på marken. Med ett sådant djurliv rakt utanför dörren är det inte så konstigt att Valdez lockar djurintresserade från hela världen.

Dag 10: Fairbanks

I dag väntar er en längre resa bakom ratten. Resan tar er djupt in i hjärtat av Alaskas vildmark till Fairbanks. Fairbanks ligger endast 320 km söder om polcirkeln. Den mycket nordliga läget kan både ses och märkas. Naturen omkring Fairbanks är storslagen och vintertid i nattens mörker kan ni ha tur att uppleva norrskenet. På sommaren är det midnattssol som råder och det är ljust nästan dygnet runt.

Distans: ca 570 km

Dag 11: Heldag i Fairbanks

Det är inte för inte som Fairbanks slogan är "Extreme Alaska". Här föreslår vi en utflykt med en hjulångare på Chena River. Lutar intresset mer mot de historiska aspekterna och guldfeber-åren föreslår vi The Gold Rush Show på Malemute Saloon. Fairbanks bjuder på riktigt många olika möjligheter och hur ni spenderar dagen är helt upp till er. Vi tipsar gärna och besökscentret i Fairbanks ger er också en bra överblick.

Dag 12: Denali National Park

Framför er väntar en av resans stora upplevelser när ni sätter kurs söderut igen längs George Parks Highway mot staden Healy som ligger i utkanten av den enorma Denali National Park. Längs vägen är det möjligt att göra ett stopp i Nenana som huserar Alaskas järnvägsmuseum.

Denali är kanske Alaskas mest imponerande nationalpark. Här sträcker sig tundran mot horisonten och Alaska manifesterar sig på allvar som en av de sista äkta vildmarkerna i världen. Bakom tundran höjer sig Nordamerikas högsta berg, Mount Denali, 6 194 meter upp mot himlen. Toppen är snötäckt året runt.

Distans: ca 200 km

Dag 13: Heldag i Denali National Park

I dag låter ni bilen stå medan ni istället sätter er tillrätta i en av nationalparkens bussar. Vid klart väder kan ni tydligt se Mount Denali i fjärran. Även om molnen lagt sig över Denali National Park är parken vacker och speciellt under sommarmånaderna när tundran står i full blomst. Under hösten är det gula och röda nyanser som fyller landskapet. Även djurlivet är rikt i nationalparken. Älgar och renar betar i de öppna landskapen och bergsgetter håller sig till de klippiga bergväggarna. Grizzlybjörnar och svartbjörnar söker föda i parkens hjärta och med lite tur stöter ni på vargflockar som gör sig klara till jakt. Denali har aldrig varit använt som jaktområde, vilket gör att djuren är mindre skygga för människor.

Dag 14: Anchorage

Från nationalparken går nu resan tillbaka till Anchorage och cirkeln sluts. Framme i Anchorage är det helt klart värt att göra ett stopp vid stadens marina flygplats, som enligt sägnen ska vara den största av sitt slag i hela världen. Under sommarsäsongen lättar och landar upp mot 800 vattenflygplan om dagen här. På stadens luftfartsmuseum får ni höra mer om Alaskas flyghistoria samt att ni får möjlighet att se flera legendariska flygplan.

Distans: ca 380 km

Dag 15: Avresa Anchorage

Det är dags att vinka farväl till Alaska och återlämna er hyrbil på flygplatsen. Därefter checkar ni in och lyfter mot Sverige igen.

Dag 16: Ankomst Sverige

Välkomna hem!

Se alla dagar

Prisexempel

16 dagar från 45.600 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png