^
  • I polynesiernas fotspår

I polynesiernas fotspår

Cooköarna upptäcktes mellan 500 och 800-talet av polynesier som genom stjärn- och vindnavigation begav sig över havet från Franska Polynesien. Cook är en relativt ung ögrupp jämfört med andra länder som Tonga och Fiji som beboddes omkring 1 000 år tidigare. Vid skiftet av 1 500 och 1 600-talet upptäcktes för första gången ögruppen av européer, då av spanjorerna. Det var inte förrän 160 år senare som den engelska sjökapten James Cook seglade till området. Detta innebar stora förändringar för öfolket genom bland annat introduktion till kristendomen. Kristendomen mottogs av polynesierna som ansåg att det var bra och mer överlägset med fler gudar att tillbe. De tyckte även om missionärernas material och verktyg i järn vilket bidrog en positiv inställning.

Idag kan man uppleva den polynesiska kulturen genom öarnas många traditionella hantverk, kulturella dansuppvisningar, årliga festivaler som firar Cooköarnas historia och deras kulinariska smaker. Här kommer några tips på upplevelser:

Te Punanga Nui Market

På lördagar kan man besöka Te Punanga Nui Market på den största ön Rarotonga. Här hittar man allt från kläder, pärlor, konsthantverk och lokala delikatesser. Man kan se hur hantverkare och konstnärer arbeta med sina kreationer i form av trä-och snäckskalssnideri, handsydda täcken och saronger. Det finns även gott om matförsäljning och underhållning. Ett tips är att gå hit tidigt då det är en mycket populär marknad.

Gå på museum

Välj bland the National Museum, The Cook Islands Library and Museum och Te Ara Museum. Här kan du lära dig mer om öns historia, kultur och olika konstformer. Muséernas uppgift är ett viktigt arbete med bevarandet av Cooköarnas historiska förflutna. Alla ligger på ön Rarotonga och går att besöka de flesta dagar, med undantag från vissa helgdagar.

Ät nationalrätten Ika Mata

Denna rätt är en fiskssallad och består av färsk tonfisk som marinerats i kokosmjölk, lime och chili. Deras tropiska smaker kommer från kombinationen av de lokalodlade råvarorna och fångsterna från havets. Prova gärna andra delikatesser som Rukau (ångkokade taroblad) och Mitiore (fermenterad kokos med lök och skaldjur).

Gå på en Cultural Tour

Där guidar erfarna guider dig till historiska platser, delar med sig av berättelser och legender från förr och lär dig om deras unika kultur och livsstil. Besök återskapade byar och upplev hur livet såg ut förr. Du kan lära dig hur man tillagar lokala maträtter och prova på hur man väver eller skapar andra traditionella hantverk.

Läs mer här om våra resor till Cooköarna!