Höghus och stadsbelysning i skymning i Johannesburg, Sydafrika

Den perfekta dagen i Johannesburg

Några resenärer blir kvar flera dagar i Johannesburg, men även med bara en heldag kan du hinna få känna på denna livliga stad. Här har vår Sydafrikaexpert Helle lagt fram ett förslag på hur den perfekta dagen i Johannesburg kan se ut. 

Efter decennier av förfall är Johannesburg just nu mitt i en imponerande återfödelse. Med snabba steg förvandlar den sig från en stad som du tidigare hade undvikit, till en av de mest progressiva och spännande städer i Afrika. Kvarteren renoveras, nya museer öppnas och pulserande köpcentrum lockar med bra erbjudanden. Nya konstverk pryder gatorna och gamla byggnader återställs och omvandlas till kontor, kaféer och attraktiva lägenheter. Dock har fattigdom och social ojämlikhet inte eliminerats – i Johannesburg kommer du fortfarande att uppleva moderna Sydafrika på både gott och ont. Men man känner en fantastisk energi längs stadens gator och inte minst en oföränderlig tro på framtiden.

Morgon

Njut av en lugn och skön frukost på hotellet eller ett lokalt kafé.  Frukost i Sydafrika kan ibland vara ganska överväldigande med ägg, bacon, korv, stekt svamp och baked beans. Till detta dricks det rikligt med kaffe eller te. Sen är du redo att börja utforska staden.

Förmiddag

Ett absolut måste i Johannesburg är ett besök i stadsdelen Soweto. Det är helt klart rekommenderat att besöka Soweto med lokalguide, som känner till området väl och kan berätta om den viktiga roll som Soweto har spelat både i Nelson Mandelas liv och den Sydafrikanska nutidshistorien. 

Det var till Soweto som många blev tvångsförflyttade under 1950-talet på grund av regeringens politik om att åtskilja svarta och vita. Sedan dess har det skett en del, och idag är Soweto mer som en egen stad med över 2 miljoner invånare. Delar av området är även ganska exklusiva. Soweto har genom historien spelat en viktig roll i oppositionen mot apartheid. Det var här som studentupproret bröt ut 1976 och spred sig till resten av landet. Det var också här som Nelson Mandela bodde en längre period. Idag är hans lilla hus utformat som ett museum som ger en bra bild av mannen bakom det politiska arbetet. Du kan även få en glimt av huset som tillhör Winnie Madikizela-Mandela. Ärkebiskop Desmind Tutus hus ligger också i samma område. Det är inte så ofta det händer att 2 Nobelprisvinnare bor på samma gata – och inte heller i ett område som Soweto.

Ibland avslutas rundturerna med möjlighet att äta lunch på en lokal restaurang i Soweto. Annars finns det gott om restauranger och kaféer utspridda runtom staden.

Eftermiddag

Efter lunch finns det många alternativ att besöka. Ett bra ställe att börja på kan vara utsiktsplatsen på toppen av Carlton Center, som har varit Afrikas högsta byggnad sedan 1973 med sina 223 meter. Härifrån har du en fantastisk utsikt över Johannesburg som breder ut sig i alla riktningar.

Om du vill höra mer om apartheid och dess kamp mot det politiska rassystemet är det värt att besöka Apartheid Museum, som på ett tankeväckande vis belyser detta mörka kapitel i landets historia. Du kan också besöka Constitution Hill Museum, som visar förhållandena i fängelserna på den tiden och hur brutalt systemet var.

Efter dessa besök behövs något mer upplyftande. Så hoppa in i en taxi och åk till distriktet Maboneng – som på bästa sätt illustrerar den positiva utvecklingen som Johannesburg befinner sig i. Tidigare var detta ett mindre trevligt kvarter, men under de senaste åren har nya kaféer, barer, gallerier och trendiga restauranger skänkt nytt liv åt gatorna. Småbutiker dyker upp i de gamla byggnaderna, och gatukonst smyckar stadsbilden. Idag är Maboneng utan tvekan en av de trevligaste stadsdelarna i Johannesburg att utforska till fots. Här kan du strosa omkring i egen takt, och när du känner för en paus så är du aldrig långt från ett mysigt café.

Om du har tid till ännu ett museum finns det många bra alternativ att välja mellan. Vetenskapsmuseet Sci-Bono Discovery Centre har många spännande och varierande utställningar, medan Johannesburg Art Gallery har en av de största konstsamlingarna i Afrika. Eller varför inte kika förbi SAB World of Beer, där du tas med på en fantastisk resa genom ölets värld. Ölmuseet kan endast besökas på guidade turer som du bör boka hemifrån i god tid innan.

Kväll

När natten faller över Johannesburg tänder stadens restauranger sin mysiga belysning. Även på den gastronomiska scenen har mycket hänt i johannesburg de senare åren. Nya restauranger öppnas ständigt och du hittar ett fantastiskt utbud av matställen med allt från lokala specialiteter till internationella favoriter. Inte minst i områdena Melville, Grennside, Braamfontein, Parkhurst, Nordword, Rosenbank och Maboneng – som även erbjuder ett rikt folkliv. Så det är bara att välja om middagen ska vara strutsbiff, pizza, asiatisk curry eller något helt annat. Avsluta eventuellt kvällen med en drink på en av de lokala barerna, innan du åker tillbaka med taxi till hotellet.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 34.500 kr

Fotograferande av elefant i Maritane i Pilanesberg, Sydafrika

Safariäventyr i Pilanesberg

 • 2 safaris dagligen inkluderade
 • Alla måltider inkluderade
 • Malariafritt område

10 dagar från 16.200 kr

Pool och solstolar med utsikt över skog, Sydafrika

Safari, Zululand & Drakensberg

 • Safari i Hulhuluwe-Imfolozi
 • Upplev Zulukulturen i Battlefields
 • Utforska vackra Drakensberg

14 dagar från 35.200 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos Rail, Victoriafallen & Safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 56.400 kr

Elefant framför jeep på safari på grön savann, Sydafrika

Big Five Safari i Madikwe

 • Safari bland 'The Big Five'
 • Lyx och avkoppling
 • Fantastiska naturupplevelser

10 dagar från 31.200 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto och Apartheid Museum

En heldagstur till Soweto som tar dig till alla platser av politisk betydelse samt Apartheid Museum.

1 dag från 1.150 kr

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Panoramarutten

Njut av Panoramaruttens vackra natur och storslagna vyer på denna privata heldagstur med guide.

5 timer från 2.100 kr

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Tur till Soweto

Denna tur till Soweto tar dig till flera platser av betydelse och inkluderar Mandela Family Museum. 

5 tim från 650 kr

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykla i Soweto

En guidad tur på cykel i Soweto, är för dig som vill uppleva och inte bara se en township.

6 tim från 1.650 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png