Lejonhanne i torrt gräs på savann i Afrika

Safari i Kruger

Safari i Sydafrika är en oförglömlig upplevelse och det finns många bra safariområden att välja bland. Var och en har sin egen prägel, men gemensamt är att alla erbjuder en safari i världsklass. Följ med MyPlanets medarbetare Tünde på en fantastisk safari i den mest kända av alla Sydafrikas nationalparker: Kruger.

Det är något magiskt med morgnarna i Kruger när gryningen breder ut sig, natten sakta försvinner och solen skiner med sin första röda strimma i horisonten. Långsamt rullar jeepen ut genom det öppna landskapet som vaknar upp till ännu en dag. Det prasslar i snåren längs hjulspåren, och här och där kan vi skymta en zebra beta i gryningen. Åt ett annat håll slår en örn med vingarna och försvinner bort. Om savannens stora jägare har lyckats med sin jakt under natten är de säkerligen i färd med att äta bytet. De skyndar sig, för snart kommer värmen tvinga tillbaka dem in i skuggan från de träd som står som silhuetter mot den allt mer ljusa morgonhimlen.

Lejon på nära håll

Det blir snabbt ljust och snart kan vi tydligt se landskapet omkring oss. Här och där äter antiloper av färska skott, och i fjärran går ett flock giraffer i riktning mot en trädklunga. Mina tankar avbryts plötsligt av vår guide: "Där är det färska spår av lejon". Vår guide pekar ner mot de sandiga hjulspåren, som är full av stora tassavtryck. ”De har gått längs den här vägen. Vi följer efter”, säger vår guide eftertänksamt samtidigt som han snabbt startar bilen och kör medan han tittar noggrant i alla riktningar.

Vi hinner inte köra så långt förrän han stannar bilen och hittar sin kikare. Han mumlar något för sig själv och stirrar mot ett stort buskage nära vägen. "Där är de," viskar han och räcker mig kikaren. Jag tittar i den riktning han pekar och nu kan jag också se dem. Vi svänger av vägen och rullar försiktigt närmare för att se dem bättre. Lejonen verkar helt likgiltiga av vår närvaro, så vi kommer ganska nära innan guiden stänger av motorn och viskar till oss att vi måste vara helt lugna och tyst.

Lejonen har uppenbarligen lyckats med jakten i natt. En stor hanne vilar mätt i skuggan medan honorna äter av den antilop som de har fällt. I gräset runt flocken hoppar ett par ungar runt och leker i den varma morgonsolen. De rullar runt och slår varandra. Allt är bara för skojs skull. Men det är lätt att se hur de utövar de färdigheter de kommer att behöva senare i livet.

Frukost i solen

Vi stannar kvar ett tag med lejonen innan vi rullar vidare. Under de närmaste timmarna ser vi en mängd fantastiska djur. Vi upplever bland annat flodhästar som vilar vid vattenytan, och någonstans passerar vi en flock gnuer som betar längs med vägen. Vi ser också gamar som kämpar om plats vid ett övergivet byte, och vi får ögonkontakt med en buffel som stirrar intensivt på oss.

Så vi är fulla av upplevelser när vi återvänder till vår lodge på förmiddagen. Här är det stora frukostbordet uppdukat och doften av nybryggt kaffe fyller luften. Det är underbart att sitta där i morgonsolen och njuta av frukosten i lugn och ro medan vi pratar om morgonens upplevelser. Vi har redan upplevt så mycket att det kan vara svårt att komma ihåg allt. Men vi har mycket mer att vänta.

Kruger National Park

Kruger är utan tvekan en av de bästa safaridestinationerna i världen. Området är vackert med dess klippiga landskap och öppna bushslätter, och djurlivet är extremt rikt. Här lever elefanter, lejon, leoparder, geparder, flodhästar, giraffer och andra välkända afrikanska safaridjur. Det gör även ett antal mindre kända djur som den sällsynta afrikanska vildhunden och den mystiska, hyenaliknande aardwolfen. Det finns också mycket att se om man blickar uppåt – mer än 500 fågelarter är registrerade i parken. Allt från stora gamar och den distinkta näshornsfågeln till den färgglada, lilabröstade blåkråkan.

Så det är inte konstigt att Kruger är en populär destination. Det betyder också att det ofta finns fler besökare i de södra delarna av parken som är mer lättillgängliga. Det är också i denna del av Kruger som du hittar den största koncentrationen av djur och de bästa faciliteterna. Lyckligtvis är Kruger nästan hälften så stort som Danmark, så det finns gott om plats för alla. I parkens centrala-och norra delar kan du mycket väl ha de vackra omgivningarna helt för dig själv.

Privata viltreservat

Ett annat riktigt bra sätt att få en mer lugn och intim safariupplevelse är genom att övernatta på en lodge i något av de privata viltreservaten som ligger längs gränsen till Kruger. Dessa är tekniskt sätt inte en del av nationalparken, men det finns inga hägn mellan dem och Kruger. Detta innebär att djuren strövar fritt mellan områdena.

Det finns många fördelar med att bo på de privata viltreservaten. För det första är det enbart de som bor i reservaten som har tillgång till det. Med andra ord kommer det alltså finnas färre människor på safari i de privata reservaten än i själva nationalparken. Dessutom gäller andra regler i de privata viltreservaten. I Sydafrikas nationalparker är det till exempel inte tillåtet att lämna vägarna, så om djuren inte står bredvid vägarna måste man njuta av dem på avstånd. I de privata viltreservaten är det å andra sidan tillåtet att köra närmare. Det är också tillåtet att göra vandringssafari och ett antal andra aktiviteter som vanligtvis inte finns i själva nationalparkerna. Slutligen är lodgerna i de privata viltreservaten ofta bekvämare och erbjuder gastronomi av hög kvalitet. Guiderna är alltid bland områdets bästa och känner till djuren och naturen väl. Här väntar oförglömliga och fantastiska safariupplevelser.

Siesta i värmen

När vi reser oss upp från frukostbordet står solen redan högt på himlen och värmen har sänkt sig över savannen. De flesta djur letar efter skugga mitt på dagen, och vi gör likadant. I de flesta safarilodger är de varma timmarna mitt på dagen desamma som siesta. Under siestan passar det perfekt att kanske ta ett dopp i poolen eller koppla av med en bra bok i skuggan. Lunchen serveras mitt på dagen och du är sällan långt ifrån en kopp kaffe eller en kall drink om du vill ha det.

Om man önskar kan vissa lodger ordna extra aktiviteter mot en avgift under de varmaste timmarna. Det kan vara en vandringssafari i området runt lodgen eller ett besök i en lokal by. Men det är faktiskt riktigt trevligt att bara koppla av och njuta av utsikten över savannen från lodgen.

Elefanter vid floden

Det dröjer inte länge förrän safaribilen körs fram igen. Det är dags för eftermiddagssafari. Vi sätter oss väl tillrätta och snart lämnar vi lodgen bakom oss och rullar ut i det öppna bushlandskapet. Temperaturen är lägre nu och ljuset har blivit märkbart mjukare än mitt på dagen. Vi upptäcker snart ett par gnuer som betar en bit från vägen. På ett annat ställe ser vi en maraboustork som letar efter något att äta, och i en trädkrona nära vägen har en leopard dragit med sig en död antilop för att skydda sitt byte bland grenarna. Vi stannar vid trädet ett tag, men leoparden dyker inte upp.

Plötsligt knastrar guidens radio. Det är ett meddelande från en av de andra safaribilarna att en elefantflock har setts nära floden. Vi struntar i att vänta på att leoparden ska dyka upp och kör istället mot floden. Redan innan vi når den kan vi se elefanterna. Det är en stor flock med elefanter i alla åldrar. De äldre elefanterna har besökt floden många gånger tidigare, och de dricker lugnt med hjälp av snabeln. Barnen är å andra sidan helt vilda i vattnet. De plaskar och leker och svänger lyckligt med snabeln så vattnet flyger i alla riktningar. Det är komiskt att se, och vi stannar kvar länge och njuter av synen innan vi lugnt kör tillbaka till lodgen. På vägen överraskar ett gäng hyenor som vilar i solens sista varma strålar. Vi ser även en noshörning i fjärran.

En kväll under stjärnorna

Det är nästan helt mörkt när guiden parkerar jeepen framför lodgen och vi hoppar ut. Nu ska dammet tvättas av före middagen serveras. Ett bord är uppställt på gräsmattan framför lodgen, och det är underbart att sitta där under stjärnorna i den friska, afrikanska kvällsluften. Maten är god och efter middagen tar vi plats i loungen och återupplever dagens upplevelser över en iskall gin & tonic. Det är något oerhört beroendeframkallande med safari. När vi drar oss tillbaka till ljudet av ylande hyenor i fjärran är det skönt att veta att morgondagen bjuder på ännu en safaridag i Krugers fantastiska natur.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika & Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 49.900 kr

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Upplev landet med egen bil
 • Provsmakningar i vinområdet
 • Flera dagar med safariupplevelser

13 dagar från 26.800 kr

Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger och Kapstaden

 • Safari bland The Big 5
 • Tid att uppleva Kapstaden
 • Minimal transporttid

11 dagar från 30.800 kr

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 34.500 kr

Resa Romantiska Sydafrika

Romantiska Sydafrika

 • Kapstaden & Camps Bay
 • Bo i vinområdena
 • Magisk safari i Kruger N.P

13 dagar från 38.000 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png