Sydafrika - kruger - safari - elefant_0

Till fots bland Afrikas vilda djur

Vanligtvis sker safari i bil. Men prova även att snöra på dig dina vandringsskor och utforska Afrikas vilda natur till fots. Så gjorde MyPlanets resekonsult Lene, och hon fick en helt annan safariupplevelse.

"Det är viktigt att ni håller er nära mig", förklarar vår guide när han svänger sitt gevär över axeln. ”Men det finns ingenting att vara rädd för. Koppla bara av och njut”. Jag var nu inte helt säker. Det är en stor skillnad mellan att sitta i en safaribil och vandra runt bland djuren. Plötsligt finns det inget mellan dig och dem och du känner dig sårbar på ett helt annat sätt. Men det är också det som gör vandringssafari till en sån dragningskraft, och det är just känslan av att vara ett med naturen som jag gärna vilja uppleva.

Under ledning av guiden lämnar vår lilla grupp lodgen och sätter kurs mot fjärran. Solen sänker sig ner på den molnfria himmel, och värmen ligger som en täcke över det öppna landskapet som får att horisonten att flimra. Du upplever naturen annorlunda till fots än i en safaribil. Det är som att sinnena skärps. Jag kan höra gräset under mina skor och känna doften av naturen. Jag lyssnar intensivt på prasslet i buskarna och ser mig hela tiden om efter djur. Det tar inte lång tid innan vi ser ett flock zebror som betar på avstånd. Jag undrar om det finns några lejon i närheten, eftersom guiden tecknar att han vill visa oss något.

Ett glupsk rovdjur

"Detta är ett spår från en honungsgrävling," förklarar han och pekar på ett avtryck i sanden. "Låter som ett trevlig litet djur, men honungsgrävlingar ska man inte skämta om. De är väldigt aggressiva och inte rädda för att attackera ett lejon med sina vassa klor om de känner sig hotade. ”Jag tittar mig instinktivt omkring för att se om det finns en honungsgrävling som lurar någonstans. "Oroa dig inte", skrattar guiden, "de kommer bara ut på natten, så de ligger och sover i sina hålor nu." Det lugnar mig till viss del, och vi fortsätter vår vandring.

Under nästa timme ser vi fler spår av djur och vi studerar insekter som vi aldrig skulle ha upptäckt från safaribilen. Vi hittar också ett fågelbo som ligger gömt i gräset, och vi ser ett vårtsvin som föser sina bråkiga kultingar i riktning mot ett litet vattenhål. Vi hittar till och med lejonspår. Men lyckligtvis ser vi inte lejonen, vilket jag bara är glad över. Jag skulle föredra att se lejon från en safaribil. Inte till fots, trots att guiden är beväpnad.

Tiden flyger iväg, och innan jag vet ordet av det ser vi vår safarilodge igen. Om du vill se de stora safaridjuren är en tur i jeep perfekt. Men om du vill utforska mer på djupet är det värt att gå till fots då du ser saker som du skulle missa från en bil. När du kopplar av och bara njuter av känslan av att vara ute i naturen är det svårt att föreställa sig en mer intensiv safariupplevelse än en till fots.

 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika & Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 49.900 kr

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Upplev landet med egen bil
 • Provsmakningar i vinområdet
 • Flera dagar med safariupplevelser

13 dagar från 26.800 kr

Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger och Kapstaden

 • Safari bland The Big 5
 • Tid att uppleva Kapstaden
 • Minimal transporttid

11 dagar från 30.800 kr

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 34.500 kr

Resa Romantiska Sydafrika

Romantiska Sydafrika

 • Kapstaden & Camps Bay
 • Bo i vinområdena
 • Magisk safari i Kruger N.P

13 dagar från 38.000 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png