USA - Arizona - Grand Canyon - 1_0

Amerikas bästa idé - över 100 år och vackrare än någonsin

USA är nationalparkernas land. Det var för över 100 år sedan som systemet infördes, och sedan dess har flertalet skyddade naturområden vuxit. Alla nationalparker är värda ett besök, men följande är våra absoluta favoriter:

Den 25:e augusti 2016 var det exakt 100 år sedan systemet med nationalparker infördes. Syftet var att hantera landets växande antal nationalparker och andra skyddande områden. Idén med att skydda vackra naturområden går dock betydligt längre tillbaka i tiden. Redan på 1830-talet föreslår konstnärer som George Catlin att man bör skydda naturen för naturens egen skull. 1864 tog politiker upp frågan och president Lincoln skrev sedan under en lag och initierade en statspark som skulle skydda Yosemite Valley och de enorma seqouiaträden i Mariposa Grove.

På den tiden verkade vilda naturområden i västra USA oändligt långt borta från makthavarna i de snabbt växande storstäderna längs kusterna. Detta kom dock att ändras 1871 då en utav de första stora expeditionerna till Yellowstone organiserades. Med på resan var konstnären Thomas Moran och det var till stor del hans målningar av landskapet som imponerade borta i öster. Till och med så mycket att Yellowstone 1872 utsågs till världens första nationalpark. Det var början på vad som kommit att kallas ”Amerikas bästa idé”.

Flera nationalparker följde och i början av 1900-talet stod det klart att det fanns behov av ett enda organ som kunde stå för driften av dessa parker. Därför upprättades nationalparkssystemet 1916 och har sedan dess värnat om USA:s vilda natur. Listan över nationalparker har stadigt vuxit och idag består systemet av mer än 400 skyddade områden. Av dessa är 59 nationalparker som bjuder på allt från dramatiska ökenlandskap i Death Valley, skogklädda berg i New England, vildmark i Alaska och orörda sumpmarker i South Carolina. Idén bakom nationalparkerna är dock fortfarande den samma: att skydda naturen och samtidigt göra den tillgänglig för besök. Det utnyttjade inte mindre än 325 miljoner besökare under 2016.

Grand Canyon i Arizona
Få andra landskap på jorden är så häpnadsväckande vackert som Grand Canyon. Genom årtusenden har Coloradofloden skurit sig igenom sandstensklipporna och skapat ett surrealistiskt landskap i röda och orange nyanser.

Zion i Utah
Zion är berömd för sina fantastiska vandringsleder. Särskilt de mer krävande lederna Angels Landing och The Narrows, men också lättare leder som Riverside Walk och Emerald Pools bjuder på naturupplevelser i världsklass.  

Yellowstone i Wyoming, Montana och Idaho
Upplev Nordamerikas natur från sin vildaste sida. Här betar bisonoxar på de öppna vidderna och vargar letar mat i skogarna runt om. Längs floderna lunkar björnar runt och med jämna mellanrum skickar gejsrar upp vatten i höga kaskader mot himlen.

Bryce i Utah
Från ravinens kant liknar Bryce Canyon mest av allt något från en fjärran planet. Bästa sättet att utforska området på är att snöra på sig vandringsskorna och ge sig ut på de många vandringleder som slingrar sig genom denna enorma stenlabyrint.

Yosemite i Kalifornien
Yosemite bjuder på dramatiska klippformationer, brusande vattenfall och enorma sequoiaträd. Hundratals kilometer av vandringsleder tar dig genom vilt och orört bergslandskap bebott av björn, prärievarg och ett antal andra djur.

Arches i Utah
Mer än 2000 naturliga sandstensbroar pryder landskapet i Arches. Några lite mindre medan andra är gigantiska. Parken ramas in på vackraste vis av Klippiga bergens snöklädda bergstoppar i fjärran.

Danali i Alaska
Danalis vackra tundralandskap är hem åt både grizzly, renar och gråvarg. Lika förtrollande är Alaskas öppna vidder och utsikten mot snötäckta Mount McKinley.

Everglades i Florida
Trots läget nära Miami och Floridas tropiska stränder bjuder Everglades mangroveskogar och tropiska sumpmark på ett rikt djurliv. Alligatorerna är de mest kända, men du kan också få se puma, sjökor och ett antal olika fåglar.

Great Smokey Mountains i Tennessee och North Carolina
Med mer än 1300 km av vandringsleder är dessa bergiga skogar det perfekta stället att ta en paus från citylivet i östra USA:s många storstäder. Utsikten på flera platser är fantastisk, djurlivet är rikt och mellan träden ligger nästan 80 historiska byggnader.

Mesa Verde i Colorado
Otaliga indianruiner och mäktiga klippstäder byggda i grottor, berättar historian om anasazifolket som plötsligt försvann omkring år 1300. Exakt vad som hände med anasazifolket är fortfarande till denna dag ett mysterium.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Alaska - Bjoern - Grizzly.jpg

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 48.400 kr

USA - Alaska - Bjoern - Natur - 2.jpg

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat
   

16 dagar från 45.600 kr

Havsörn som flyger längs med kust i Alaska

Kryssning Alaska och kör-själv i Kanada

 • Kryssning utmed Alaskas kust 
 • Insideshytt inkl. dryckespaket
 • Kör-själv i nationalparkerna

16 dagar från 36.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

1 dag från 10.580 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png