^
  • 4 naturupplevelser i Florida

4 naturupplevelser i Florida

Ö-paradiset omkring Fort Myers och Sanibel på Floridas västkust är en riktig skattkammare när det kommer till oförglömliga naturupplevelser. De hundratals öar som ligger spritt som ett vackert pärlhalsband längs med USAs kust ut till den Mexikanska Golfen bjuder inte bara på kilometerlånga stränder, men är också hem för pelikaner, delfiner och kustens tungviktare: sjökon. Inget annat område i södra Florida ger dig så många möjligheter för att komma riktigt nära de vilda djuren. Vi ger dig nu fyra oförglömliga upplevelser till din semester vid den Mexikanska Golfen i Florida.  

Drömmer du också om en resa till Florida? Läs mer om våra resor till Florida och USA

1. Manatee Park – sjökornas vintertillhåll

Från april till oktober kan man se de enorma sjökorna simma runt lugnt och stilla i havet omkring öarna vid Fort Myers och Sanibel. Här i sin naturliga miljö trivs de bäst – förutom när den Mexikanska Golfen blir för kall och vattentemperaturen sjunker till under +20 grader. Så packar de 600 kilo tunga djuren ihop och simmar upp längs Caloosahatchee floden, som delar norra delen av Fort Myers från staden med samma namn, för att övervintra i Orange Rivers varma vatten. Här – i Manatee Park – kan man därför komma nära de ofarliga giganterna. Varför inte hyra en kanot och se hur pass nära du kan komma?

2. Släck ljuset för sköldpaddsungarna

Varje år i maj beger sig Loggerhead sköldpaddshonorna tillbaka till den strand där de en gång själva kläcktes, för att denna gång själva lägga ägg. På avstånd kan nyfikna besökare iaktta boet, och om man har lust kan man följa de små, nykläckta ungarna på deras väg mot havet. Vid den här tiden på året är det förbjudet att ha ljuset tänt på stranden på kvällen. Det beror på att ungarna följer månens ljus för att hitta ut till vattnet, och annat ljus kan göra dem förvirrade och leda ut dem på farliga små omvägar. Samtidigt som en fullvuxen Loggerhead sköldpadda kan väga 160 kilo, är ungarna små och ömtåliga. 

3. Lekfulla delfiner i sin naturliga miljö

Är man på semester i området omkring Fort Myers och Sanibel behöver man inte besöka en av djurparkerna för att få se lekfulla delfiner komma hoppande genom vattnet. Här i den Mexikanska Golfens stilla vatten behöver man inte ens gå ombord på en båt – man kan se havets charmtroll leka i vattnet direkt från stranden. Vill man uppleva när delfinerna leker och gör konster ute till havs, kan man boka en tur med en av de många utflyktsbåtarna som finns i området. Och kom ihåg: ju mer du klappar, desto högre hoppar de underhållande djuren. 

4. Tre parker – 300 fågelarter

Ö-riket omkring Fort Myers och Sanibel är inte bara känt för sina många vattendjur – området är också hem för fler än 300 fågelarter. Det finns många som menar att man inte behöver besöka någon speciell park för att få ta del av det rika fågellivet. Fiskörnar och örnar bygger bo på telefonstolpar i hela området, samtidigt som hägern och prärieugglan är en vanlig syn längs vägarna. Om man önskar att fördjupa sig i fågellivet finns det en hel del parker där många av arterna kan upplevas på nära håll. 

  • J.N. ”Ding” Darlin National Wildlife Refuge: Omkring 240 fågelarter har blivit identifierade i denna ”fristad” som också fungerar som mellanlandning för många flyttfåglar, t.ex. tangaran och sparven. Vill man hellre se stora djur finns det också alligatorer på området. 
  • National Audubon Society’s Corkscrew Swamp Sanctuary: Storkar, ugglor och hökar är bara ett litet urval av de många fågelarter som trivs här. 
  • Four Mile Cove Ecological Preserve: I detta våtmarksområde kommer man nära hägern, hackspetten och oräkneliga flyttfåglar. 

 

MyPlanet 2018