^
  • 7 enastående vandringar i USA

7 enastående vandringar i USA

Ett par bekväma promenadskor och en ryggsäck med plats för snacks och vattenflaska. Det är allt du behöver för att ge dig ut på en oförglömlig dagsvandring i USA:s bildsköna natur. Det är just därför vi bara älskar dessa utflykter i det fria. De kräver inte mycket, men de ger en fantastisk möjlighet att komma nära naturen.

USA:s storlek och olika klimatzoner innebär att du kan uppleva otroligt varierande natur. Från spektakulära vattenfall, snötäckta berg och grönskande skogar till djupa röda raviner, kaktusbeprydda öknar och bisarra sandstensformationer. Här har vi samlat sju mycket olika dagsvandringar som tar dig bortom parkeringsplatserna och djupt in i USA:s varierande natur. Så snöra på dig vandringskängorna, packa ryggsäcken och ta dig ut i friska luften. Här väntar de stora naturupplevelserna!

  1. 1. Gorge Trail (Watkins Glen State Park, New York) ca 5 km, lätt

Inte långt från New York hittar du Watkins Glen State Park. En park med ett rykte om sig att lämna besökarna trollbundna av naturens närmast magiska skönhet. På dessa endast 2,5 kilometer ut i naturen (och lika långt tillbaka) följer du stig, trappor och gamla stenbroar i den slingrande ravinen och upplever inte mindre än 19 hisnande vattenfall längs vägen. Här känner du dig verkligen långt från storstadens myller och det är inte konstigt att Watkins Glen kom på tredje plats i en stor omröstning om landets bästa state park. Något som är anmärkningsvärt i konkurrens med fler än 6.000 nominerade parker.

  1. 2. Angels Landing (Zion National Park, Utah) ca 8 km, tuff

Angels Landing är inte vilken vandringsled som helst. Det är en av de mest kända, kortare vandringarna i USA, och detta är inte helt utan grund. Du måste nämligen vara modig för att bege dig ut på detta spännande och inte helt ofarliga äventyr i Zion-ravinens karga klipplandskap. Vandringen kulminerar och pulsen är maxad när du når den berömda, smala bergskammen där du har svindlande långt ner till marken på båda sidor. Här handlar det om att ha ett fast grepp om den uppsatta säkerhetskedjan, samt hålla ett öga på var du sätter dina fötter. Belöningen väntar dock på dig i form av utsikten från toppen.

  1. 3. The Congress Trail (Sequoia National Park, Kalifornien) ca 4 km, lätt

Längs The Congress Trail i Sequoia hittar du en magnifik samling av världens största träd. Det största av dem är General Sherman med sina imponerande 83 meter i höjd och 31 meter i omkrets. Som jämförelse sträcker det sig lika högt upp i det blå som Globen i Stockholm! Den här skogen är verkligen fascinerande och på denna lätta och välmarkerade vandring är chansen stor att du går omkring med uppspärrade ögon och gapande mun bland dessa naturliga jättar till träd.

  1. 4. Sentinel Dome Trail (Yosemite National Park, Kalifornien) ca 3,5 km, lätt

Från toppen av Sentinel Dome i Yosemite belönas du med en av de bästa utsikterna i hela nationalparken! Här väntar kilometervis av storslaget landskap så långt ögat når i alla tänkbara riktningar. Det är den perfekta platsen att testa din smartphones panoramafunktion! Med endast 3,5 kilometer och utan alltför många kraftiga stigningar är det förvånansvärt lätt att nå toppen. På Sentinel Dome Trail rekommenderar vi att du tar med en varm tröja och att du påbörjar vandringen en stund innan solnedgången. Från toppen av Sentinel Dome kan du nämligen få uppleva en solnedgång över Yosemites bergiga landskap som du aldrig kommer att glömma.

  1. 5. Cedar Ridge Hike (Grand Canyon National Park, Arizona) ca 5 km, medel

Cedar Ridge Hike är en fantastisk vandring vid Grand Canyon som bjuder på en mängd vackra landskap. Vandringen till Cedar Ridge och tillbaka igen går på den legendariska South Kaibab Trail och tar dig förbi en av de bästa utsiktsplatserna i Grand Canyon. Landskapet längs hela leden är fantastiskt, men höjdpunkten är Ooh-Aah Point där du belönas med en hänförande utsikt över det dramatiska, gyllene klipplandskapet. Räkna med att det tar ungefär dubbelt så lång tid att gå upp för ravinen samma väg som du gick ner, och kom ihåg att ta med mycket vatten att dricka.

  1. 6. Ocean Path Trail (Acadia National Park, Maine) ca 7 km, lätt

Längs nationalparken Acadias karga, vackra granitkust hittar du den natursköna Ocean Path Trail. En familjevänlig vandring i vackra omgivningar med lummig skog på ena sidan och den brusande Atlanten på den andra. Håll utkik efter de små stigarna längs vägen, vilka tar dig ända ut till kusten. Men håll ett öga på vattnet. Här kan man nämligen sommartid uppleva så kallade ’rogue waves’, även kända som monstervågor. Området är även fyllt med naturliga landmärken, som exempelvis den lilla fjorden Thunder Hole, som får de stora vågorna att låta som ett bullrande åskväder.

  1. 7. Sliding Sands Trail (Haleakalā National Park, Maui, Hawaii) ca 8 km, tuff

Utforska ett Mars-liknande landskap på tre kilometers höjd på denna vandring i nationalparken Haleakala. Hela området består av en enorm stenig dal som omger en gammal sköldvulkan. Från toppen av vulkanen kan du uppleva en solnedgång som många anser är en av de bästa upplevelserna på hela Maui. På grund av höjden är denna vandring inte något som passar alla. Det finns inte lika mycket syre här uppe som vi är vana vid och höjden ger också kalla vindar. Men det dramatiska landskapet och de ofta väldigt vackra molnformationerna ger lön för mödan när du väl kommit upp.

  1. BONUS: Pacific Crest Trail (Från Mexiko till Kanada) 4.265 km, extrem

Sist men inte minst har vi en sann legend när det gäller vandringar. En vandring för de äventyrslystna och de som verkligen vill hitta sig själva. Leden går genom delstaterna Kalifornien, Oregon och Washington, och kan definitivt inte göras på en dag. Men längs vägen upplever du både öknens enkla skönhet, bergiga slätter längs Sierra Nevada, gröna och lummiga skogar norröver och oförglömlig utsikt över de snöklädda vulkaniska topparna i bergskedjan Cascades. Efter 4-6 månaders vandring genom sju nationalparker och 25 nationalskogar är du framme vid målet. Men då har du också gått hela vägen från Mexiko till Kanada!

3 goda råd inför vandringen

Om du vill uppleva en av de här vandringarna är det några saker som är viktiga att tänka på.

1. Meddela alltid någon var du går samt hur länge du har tänkt vara borta.
2. Ta alltid reda på väder – och vägförhållanden innan du påbörjar vandringen. Detta kan oftast göras på NPS.com eller på en Ranger Station.
3. Ta alltid med dig rikligt med vatten och passande kläder.

Läs här om våra resor till USA som innehåller natur och nationalparker!