^
  • Alaska på land, till sjöss och från luften

Alaska på land, till sjöss och från luften

MyPlanets resesäljare Margit Jensen hade en dröm om att utforska öde vildmark på egen hand, och reste därför till USA:s nordligaste och största delstat, Alaska. Här kände hon sig som en sällsynt gäst i ett land där den karga naturen och de vilda djuren regerar - en känsla hon sent kommer att glömma. Naturen och djurlivet var också de två saker som gjorde störst intryck på Margit. Här får du därför hennes bästa råd om hur man kan uppleva Alaskas fantastiska landskap och vilda djur på land, till sjöss och från luften.

Björnar på land

Björnsafari till Redoubt Bay, som är en av de platser i Alaska som har störst koncentration av björnar, var en av de bästa landupplevelserna Margit hade. Här kan du se de stora bruna grizzlybjörnarna på nära håll när de kommer ner till stranden för att fånga lax i viken. "Det var en fantastisk resa där jag verkligen fick känslan av att det bara var jag, naturen och djurlivet", säger Margit. Redoubt Bay är ett stort grönt snår som inte är särskilt lättillgängligt. Därför gick resan dit med sjöflygplan - en flygtur som bjöd på fantastisk utsikt över Alaskas imponerande landskap.

Valar och delfiner till sjöss

Seglingen från Seward till några av Alaskas många imponerande glaciärer var en annan stor upplevelse för Margit. "Vi seglade in mellan isflaken till de massiva glaciärerna som verkade lysa i en blåaktig ton. Späckhuggare och knölvalar kom väldigt nära oss och delfinerna simmade lekfullt runt både båten och de enorma valarna", förklarar Margit. Under seglingen blev de också iakttagna av örnar inne från land och väl tillbaka i hamnen hälsades de välkomna av ett gäng uttrar.

Oändliga vidder från luften

En så kallad 'flightseeing-resa' till Nordamerikas högsta berg, Mount McKinley i Denali National Park, gav Margit perspektiv på Alaskas enorma vidder. "Det var en fantastisk upplevelse att flyga över landskapet med vad som kändes som hundratals glaciärer under mig. Där fick jag verkligen en känsla av hur otroligt vidsträckta landskapen är där uppe", berättar hon. De landade på en av de många glaciärerna och fick möjlighet att utforska den och ta bilder innan det 6-sitsiga lilla planet tog dem tillbaka till Talkeetna.

Alaska kommer att ta andan ur varje naturälskare. Margits råd till dig som drömmer om att uppleva Alaska är därför enkelt. "Kom iväg. Du kommer inte ångra dig! Och kom ihåg extra minneskort till kameran. Alaska är otroligt fotogeniskt och du kommer att ta många fler bilder än du tror är möjligt.”

Kom ihåg att packa:

  • En varm fleecetröja - det kan bli kallt
  • En uppsättning regnkläder - det kan regna mycket
  • Ett par solglasögon - solen är mycket stark
  • En myggspray - myggorna kan vara aggressiva

 

Läs här om våra resor till Alaska, USA!