^
  • Bland björnar och vattenfall i Yosemite

Bland björnar och vattenfall i Yosemite

Med sina brusande vattenfall, dramatiska bergslandskap och rika djurliv, är Yosemite en av kronjuvelerna bland USA:s nationalparker. De flesta besökare kommer under sommarmånaderna, men Yosemite är fantastisk hela året om. Anne-Sofie på MyPlanet besökte Yosemite i slutet av våren och fick uppleva parken helt klädd i grönt.

"Björn! Där är en björn!" Ryktet spred sig som en löpeld mellan bilarna som stod parkerade längs den slingrande bergsvägen fram till Glacier Point. Vi öppnade försiktigt dörren och försökte att förhöra oss om hur nära björnen var. Det är inte ovanligt att björnar bryter sig in i bilar i Yosemite och letar efter mat, så vi gick försiktigt fram. Det visade sig dock att den stora bruna nallebjörnen låg och vilade sig under ett träd lite längre ner i backen, så det var ingen fara. Den kikade dåsigt upp på folkmassorna längs vägen innan den slöt ögonen och somnade om igen.

Drömmer du också om att besöka USA och Yosemite National Park? Läs mer om vårt reseförslag Västra USA & Nationalparker samt våra resor till USA

USA:s tredje nationalpark

De senaste åren har varit mycket speciella för Yosemite National Park. Den 1:e oktober 2015 var det exakt 125 år sedan den dåvarande amerikanska presidenten Benjamin Harrison utsåg området till landets tredje nationalpark. Den första var Yellowstone 1872, följt av Mackinac National Park 1875. Som om inte det vore nog firade amerikanska National Park Service sitt 100-årsjubileum i augusti 2016. Under alla år har de arbetat för att bevara och skydda USA:s nationalparker, som idag är 59 till antalet. Från dramatiska ökenlandskap runt Grand Canyon och korallrev utanför Floridas kust till Alaskas tundratäckta vildmark och South Carolinas orörda sumpmark. Få av dessa parker kan dock mäta sig med Yosemite i skönhet och popularitet. Omkring fyra miljoner människor besöker varje år Yosemite. De flesta kör runt med bil, men många utforskar också nationalparkens mer än 1200 km vandringsleder som slingrar sig genom även de mest avlägsna delarna av nationalparken. Men vad är det som gör Yosemite så speciellt? Det fick vi svaret på utmed vägen.

Glacier Point

Från platsen där vi såg björnen slingrande sig vägen vidare upp genom skogen. Vi passerade Sentinel Dome och utsiktsplatsen Washburn Point, innan vägen tog slut på parkeringsplatsen nära Glacier Point. Härifrån gick en stig som tog oss den sista biten ut till klippkanten, där parken bredde ut sig framför våra fötter i all sin prakt. Långt nedanför oss kunde vi se Yosemite Valley inklämd mellan höga klippväggar, från vilka brusande vattenfall skickade kaskader av vatten ner från höglandet. Rakt framför oss reste sig den enorma klippan Half Dome upp ur landskapet, och bakom den flera berg och klippor som försvann bort mot horisonten. Det är från Glacier Point man på riktigt förstår hur stor och vild Yosemite verkligen är.

En enorm vildmark

Trots att nationalparken har en yta lika stor som Småland, besöker de allra flesta uteslutande Yosemite Valley. Här finns bra faciliteter och dalen är utgångspunkt för vandringsleder till parkens berömda vattenfall, klippformationer och spegelblanka sjöar. Yosemite Valley är en förtrollande plats, men det finns mycket mer till Yosemite än så.

Utifrån dalen sträcker sig vildmarken i alla riktningar med orörda skogar och stora högfjällsområden, perfekt för en vandringstur i den vackra naturen. Det dröjer inte länge förrän folk börjar minska i antal och snart är du endast omgiven av naturen och skogens djur. Förutom björnar finns här också prärievargar, pumor, bergsfår, hjortar och en mängd andra djur och fåglar. Du kan vandra i dagar genom Yosemite Highlands, men även om du föredrar att ta bilen kan du under sommarmånaderna ändå få ett litet smakprov på höglandet. Det gör du bäst genom att ta Tioga Road som slingrar sig från Yosemite Valley, via höga bergspass och alpina ängar till Mono Lake på östra sidan av parken.

Besök Yosemite hela året om

De allra flesta besöker Yosemite under sommarmånaderna när vädret är fint, vandringslederna fria från snö och höglandet lättillgängligt med bil. Yosemite bjuder dock på fantastiska naturupplevelser även under resten av året. På hösten är dalarna målade i orange, bruna och röda nyanser och hjortarnas brunstrop ekar genom skogen. Under våren får smältvatten vattenfallen att brusa med full kraft, djurungar föds och ängarna på höglandet fylls med vilda blommor. Vintrarna däremot är kalla och snöiga och mycket få resenärer hittar hit vid denna tid på året. De få som gör det får dock uppleva en magisk stillhet i Yosemites snöiga landskap, som nu visar sig från sin allra vildaste och mest karga sida.

Yosemites bästa utsikt

Det var sen eftermiddag när vi återigen satte oss tillrätta i bilen och rullade tillbaka mot Yosemite Valley. Vi hann inte komma så långt innan vi var tvungna att dra i bromsen och göra ännu ett stopp. Denna gång vid utsiktsplatsen Tunnel View och framför oss uppenbarade sig om möjligt en ännu bättre utsikt över Yosemite Valley. Trädtopparna låg som en bred, grön matta, flankerad av El Capitan på ena sidan och vattenfallet Bridalveil Fall med Half Dome i bakgrunden på den andra.

Vi parkerade bilen och gick ut för att ännu bättre kunna njuta av det spektakulära landskapet. Skuggorna blev snabbt längre och snart låg den nedre delen av dalen i mörker. En bit ifrån oss kunde vi höra något prassla i snåren, och det lät som när ett stort djur rör sig genom skogen. En puma hade setts samma morgon i den här delen av parken så vi spanade intensivt i riktning mot ljudet. Natten hade dock redan fallit över Yosemite och gömde alla skogens hemligheter i sitt mörker.