^
  • Det goda livet i Sonoma

Det goda livet i Sonoma

MyPlanets resesäljare Dany Lytzen är född och uppvuxen i Kalifornien, så han känner till alla de bra ställena. Framför allt Sonoma Valley står högt på listan över favoritplatser. Speciellt när han bara vill slappna av och njuta av livet. För Sonoma Valley bjuder på vackra landskap, fantastiska smakupplevelser och möten med entusiastiska vinproducenter. Allt detta bara en kort bilresa från San Francisco.

Knappt har du lagt den stora staden bakom dig förrän lugnet sakta börjar infinna sig. San Franciscos ändlösa förorter ersätts av kuperat landskap med små, pittoreska byar, och snart dyker de första vingårdarna upp som ett säkert tecken på att du är på rätt väg. Kalifornien är med rätta känt för sina fruktiga, fatlagrade Chardonnays, aromatiska Pinot Noirs, kryddiga Zinfandels och utsökta Cabernet Sauvignon, och områden som Sonoma Valley har uppnått legendarisk status bland vinkännare världen över.

Perfekt för gourmetälskare

Mer än 400 vingårdar ligger idag utspridda runtom i Sonomas frodiga landskap, och många är öppna för besökare. Här bjuder lokala vinodlare in till samtal och provsmakning av den senaste skörden. Du kan också gå på rundvisning på vingården och lära dig mer om vinproduktion och de många faktorer som ger vinet dess speciella karaktär.

Till gott vin hör god mat, och givetvis äter man fantastiskt gott i Sonoma. Området är fyllt med små, lokala restauranger där läckra middagar trollas fram av ekologiska råvaror odlade på markerna runt om staden. Här går kvalitet före kvantitet och slow food framför fast food.

Mer än vin

Denna kombination av god mat, trevlig stämning och utmärkt vin lockar livsnjutare från när och fjärran. Allt i Sonoma handlar dock inte om bordets glädjeämnen. En kort bilresa från centrum lockar otaliga naturområden med vandrings – och cykelvägar mellan höga Redwoods och gamla ekar. Floderna bjuder in till paddling i kajak eller kanot och längs Stillahavskustens öde stränder solar sjölejon och havsuttrar på klipporna till ljudet av vågornas brus. Du kan också susa fram mellan träden på zip-lines och bada i varma källor. Njut av området i tidig morgonskrud på en luftballongfärd i gryningen, och se vingårdarna bada i morgonens gyllene strålar där nere på marken.

Det goda livet

Aktiviteter finns det gott om i Sonoma, men när allt kommer omkring handlar Sonoma först och främst om en sak. Att njuta av livet! Det är därför Dany har åkt tillbaka till Sonoma om och om igen, trots att han redan varit där otaliga gånger förut. Både som barn, då han åkte dit för att köra motocross och sedan som vuxen då vingårdarna var det som lockade. ”Det är en oerhört avslappnad stämning i Sonoma” berättar Dany. ”I en stressig vardag glömmer man ofta att slappna av, men när man sitter i solen på en liten lokal vingård med ett glas kall chardonnay och tittar ut över markerna, påminns man om att detta, det är livet!”

Därför ger Dany följande råd inför resan: ”Sonoma kan lätt besökas på en dagstur från San Francisco, men överväg att istället ha en övernattning på något utav områdets otaliga, fina hotell. Det ger mer tid att hitta lugnet och kunna njuta av det som gör Sonoma så fantastiskt”.

Läs mer om våra resor till Kalifornien där du kan besöka Sonoma!