^
  • Only in America

Only in America

USA har en fantastisk förmåga att överraska, förarga och imponera. Och ofta allt på en och samma gång. Här tittar vi närmare på sex aspekter av USA som fångar landet från dess mest udda och förunderliga sida.

Heart Attack Grill i Las Vegas

Det är några amerikanernas förkärlek till fet mat som står i fokus på restaurangen Heart Attack Grill i Las Vegas. Menyn kröns av den fyrdubbla ’Bypass Burger’ bestående av ett knappt kilo nötfärs och 20 skivor bacon. Totalt 9,983 kalorier. Om inte det skulle räcka kan man beställa en dubbel variant med åtta biffar och 40 skivor bacon. Till detta kan man beställa pommes frites friterade i ister. Vid ankomst vägs gästerna av en 'sjuksköterska'. Om du väger över 160 kilo är måltiden gratis. Kan du äta upp burgaren rullar sjuksköterskan ut dig till bilen i en rullstol när du är klar. Kan du inte äta upp väntar istället smiskstraff.

Mystisk lagstiftning

Amerikansk lagstiftning är fylld med förunderliga paragrafer. Exempelvis är det olagligt att dela på en paj i Memphis. Du får heller inte servera alkohol till en älg i Fairbanks, Alaska eller för den delen binda en häst till en parkeringsautomat i Tarentum, Pennsylvania. I San Francisco är det förbjudet att tvätta bilen med använda underkläder och i Coeur d'Alene i Idaho ska en polis tuta tre gånger och vänta två minuter innan hen närmar sig en bil man misstänker att någon har sex i. I Washington State däremot tar man inga risker alls. Här står det i en paragraf från 1909 att 'varje bilist med kriminella avsikter ska stanna vid statsgränsen och ringa polischefen innan man fortsätter in i staten'. Så kom ihåg detta ifall du befinner dig på något av dessa ställen.

 

Burning Man

I augusti varje år förvandlas Nevadas öde öken till en av mänsklighetens mest unika och konstnärliga sammankomster. Burning Man är inte en festival. Det finns ingen schemalagd underhållning, inga sponsorer och inget program. Burning Man är snarare ett tillfälligt, alternativt samhälle där alla är välkomna och där alla aktivt bidrar lika mycket till upplevelsen. Här upphävs materiella samhällsnormer och ersätts av en stark gemenskap som spränger alla kreativa gränser.

 

Shoppingcentret för glömt bagage

Vad händer med alla de saker som folk glömmer på flygen? En stor del av det hamnar i Scottsboro, Alabama. Flygbolagen sparar glömt bagage i 90 dagar, därefter skickar de det till denna stora hall där innehållet säljs vidare och återanvänds. Det gäller allt från datorer, kameror och golfutrustning till solglasögon och designerväskor. Som i alla andra second hand-butiker krävs det tur och tålamod för att göra bra fynd. Men här finns verkligen chansen att göra en bra affär om du har turen på din sida.

Museet för dålig konst

Museum of Bad Art i Massachusetts är världens första privata museum tillägnat dålig konst. Den permanenta utställningen innefattar cirka 500 verk som är "too bad to be ignored", som museets logotyp säger. Detta är allt från misslyckade verk av annars begåvade konstnärer till halvhjärtade försök av hoppfulla amatörer som knappt kan kontrollera penseln. Alla har de dock en viss kvalitet som höjer dem över annan dålig konst. Omkring 25 till 35 verk visas åt gången.

Köp ett donut-hål

Kafékedjan Tim Horton startade i Kanada 1964, men har därefter öppnat kaféer även i USA. Här är kedjan främst känd för en specifik sak på menyn. Möjligheten att köpa hål från munkar. Ja, den runda biten luft i mitten. Men i själva verket är det degen som stansats ut som du köper. Degen rullas till små bollar och tillagas som munkar som sedan säljs under namnet Timbits.

Läs här om fler upplevelser i USA!