^
  • Sport i USA

Sport i USA

Sport spelar otvivelaktigt en viktig roll i Sverige, men det kan knappast jämföras med hur mycket sport betyder i USA. För allt är bara större i USA - även sport. Arenorna är större, publiken är större och inte minst budgetar och löner är enorma i jämförelse med Sverige. Men oavsett var i världen du befinner dig så har sport alltid en sak gemensamt. Nämligen atmosfären som kännetecknas av en fantastisk sammanhållning, outhärdlig "vid-sidan-av-planen-spänning” och inte minst svallande känslor.

Det är särskilt fyra sporter som sticker ut i USA. Det är som du kanske redan har gissat, amerikansk fotboll (NFL), baseboll (MLB), basket (NBA) och ishockey (NHL). Gemensamt för de fyra är att den absoluta världseliten i respektive sport finns samlad här, så ligorna är följaktligen de bästa och starkaste i världen. Vid sportevenemang i USA är det inte lika mycket hejarramsor och flaggor som här hemma, men stämningen är ändå väldigt speciell. I synnerhet när det gäller slutspel där matcherna intensifieras fram till den stora finalen.

Ishockey – National Hockey League (NHL)

National Hockey League består av 23 lag från USA och sju lag från Kanada. Det är i den här ligan världens bästa spelare samlas. Alla med samma mål i sikte. Att vinna den historiska Stanley Cup-pokalen, Nordamerikas äldsta professionella sporttrofé, och ta med den hem till klubben. Sverige har alltid haft många bra spelare representerade i NHL. Däribland legenderna Börje Salming, Mats Sundin och Peter Forsberg. Under säsongen 2016/2017 spelar 70 svenskar i NHL:s olika lag hemmahörande i både USA och Kanada. Detta gör Sverige till det land utanför Nordamerika med flest spelare i världens bästa ishockeyliga.

  • NHL:s grundserie spelas varje år från oktober till april. Därefter påbörjas slutspelet och varar fram till juni.
  • Läs mer om ligan på www.nhl.com

Basket – National Basketball Association (NBA)

National Basketball Association är världens bästa basketliga. Här kämpar 29 lag från USA och ett lag från Kanada om den prestigefyllda mästerskapstrofén. Sporten basket uppfanns faktiskt i Kanada, men har sedan haft sin absoluta storhetstid i USA. Här hittar du också ett av världens bästa och mest framgångsrika landslag bland alla internationella sporter. De har vunnit hela 18 OS-medaljer, varav 15 är guld. USA har alltid varit dominerande när det gäller basket, men fler och fler internationella spelare kommer till NBA varje år. 2009 värvades Jonas Jerebko som förste svensk till NBA. Han spelar idag i Boston Celtics.

  • NBA:s grundspel pågår varje år från oktober till april för att sedan lämna över till slutspelet som spelas fram till juni månad.
  • Läs mer om ligan på www.nba.com

Amerikansk fotboll – National Football League (NFL)

National Football League är inom amerikansk fotboll, i likhet med tidigare nämnda ligor, den högsta professionella nivån i världen som man kan uppnå. Dessutom är det också den mest populära sporten i USA med ett häpnadsväckande publiksnitt på nästan 70.000 besökare per match. Det är mer än vad någon annan sport i världen har. Den årliga NFL-finalen, Super Bowl, är en av världens största händelser inom internationell klubbsport och ses av över 100 miljoner amerikaner varje år. Amerikansk fotboll blir också mer populär i Sverige, både på dam – och herrsidan både när det gäller att spela och att titta på. Genom tiderna har Sverige haft åtta spelare i NFL, varav den siste var Ola Kimrin som spelade i Washington Redskins 2004. 

  • NFL:s grundspel pågår från september till december med efterföljande slutspel som spelas fram till Super Bowl, vilken går av stapeln i början av februari.
  • Läs mer om ligan på www.nfl.com

Baseball – Major League Baseball (MLB)

Major League Baseball är den äldsta av de fyra stora professionella sportligorna i USA. Här kämpar 29 lag från USA och ett lag från Kanada om att delta i den årliga World Series. Det är ett mästerskap som består av en ’bäst av sju’-finalserie av matcher. Det mest extraordinära med MLB i USA är det stora antalet matcher som spelas varje år. Varje lag spelar nämligen hela 162 matcher per säsong, vilket kan jämföras med NFL:s 17 matcher. Och det är bara i grundspelet. Baseboll är inte en särskilt stor sport här hemma, men få upplevelser är så typiskt amerikanska som att se en basebollmatch på en arena full med hängivna fans.

  • MLB:s grundspel pågår från april till oktober och därefter börjar slutspelet och håller på fram till november.
  • Läs mer om ligan på www.mlb.com

Vill du inkludera en sportupplevelse på din resa?

Vill du uppleva en match inom någon av dessa sporter på din resa till USA, rekommenderar vi att du går till respektive ligas hemsida och letar upp matchkalendern. Här kan du få en överblick över de kommande matcherna i ligan och även köpa biljetter. Observera dock att priserna varierar mycket beroende på vilken match det gäller och hur nära planen du vill sitta.

www.nfl.com/schedule
www.stats.nba.com/schedule
www.nhl.com/schedule
www.mlb.com/schedule

Läs mer om våra resor till USA där du självklart kan boka till ett sportevenemang!