Australien - Kimberley - Kvæg - Cowboys - 171349988 (Custom)_0

Lev ut cowboydrömmen på en ranch

Vem har inte drömt om att svinga sig upp i sadeln och galoppera iväg mot solnedgången? MyPlanets Jan Fischer Pedersen valde att leva ut sin dröm med en vistelse på en äkta ranch i USA:s Vilda Västern.

Med ett fast grepp om tyglarna svingade jag mig upp på hästen och satte mig till rätta i sadeln. Högt där uppe strålar solen från en nästan molnfri himmel och får luften ovanför det steniga landskapet att dallra. Ljuset är starkt och de höga kaktusarna kastar skuggor över det uttorkade landskapet. Bakom mig ligger ranchens låga byggnader ensamma mitt i ute i naturen. Framför mig breder det öppna landskapet ut sig ända bort mot horisonten i fjärran. Allt är precis som jag föreställt mig.

Som så många andra har jag suttit klistrad vid skärmen och följt diverse cowboyhjältar klara omänskliga faror på sin jakt efter rättvisa och laglösa banditer. Naturligtvis drömde jag om att själv vara i deras ställe - och här är jag nu. Dock utan revolver. Hästen trippar under mig och är helt klart otålig att komma igång. Lyckligtvis ger guiden klartecken att börja gå. Jag ger hästen en lätt spark i sidan och sakta beger vi oss av mot bergen i fjärran.

Hemtrevligt och massor av stämning

En ranchsemester är ett roligt och annorlunda sätt att uppleva USA:s Vilda Västern på. Många rancher runt om i landet tar emot besökare, men det är viktigt att ta reda på vilken sorts ranchupplevelse de erbjuder. Några rancher påminner mest om lyxiga semesterorter belägna mitt ute i naturen, vilket kan bli jättebra om man vill ha känslan av att vara omgiven av vild natur utan att göra avkall på komforten. Men drömmer man om att leva sig in i cowboykulturen finns det andra sorters rancher som ger en bättre bild av livet i det moderna Vilda Västern. Det gäller speciellt de många små familjeägda rancherna där man välkomnas som en del av familjen. En del av dessa fungerar fortfarande som aktiva boskapsrancher, vilket ger en fantastisk möjlighet att få uppleva livet på landet i USA. På andra rancher har familjen valt att släppa boskapsdelen och i stället driva ranchen som ett litet, mysigt pensionat med en mängd olika aktiviteter.

Ett flyktigt möte

Personligen är jag ingen erfaren ryttare, men det dröjer inte länge innan min häst och jag hittar en gemensam rytm. Succesivt höjs tempot och snart är vi helt omgivna av naturen. Det torra gräset knastrar under hästens hovar, och från ett ensamt träd lyfter en gam med breda vingar och cirklar elegant uppåt på de varma luftströmmarna. Jag kommer på mig själv med att tänka, att här kan man lätt föreställa sig Billy the Kid dyka upp bakom en utav de stora stenblocken. Eller ett gäng krigsmålade indianer redo för strid uppställda på åsen längre fram. Jag rättar till hatten och försöker hitta den perfekta Clint Eastwood-attityden.

Min fantasi får dock inte skena iväg mycket längre än så. Plötsligt avbryts mina tankar av vår guide. "Titta där", utbrister han och pekar mot några stenar lite längre. Först ser jag inte vad han pekar på, men så får jag syn på den grå-bruna varelsen som står stilla och tittar på oss med sina mörka ögon. "Det är en prärievarg" viskar vår guide. "Kom, vi försöker komma lite närmare." Långsamt rider vi framåt utan att vargen verkar vara nämnvärt besvärad av vår närvaro. Länge står den bara där och stirrar på oss, innan den smiter in bakom en buske och försvinner. Vi ser den inte mer.

Massor av aktiviteter

Ranchsemester kan bjuda på både avkoppling och äventyr. Vissa rancher har pool och vill man, är det helt okej att bara koppla av i solen dagen lång. Men vill man hellre ut och uppleva saker finns det gott om möjligheter att göra det med. Utbudet av aktiviteter varierar från ranch till ranch, men ridning är nästan alltid möjligt att få göra och även ryttare utan erfarenhet kan vara med. Andra aktiviteter kan vara rodeoshower där duktiga ryttare visar upp sina färdigheter. Turer med mountainbikes eller 4WD är också populära och vissa ställen erbjuder även forsränning i gummibåtar och flygturer i luftballong. Låter detta lite väl aktivt kan man naturligtvis också bara snöra på sig promenadskorna och i lugn och ro utforska landskapet i sin egen takt.

Lägereld under stjärnorna

Oavsett vilket sätt du väljer att tillbringa dagen på kan du alltid se fram emot mysiga kvällar med rejäl cowboymat och massor av stämning. Detta gäller även för oss, då vi efter ett par timmar i sadeln sätter kurs tillbaka mot ranchen. Här har vår värdinna haft fullt upp och lukten av hemlagad mat strömmar mot oss. Alla är hungriga efter dagens ridtur så vi hoppar snabbt av hästarna och sätter oss till rätta i den stora matsalen. Här äter alla tillsammans och det pratas glatt om dagens erfarenheter och morgondagens möjligheter.

Efter middagen börjar folk så sakteliga gå ut. Solen har sedan länge gått ner och mörkret har fallit över öknen. Det är märkbart kallare nu, så jag tar en plats runt den stora fladdrande elden och sätter mig med en kopp rykande hett kaffe. Några lokala cowboys har också hittat fram till elden och inom kort flyger rövarhistorierna genom luften medan stjärnorna lyser på ökenhimlen ovanför oss. Mycket har onekligen förändrats sedan områdets cowboys hade sin storhetstid i slutet av 1800-talet men pojkdrömmen kan fortfarande levas ut på rancher överallt i Vilda Västern.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png