USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 9

En bilfri dag i San Francisco

If you’re going to San Francisco, You’re gonna meet some gentle people there”, sjunger Scott McKenzie 1967. Även om det är några år sedan nu, är det fortfarande en träffande beskrivning. Vänlighet och en avslappnad atmosfär fyller stadens branta gator, flankerade av historisk arkitektur, färgglada fasader och vackra parker. Samtidigt anar man en storstadspuls från en stad i snabb utveckling. Inte minst i förorten Silicon Valley, säte för stora teknikföretag som Facebook, Google och Apple.

Du kan spendera många dagar - eller en hel livstid för den delen - åt att utforska San Francisco. Men det går att göra med mindre tid också. Här ger MyPlanets USA-expert Betina förslag på en händelserik dag i San Francisco, helt utan bil.

Kl. 9.00: Hello coffee, hello Frisco

Storstadssemestrar innebär oftast en hel del aktiviteter. Så börja dagen med att få koffeinnivån på topp och hungern stillad med en rejäl frukost. Medan den ökända dimman, ”The Fog”, fortfarande ligger som ett täcke över staden, kan en god frukost intas vid självaste Fishermans Wharf på Eight AM. Trots namnet öppnar kaféet lustigt nog klockan 7. Är du där tidigt kan du få lugn och ro i ett annars turistfyllt område, samt höra ekot av sjölejonen som högljutt latar sig ute på Pier 39.

Kl. 10.30: På cykel över Golden Gate

Efter frukosten är det dags att få lite frisk luft, samtidigt som du får en oförglömlig upplevelse. Gå ett par kvarter i sydlig riktning, mot Jefferson St. så hittar du ett ställe att hyra cykel på (en tandem kan rekommenderas). Ett par timmar bör avsättas för cykelturen som först går längs bukten till foten av den berömda hängbron Golden Gate Bridge. Det är en häftig känsla att cykla uppe på den ikoniska bron, men det är utsikten över staden och bukten som tar andan ur dig. Väl över på andra sidan är det värt att göra stopp på den utsatta rastplatsen, Vista Point. Härifrån har du en otrolig utsikt över San Franciscos skyline, Golden Gate och fängelseön Alcatraz. Resan tillbaka går samma väg och är minst lika fantastisk!

Kl. 13.00: Med spårvagn genom stan

Efter att ha lämnat cykeln är du bara några få steg från Hyde St. och de gamla spårvagnarnas vändplats. Här talar vi om en riktig San Francisco-klassiker, vilket ger känslan av ”the good old America”, som amerikanerna tycker om att kalla en svunnen tid. Branta gator, utsikt över San Francisco Bay och ett sug i magen är vad du kan förvänta dig. Rälsen tar dig bland annat förbi en av världens mest slingriga vägar, Lombard Street, samt till närliggande Union Square. Rutten kallas Powell-Hyde och kostar 7 dollar, vilket betalas kontant. Gå av vid 5th & Powell och hoppa på den gamla färgglada vagnen linje F. Resan kostar 2,50 dollar kontant och innan du vet ordet av är du vid 17th & Castro.

Kl. 14.00: Lunch i The Castro

Du har nu kommit till ett av stadens mest karakteristiska områden, Castro District. Även känt som gay-högkvarteren. Detta kan ses på husfasader eller flaggor samt på övergångsställen där de symboliska ”pride-ränderna” är målade på gatan. På den intilliggande gatan, Castro St, finns en uppsjö av mysiga restauranger och kaféer. Det är nu dags att slappa av och hämta krafterna över en trevlig lunch.  

Kl. 15.30: Corona Heights Park

Gå norrut på Castro Street, sväng vänster in på 16th Street och därefter höger in på Flint Street, tills du kommer fram till ingången till Corona Heights Park. Detta är en kort promenad på 15 minuter och belöningen är mödan väl värd. Parken är enligt lokalbefolkningen en förbisedd skatt och med fantastiska panoramavyer över både stadens skyline, typiska viktorianska hem och Stilla havet, är deras entusiasm befogad.

Kl. 16.30: Uteliv och bisonoxar

Härifrån rekommenderar jag att känna efter hur hög energinivån är. Har du fått nog av upplevelser för idag, kan du ta linje F tillbaka till Ferry Building Marketplace. Här är den gamla färjeterminalen omvandlad till en stor matmarknad, vackert belägen vid vattnet. Detta är ett bra ställe att äta en tidig middag på, alldeles i hjärtat av staden. Marknaden stänger vanligtvis kl.18, så kom innan det.

Har du däremot ork och lust för mer uteliv, är det värt att besöka hippiekvarteret Haight-Ashbury. Det ligger ca 20 minuters promenadväg från Corona Heights utmed Roosevelt Way och Masonic Avenue. Här finns affärer med både nya och begagnade kläder samt en mängd olika kaféer. Det är ett spännande område att utforska. Många fina historiska hus i starka färger flankerar gatorna och konst i olika tappning kryddar det hela med extra liv. Den västra änden av huvudgatan slutar vid den enorma Golden Gate Park, där åtskilliga museer, stadens botaniska trädgård och till och med en flock bisonoxar huserar.

Kl. 18.30: Middag med stämning

Gå tillbaka till Castro och hoppa på linje F mot centrum. Här kan du gå av vid 3:e & Kearny och utforska trevliga Chinatown och Little Italy, vilka båda är fulla med restauranger. Eller så kan du stanna ombord och åka hela vägen tillbaka till Fishermans Wharf och Pier 39. Här ligger fiskrestaurangerna vägg i vägg och det är ett bra ställe att provsmaka den lokala fisksoppan kallad ”clam chowder”. Om du har förbokat biljetter är det möjligt att åka på en kvällstur till fängelseön Alcatraz. Här får du höra om livet i fängelset och de många fantasifulla flyktförsök som gjorts härifrån. Atmosfären är helt annorlunda här kvällstid och det hela fulländas av en fantastisk utsikt över staden.

Kl. 21.00: En drink med utsikt

Fishermans Wharf lockar till att ta en promenad efter middagen för att njuta av den härliga atmosfären. Dagen avslutas bäst högt ovanför staden på något av alla hotell i San Francisco som har takbar. Bland de bästa är The View på San Francisco Marriott Marquis, där dagens upplevelser kan smältas över ett glas gott kaliforniskt vin medan du njuter av en spektakulär utsikt över stadens upplysta skyline.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
DSC02440.jpg

Västra USA med husbil

 • Roadtrip med husbil
 • Nationalparker & vacker natur
 • Las Vegas & San Francisco

17 dagar från 17.400 kr

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden runt - Japan, Nya Zeeland, Cooköarna & USA

 • Storstad
 • Naturupplevelser
 • Sol & bad på Cooköarna

34 dagar från 46.800 kr

USA - californien - san francisco - Golden gate bridge 7 (2)

Hawaii & San Francisco

 • Kombinera stad med sol & bad
 • Alcatraz & Golden Gate Bridge
 • Njut av Hawaiis stränder & natur
   

11 dagar från 24.200 kr

USA - Hawaii - Maui - Tropical Beach.jpg

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 30.400 kr

Amtrak - tog 3.jpg

Tåg i USA - Natur och storstäder

 • Res med tåg
 • Fina nationalparker
 • Salt Lake City & San Francisco
   

11 dagar från 28.800 kr

USA - Amtrek Vacations - togrejser - tog og smukke landskaber

Tåg i USA - Kust till kust

 • Korsa USA med tåg
 • Avslappning på tåget
 • God tid på egen hand
   

13 dagar från 34.000 kr

USA - nevada - las vegas (3).jpg

Västra USA med bil

 • Los Angeles & San Francisco
 • Upplev nationalparkerna
 • Roadtrip med egen bil
   

16 dagar från 19.800 kr

USA - nevada - las vegas (2).jpg

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 34.900 kr

USA - Utah - Zion National park (2)

Kalifornien & Sydvästra USA

 • Los Angeles, San Francisco och San Diego
 • Grand Canyon & Yosemite NP
 • Sol & värme
   

21 dagar från 30.400 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

9 dagar från 960 kr

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

24 tim från 290 kr

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

4 tim från 810 kr

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

3 tim från 290 kr

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

24 tim från 520 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png