rsz_key_lime_pie

Smaker från USA

USA är mångfaldens land. Genom historien har immigranter från hela världen tagit med sig sitt hemlands kultur till USA. Idag verkar var och en av de 50 staterna ha sina egna kännetecken och personligheter.

Detta gäller inte minst landets gastronomi. Det amerikanska köket är nämligen mycket mer än snabbmat, vilket man annars lätt förknippar det med. Hantverket och traditionerna kring maten ligger amerikanerna varmt om hjärtat och de har tillgång till råvaror och inspiration från hela världen. Resultatet är ett välsmakande kök med starka mångkulturella rötter. Här har vi samlat sju mycket olika smakupplevelser från det ursprungliga, nya och ytterst varierande amerikanska köket.

Key Lime Pie i Florida

En spröd botten av kex täckt med en mjuk kräm full av syrlig limesmak. Det är kanske den bästa pajen du kan äta en varm dag. Kakan härstammar från Floridas sydligaste ö Key West och skapades med tanke på det varma, tropiska klimatet och man använder därför alltid kondenserad mjölk i receptet. Idag är Key Lime Pie ett kännetecken för Florida, så köp en bit och njut av den friska smaken av ”The Sunshine State”.

Taco Tuesday i San Diego

San Diego gränsar till Mexico i söder och därför är det mexikanska köket utbrett här. I folkmun sägs det att San Diego har en specifik rätt för varje veckodag. Måndag är till exempel ”Sushi Monday” och tisdag är ”Taco Tuesday”. Tacos består av ett sprött skal som gömmer på en blandning av kött, sallad och salsa gjord på söta, solmogna tomater. Detta toppas sedan med färsk lime och riven ost. Missa inte att njuta av en räk-taco tillsammans med en kall öl på restaurang World Famous. Råvarorna är färska och omgivningarna fantastiska med utsikt över Stilla havet från Pacific Beach.

Hummer från Maine

En amerikansk vandringslegend handlar om att hummer hittades i oanade mängder när de första nybyggarna kom till New England. Under 1800-talet gick hummern från att ha varit en populär maträtt till att vara föda som endast serverades de fattiga och kriminella i fängelserna. Fångarna fick hummer serverad till middag, vilket ansågs jämställt med sniglar. Detta ansågs av många vara förnedrande och en namninsamling satte stopp för servering av hummer på fängelserna. Mycket har hänt sedan dess och hummer anses idag som en utav Maines mest utsökta specialiteter. De är alltid stora och nyfångade och de kan tillredas på en mängd olika sätt. Hummerentusiaster bör besöka Maine i augusti eller september när den årliga hummerfestivalen hålls här.

Vin i Kalifornien

Det soldränkta Kalifornien är inte bara välsignat med ett underbart klimat, spännande städer och spektakulära landskap. Utspritt i de vackra omgivningarna ligger vingårdar som levererar druvor till några utav landets mest eftertraktade viner. Chardonnay, Zinfandel och Cabernet Sauvignon är bland de mest populära druvorna i den här delen av landet, men också aromatiska Pinot Noir och friska Sauvignon Blanc kan hålla världsklass. Andra druvsorter som Cabernet Franc, Merlot och ibland Petit Verdot trivs också bra i det soliga Kalifornien. Här finns mer än 1000 vingårdar och de mest berömda ligger i Napa Valley och dess omgivningar. Ett område som mer än något annat ställe har satt det amerikanska vinet på världskartan.

Apple pie i Vermont

Dåliga äpplen, goda äpplen, Vermont äpplen. Ett äpple är inte bara ett äpple när du kommer till Vermont. Här har man nämligen mer än 150 sorter! I slutet av 1990-talet blev äppelpajen utnämnd till den officiella statskakan i Vermont. Bakade äpplen med ett skotskrutigt lock av delikat deg är ingredienserna i en paj som får de flesta munnar att vattnas.

New York Style cheesecake

Den berömda cheesecaken kan spåras tillbaka till antikens Grekland, där den ursprungliga versionen troligen blev gjord på hårdost upplöst i mjölk. Idag består istället det vanligaste receptet på ostfyllningen av krämig färskost blandat med olika smaksättningar. Runt 1900-talets början blev kakan oerhört populär i New York och New York-borna menade att en äkta cheesecake endast fanns just där. Kakans popularitet har inte minskat sedan dess och idag finns inte en smakkombination som inte har testats i en cheesecake. Den ultimata amerikanska versionen måste vara en bas av brownie, täckt med krossade Oreo-kakor.

Cheese-steak sandwich i Philadelphia

I södra Pennsylvania, närmare bestämt i Philadelphia, kör invånarna gärna över hela stan för att få en mycket speciell smörgås: tunt skurna skivor av sauterad rib eye-steak lagd i ett baguette-liknande bröd. Som namnet antyder är det toppat med smält ost och osten kan variera från mild till stark utifrån tyckte och smak. Ställ dig i kö till en av rivalerna Pat’s King of Steaks och Geno’s som ligger nästan mittemot varandra på Passyunk Avenue. Den nygjorda, varma cheese-steak sandwichen bör avnjutas direkt vid ett bord utanför restaurangen.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
monument valley.jpeg

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia 
 • 50-tals miljöer och kända städer
   

17 dagar från 30.400 kr

USA - nevada - las vegas (2).jpg

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 34.900 kr

USA - Utah - Zion National park (2)

Kalifornien & Sydvästra USA

 • Los Angeles, San Francisco och San Diego
 • Grand Canyon & Yosemite NP
 • Sol & värme
   

21 dagar från 30.400 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

2 dagar från 1.650 kr

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

1 dag från 1.090 kr

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

3 tim från 550 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png