^

Personuppgifter

MyPlanet International är en del av Travelopia koncernen (www.travelopia.com).  Vi på MyPlanet förstår den oro som finns över hur dina personuppgifter lagras, skickas och används av företag. Det är viktigt för oss att följa alla gällande dataskyddslagar och vi vill att du ska känna dig trygg i de åtgärder vi vidtar för att upprätthålla en säker hantering av dina personuppgifter.

Denna personuppgiftspolicy förklarar hur vi på MyPlanet samlar in och använder dina personuppgifter. Vi förklarar vilken typ av uppgifter vi samlar in, vad vi använder dem till och vem vi eventuellt delar dina personuppgifter med. Vi förklarar också vilka rättigheter du har kring den information vi har samlat in från dig.

Hur navigerar du på denna sida?

1. Vilken typ av information samlar vi in?
2. Hur vi samlar in information och varför?
3. Vad vi använder dina uppgifter till?
4. Hur ser vår marknadsföringspraxis ut?
5. När delar vi dina personliga uppgifter?
6. När skickar vi dina uppgifter utanför EEA?
7. Dina rättigheter gällande personuppgifter
8. Dataskydd
9. Hur länge sparar vi dina uppgifter?
10. Hur du kontaktar oss
11. Annan information gällande skydd av personuppgifter
12. Cookies

1. Vilken typ av information samlar vi in?

Vi försöker alltid begränsa de uppgifter vi samlar in till ett minimum.

Mängden uppgifter vi samlar in från dig är avhängt av om du bokar en resa hos oss, beställer en katalog eller besöker vår hemsida. T.ex, om du bokar en resa hos oss är sannolikheten stor att vi behöver mer uppgifter än om du endast beställer en katalog eller besöker vår hemsida. I rutan nedanför kan du se vilken typ av personuppgifter vi samlar in, vad vi använder dem till och vad vi sänder vidare.

Upplysningar om dig: Ditt förnamn, efternamn, civilstånd, kön, e-postadress, telefonnummer, , födelsedatum, medlemskapsupplysningar, syftet med din resa, måltider och önskningar eller speciella krav gällande specialkost som är relevant för din resa.

Betalningsinformation: Dina bankuppgifter och kreditkortuppgifter när du köper en resa hos oss.. Uppgifter kring betalningar till och från dig samt andra uppgifter kring de produkter eller tjänster du köpt från oss.

Identifikationsdokument: Ditt pass eller ID, passnummer, vilket land ditt pass är utfärdat i samt giltighetstid om det krävs passagerarupplysningar i förhand på den resa du bokat.

Uppgifter kring din bokning: Uppgifter om vart du flyger ifrån och din destination, dina bokningsuppgifter (inkluderat fler resenärer på samma bokning) samt uppgifter som behövs senare på resan, uppgifter om upplevelser eller utflykter bokat genom oss, uppgifter om bagage, uppgraderingar, loungetillgång, platsreservation, önskningar eller krav på specialkost, uppgifter om specifika behov och annan relevant information så att vi kan leverera den resa och service som du bokat hos oss.

Upplysningar kring din kontakt med oss:  Uppgifter gällande hur du har varit i kontakt med oss och våra anställda, inkluderat när du har gjort förfrågningar, kommenterat, gjort en klagoanmälan eller lämnat en utvärdering till oss. Detta kan även gälla användarnamn, lösenord eller dina intressen, preferenser i förhållande till vår marknadsföring och svar på kundundersökningar som du deltagit i.

Din användning av våra system och tjänster: Dessa uppgifter handlar om hur eller på vilket sätt du använder vår hemsida, app, butik, telefonkontakt med våra medarbetare och sociala medier, ip-adresser och information som du själv kan tänkas lägga ut på sociala medier.

Jobbsökande: Ditt cv, tidigare arbetserfarenheter, utbildningsdetaljer och detaljer om den tjänst du ansöker till om du söker jobb hos oss.

Speciella upplysningar: I vissa fall kan vi behöva uppgifter från dig som kan anses vara känsliga.

Exempelvis kan vi efterfråga:

  • Uppgifter angående din hälsa. Att ha kännedom om dina krav på kost men även medicinskt tillstånd gör att vi kan anpassa resan för dig och dina specifika behov.
  • Information gällande din religion. Om du t.ex bokar en måltid som antyder något om din religion som t.ex kosher eller halal.

Vi försöker begränsa mängden känsliga data till ett absolut minimum. Om vi har en laglig anledning till varför vi behöver uppgifterna kommer vi be dig om ditt samtycke. 

Om du inte förser oss med dina personuppgifter
Om vi har behov av personuppgifter på lagliga grunder eller gällande ett kontrakt vi har med dig och du inte kan förse oss med nödvändig information finns det en risk att vi inte kan genomföra kontraktet vi har, eller vill ingå med dig (till exempel att förse dig med varor eller tjänster). I det fallet kan vi behöva avboka en produkt eller tjänst som du har bokat med oss men vi kommer självklart meddela dig om det.

2. Hur vi samlar in information och varför?

Beroende på vilken typ av kontakt du har med oss kan vi tänkas efterfråga uppgiftern på följande sätt:

Direkta interaktioner: Du behöver eventuellt ge oss din identitets- och kontaktuppgifter när du fyller i formulär eller har kontakt med oss via post, telefon, e-post eller på annat sätt. Detta inkluderar personliga uppgifter du anger när du:

  • Bokar eller söker efter en resa eller annan tjänst (såsom flyg, kryssningar, hotell, loungetillgång, transport eller personlig assistans) via vår hemsida, app, butik eller telefonkontakt;
  • Delvis fyllt i en bokning på vår hemsida men inte slutfört bokningen.
  • Efterfrågar en broschyr, anmält dig för att få uppdateringar via e-post, deltager I någon av våra tävlingar och/eller kampanjer (till exempel via någon av våra sociala medier, e-post eller vår hemsida), kundundersökningar eller marknadsundersökningar.
  • Skapat ett konto på vår hemsida och fyller i uppgifter online.
  • Förser oss med uppgifter gällande olyckor, sjukdom annan tänkbar återkoppling.
  • Ansöker om jobb hos oss via e-post eller via vår hemsida.
  • Kontaktat oss via vår säljavdelning, sociala medier, post, e-post eller annan kontakt. Våra kontakter med dig kan spelas in eller övervakas för att hjälpa oss att förbättra vår kundservice, kvalitet, utbildning, säkerhet samt generella företagsspecifika orsaker eller deltager i något av våra arrangemang.

Automatiserad teknik eller interaktion: När du besöker vår hemsida kan vi automatiskt samla tekniska uppgifter om din utrustning, sökmetoder och mönster. Vi samlar personuppgifter genom att använda oss av cookies, serverloggar och andra liknande tekniska lösningar. För mer information, vänligen läs mer på sidan Cookies.

Uppgifter från tredje part eller offentliga uppgifter: Vi kan förses med personuppgifter från tredje part, såsom listade nedan:

  • Flygbolag, hotell, eller andra samarbetspartners, om du har framfört klagomål.
  • ​Leverantörer av analytiskt material.

3. Vad vi använder dina uppgifter till?

Under dataskyddslagen har vi tillåtelse att använda personuppgifter endast om vi har en speciell anledning, så som listat nedan:

  • För att genomföra ett kontrakt vi har ingått med dig, eller;
  • När det är vår lagliga plikt, eller;
  • När vi (eller tredje part) har ett legitimt intresse i det och dina intressen och grundläggande rättigheter inte åsidosätts, eller;
  • När du ger oss ditt samtycke.

Generellt använder vi bara ditt samtycke som en rättslig grund för att behandla dina personuppgifter i samband med att vi skickar vår egen eller tredje parts madsföringskommunikation till dig via e-post eller sms. Du har rätt att återkalla samtycke till marknadsföring när som helst genom att kontakta oss.

Vi beskriver nedan på vilka sätt vi kommer att använda dina personuppgifter samt på vilka rättsliga grunder. Observera att vi kan behandla dina personuppgifter för mer än en laglig grund beroende på det specifika syftet.
 

  • För att hantera din bokning med oss. Vi använder dina uppgifter för att kunna leverera den rese- och/eller upplevelsetjänst du begär eller köper. Det vill säga bokning av flygbiljetter, logi, organiserade turer, transport och bilhyra, tillhandahållande av dina biljetter (för att vi ska kunna uppfylla avtalet med dig) samt annan assistans du har behov av (om du ger ditt samtycke).
     
  • För att kontakta dig med information om dina bokningar och andra servicetjänster. Vi använder dina kontaktuppgifter för att kommunicera med dig kring din bokning eller de tjänster du begärt. De vanligaste kommunikationskanalerna är: E-post som svar på förfrågningar, leverans av biljetter, ändringar i resplaner eller svar på eventuella klagomål. Vi gör detta för att kunna uppfylla vårt kontrakt med dig och för att vi har ett legitimt företagsintresse i att leverera bästa möjliga kundservice.
     
  • För att kunna ge dig hjälp med online bokningar. Vi kan samla in uppgifter när du anger dem på vår hemsida men slutför inte din bokning. Vi gör det för att kunna erbjuda hjälp om det uppstår problem med online-bokningen.
     
  • För att göra det möjligt för dig att delta i utlottningar, tävlingar eller undersökningar. Vi gör detta för att kunna uppfylla vårt kontrakt med dig eller för att vi har ett legitimt intresse i hur kunderna använder våra tjänster, i syfte att utveckla vår verksamhet.
     
  • För att kunna skicka marknadsföringskommunikation till dig. Vi använder dina uppgifter för att hålla dig uppdaterad med de senaste nyheterna, erbjudanden, evenemang, kampanjer, broschyrer, och tävlingar som vi tror är intressant eller relevant för dig. Vi gör vanligtvis bara detta när vi har ditt samtycke eller på grundval av vårt intresse att leverera kundservice. Vänligen se avsnittet om marknadsföringspraxis nedan för mer information
     
  • För att göra kundupplevelsen mer personlig och förbättra vår service. Vi använder din information för att ge dig en mer personlig service. Det kan innebära att vi anpassar de meddelanden vi skickar till dig och skickar endast material som vi tror passar just dig / eller förbättrar din reseupplevelse (i vårt intresse att presentera rätt varor och tjänster för dig). Vi kan också spela in och/ eller avlyssna samtal för att förbättra vår kundservice.
     
  • Av säkerhetsmässiga orsaker och för att skydda våra affärsintressen. Under vissa omständigheter använder vi dina uppgifter för att säkerställa säkerheten för våra tjänster, lokaler och personal, inklusive att skydda mot, utreda och förhindra bedrägerier, obehöriga eller olagliga aktiviteter, systemtest, underhåll och utveckling (på grundval av våra legitima intressen att driva en säker och laglig verksamhet eller där vi har en laglig skyldighet att göra det).
     
  • För att behandla arbetsansökningar. Vi använder din information för att behandla arbetsansökningar du skickar till oss, oavsett om de kommer direkt från dig, från en agent eller rekryteringsfirma (på grundval av vårt intresse att rekrytera nya personal).
  • För att optimera vår webbplats eller app. Om du besöker vår webbplats eller app använder vi dina uppgifter för att säkerställa att vår hemsida presenteras på ett effektivt sätt för dig och din mobila enhet eller dator, för att ge dig tillgång till vår webbplats och app på ett sätt som är effektivt, bekvämt och optimalt och att ge dig innehåll som är relevant för dig, med hjälp av webbplatsanalys och forskning och i vissa fall kombinera det med annan information vi har om dig (på grundval av vårt legitima intresse att driva och presentera en effektiv och bekväm webbplats till våra användare)
  • Att analysera data för att förbättra vår webbplats, produkter / tjänster, marknadsföring, kundrelationer och upplevelser. Detta är nödvändigt för våra legitima intressen (att matcha kunder med våra produkter och tjänster, för att hålla vår hemsida uppdaterad och relevant, att utveckla vår verksamhet och att anpassa vår marknadsföring)
  • Att utföra undersökningar. Vi använder dina uppgifter för att utföra anonyma undersökningar om det generella engagemanget omkring våra tjänster och system, eller om du väljer att deltaga i kundundersökningar, konsumentfokusgrupper och undersökningar (på grundval av våra legitima intressen för att förbättra våra produkter, tjänster och kundservice).
  • Att uppfylla våra lagliga skyldigheter. Under vissa omständigheter måste vi använda dina uppgifter för att uppfylla våra juridiska skyldigheter, till exempel för att följa domstolsbeslut eller domar (på grundval av våra legitima intressen att följa en lagstadgad skyldighet).

4. Hur ser vår marknadsföringspraxis ut?

När kontaktar vi dig?
Ibland använder dina uppgifter för att vi ska få en bild av vad vi tror att du kanske vill ha eller behöver, eller vad som kan vara av intresse för dig så att vi bättre kan anpassa produkter, tjänster och erbjudanden som kan vara relevanta för dig och vilken marknadsföring du kanske är intresserad av.

Vi håller dig uppdaterad med våra senaste erbjudanden, samarbetspartners, kampanjer, tävlingar (eller våra partners i Travelopia-koncernen) som vi tror kan vara av intresse/relevant för dig

Vi kommer endast kontakta dig på det här sättet om;

  • Du har anmält dig för att ta emot marknadsföring från oss eller en av de andra Travelopia-ägda företagen och du inte tidigare meddelat att du inte vill ha marknadsföring från oss.
  • Du har gjort en bokning med oss och inte meddelat att du inte önskar ha mer information från oss.

Vad gör du om du inte vill ta emot något marknadsföringsmaterial?
Vi vill inte marknadsföra oss mot någon som inte är intresserad av att ta emot innehållet. Om du inte längre vill ha någon information från oss så kan du avregistrera dig för marknadsföring genom att klicka på ‘unsubscribe’ länken som finns i e-postmeddelandet eller genom att  kontakta oss.

Tredje part och marknadsföring
Vi vidarebefordrar inte din information till andra parter utan ditt samtycke. Vi behöver ditt samtycke innan vi delar personuppgifter med något annat företag utanför Travelopia-koncernen i marknadsföringssyfte.

Ibland kan vi använda tredje part för att skicka meddelandet till dig å våra vägnar. Dessa företag har emellertid inte rätt att skicka marknadsföring till dig för egna ändamål.

Det marknadsföringsmaterial vi skickar ut kan vi ibland också inkludera information om utvalda affärspartners som tillhandahåller tjänster som är nära relaterade till vår egen produkt.

5. När delar vi dina personliga uppgifter?
 

För att kunna förse dig med de tjänster på de lagliga grunder som beskrivs ovan, kan vi behöva dela dina personuppgifter med tredje parter såsom:

  • Leverantörer vi arbetar med för att kunna genomföra din bokning och övriga tjänster till dig. Vi kan dela dina uppgifter med parter som researrangörer, bokningsagenter, flygbolag, hotell, transportföretag, utflyktsarrangörer, flygplatsmyndigheter, försäkringsbolag, biluthyrningsföretag, lokala arrangörer och kryssningsföretag.
     
  • Övriga leverantörer som vi arbetar med i samband med vår verksamhet. Vi delar dina upplysningar med leverantörer som vi samarbetar med för att kunna leverera tjänster i samband med de upplevelser vi erbjuder dig. Det kan innefatta marknadsföringsbyråer och/eller företag som driver våra marknadsföringskampanjer, IT-utvecklare, tjänsteleverantörer, tredje part som hanterar kampanjer eller tävlingar, tredjeparts programvaruföretag, webbplatsanalysleverantörer, sjukvårdspersonal och kreditkortsgranskningsföretag.
     
  • Flygplatser, immigration/ gränskontroll och / eller statliga myndigheter. Ibland måste vi ge passagerarupplysningar i förväg till gräns- eller immigrationsmyndigheter i det land du reser till. Detta är vanligtvis den grundläggande informationen i ditt pass, men lagarna i vissa länder kan kräva ytterligare information. Vi kommer att tillhandahålla dessa uppgifter när vi är skyldiga att göra det.
     
  • Tredje part/andra Travelopia-företag för marknadsföring. Vi delar dina uppgifter med tredje part där du ger ditt samtycke för användning till marknadsföring.
     
  •   Företag som är verksamma inom kreditvärdighet och förebyggande av bedrägeri.
     
  • Domstolar eller rådgivare. Vi kan behöva dela dina uppgifter med andra tredje parter (till exempel jurister, revisorer eller andra rådgivare, tillsynsmyndigheter, domstolar och myndigheter) för att vi ska kunna genomdriva våra juridiska rättigheter eller skydda våra anställdas rättigheter, egendom eller säkerhet. eller där sådant offentliggörande kan tillåtas eller krävas enligt lag.
     
  • Tredje parter till vilka vi kan välja att sälja, överföra eller slå samman delar av vår verksamhet eller våra tillgångar. Alternativt kan vi förvärva andra företag eller slå oss samman med andra verksamheter. Om en förändring sker med i vår verksamhet kan de nya ägarna använda dina personuppgifter på samma sätt som anges i denna personuppgiftspolicy.

 

Vi kräver att alla tredje parter respekterar säkerheten kring dina personuppgifter och behandlar dem i enlighet med gällande lagstiftning. Vi tillåter inte att våra tjänsteleverantörer från tredje part använder dina personuppgifter för egna ändamål och tillåter endast att de behandlar dina personuppgifter för specifika ändamål och i enlighet med våra instruktioner.

6. När skickar vi dina uppgifter utanför EEA?

Vi kommer endast skicka dina uppgifter utanför The European Economic Area (“EEA”) för att:

  • Följa dina instruktioner
  • Följa vår lagliga plikt
  • Samarbeta med våra leverantörer och tredje parter som vi använder för att hjälpa till att leverera våra tjänster.

Några av våra samarbetspartners är etablerade utanför EES, så behandlingen av dina personuppgifter kan medföra en överföring av data utanför EES. Om vi överför information till parter utanför EES, kommer vi att se till att det får samma skyddsnivå som innanför EES.

7. Dina rättigheter gällande personuppgifter

Vad har du för rättigheter?

Det är viktigt för oss att du ska känna dig säker på att du har kontroll över dina personuppgifter. Nedan förklarar vi de rättigheter du har i relation till den personliga information vi har om dig:

  • Rätten att bli informerad om hur vi använder dina personuppgifter. Detta anges i denna personuppgiftspolicy och vi gör vårt bästa för att ge dig så mycket information vi kan när du skickar dina uppgifter till oss.
  • Rätten att be oss rätta till all information du anser vara felaktig.
  • Rätten att be oss att inte använda dina uppgifter till marknadsföring.
  • Rätten att bli upplyst om de personuppgifter vi har om dig eller att begära att vi överför det till en annan tjänsteleverantör.
  • Under vissa omständigheter rätten att be oss att inte längre använda information om dig.
  • I vissa fall rätten att begära att vi begränsar eller upphör med att behandla eller radera uppgifter vi har om dig.
  • Rätten att återkalla samtycke som du har lämnat till oss för att använda dina personuppgifter

Du kan utöva dessa rättigheter över dina uppgifter genom att kontakta oss eller genom att markera de aktuella rutorna på formulär där vi samlar in din information eller meddela att du inte vill deltaga i marknadsföring. Du kan också avregistrera från all marknadsföring genom att, längst ned i e-postmeddelandet, klicka på länken "unsubscribe".

Vi kommer att följa dina önskemål, såvida vi inte har en laglig grund till att inte göra det. Det kan hända att vi ber dig om ytterligare information för att bekräfta din identitet för att kunna behandla din förfrågan.

Hur kan du utöva dina rättigheter?
Du kan utöva dessa rättigheter över dina uppgifter genom att kontakta oss eller genom att markera de aktuella rutorna på formulär där vi samlar in din information eller meddela att du inte vill deltaga i marknadsföring. Du kan också avregistrera från all marknadsföring genom att, längst ned i e-postmeddelandet, klicka på länken "unsubscribe".

Vi kommer att följa dina önskemål, såvida vi inte har en laglig grund till att inte göra det. Det kan hända att vi ber dig om ytterligare information för att bekräfta din identitet för att kunna behandla din förfrågan.

8. Dataskydd

Vi har infört erforderliga säkerhetsåtgärder för att förhindra att dina personuppgifter missbrukas, används eller behandlas på obehörigt sätt, ändras eller offentliggörs. Därutöver begränsar vi tillgången till dina personuppgifter till de anställda, agenter, leverantörer och andra tredje parter som har behov att veta. De behandlar endast dina personuppgifter enligt våra instruktioner och de omfattas av en sekretessplikt.

Vi har infört förfaranden för att ta itu med eventuella misstänkta brott mot personuppgifter och meddelar dig och eventuell tillsynsman om misstänkt brott, där vi har en laglig skyldighet att göra det.

9. Hur länge sparar vi dina uppgifter?

Vi behåller bara dina personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla det syfte vi använder dem till, bland annat för att uppfylla eventuella lagliga bokföringskrav eller rapporteringskrav.

Vi har en datalagringspolicy och försöker alltid att reducera mängden information vi behåller och hur lång tid vi behåller dem.

Enligt lag måste vi ha grundläggande information om bokningar och våra kunder i sex år för juridiska krav och skattemässiga ändamål.

Under vissa omständigheter kan vi sekretessbelägga dina personuppgifter (så att det inte längre kan knytas till dig) för undersökningar eller statistiska ändamål, om vi gör det kan vi spara dessa uppgifter på obestämd tid utan vidare meddelande till dig.

10. Hur du kontaktar oss

Om du har frågor kring den här personuppgiftspolicyn eller önskar nyttja dina lagliga rättigheter är du välkommen att kontakta oss genom brev, e-post eller att ringa oss. Du hittar alla våra kontaktuppgifter på vår hemsida.

Vänligen kontakta om med eventuella funderingar. Om vi inte kan svara på dina frågor på ett tillfredsställande sätt har du rätt att anmäla ett klagomål till Datainspektionen.

Datainspektionen
Box 8114
104 20 Stockholm
E-mail: datainspektionen@datainspektionen.se

​11. Annan information gällande skydd av personuppgifter

Andra syften
Vi använder endast dina personuppgifter för de ändamål vi samlat in dem för, om vi inte med rimlighet anser att vi behöver använda dem av en annan anledning och att anledningen är förenlig med det ursprungliga syftet.

Om vi behöver använda dina personuppgifter för annat syfte än vad de ursprungligen samlades in för, kommer vi att meddela dig och vi kommer att förklara den juridiska grund som tillåter oss att göra det.

Observera att vi kan behandla dina personuppgifter utan din kunskap eller samtycke, i enlighet med ovanstående regler, där detta krävs eller tillåts enligt lag.

Tredje parts länkar
Den här webbplatsen kan innehålla länkar till tredje parts webbplatser, plugin-program och appar. Genom att klicka på dessa länkar eller aktivera dem kan det vara möjligt att tredje part samlar in eller delar data om dig. Vi kontrollerar inte dessa tredje parts webbplatser och ansvarar inte för deras behandling av dina personuppgifter. När du lämnar vår hemsida uppmanar vi dig att läsa sekretessmeddelandet för varje webbplats du besöker.

Ändringar för denna personuppgiftspolicy och din plikt att informera oss om ändringar
Vi uppdaterar vår personuppgiftspolicy regelbunden. Den här versionen uppdaterades senast den 10 maj 2018.

Det är viktigt att personuppgifterna vi har om dig är korrekta och aktuella. Vänligen håll oss informerade om dina personuppgifter ändras.

12. Cookies

Du kan ställa in din webbläsare för att avvisa alla eller några webb-cookies eller att varna dig när webbplatser upprättar eller öppnar cookies. Om du inaktiverar cookies bör du observera att vissa delar av denna webbplats kan bli otillgängliga eller inte fungera korrekt. För mer information om de cookies vi använder, läs på sidan Cookies.